Ocena wiedzy żywieniowej klienta to podstawa
Niezależnie od umiejętności w tworzeniu zbilansowanych diet oraz świetnej wiedzy dietetyka na temat zdrowego żywienia – przekazywane porady często trafiają na barierę nie do przejścia.
Jak się okazuje 80% dietetyków przed rozpoczęciem rozmowy na temat zdrowego żywienia nie ocenia wcześniej podstawowej wiedzy z zakresu żywienia, czytania etykiet (dane z USA). Brak tych umiejętności może znacznie zablokować możliwość skutecznego poradnictwa żywieniowego.
Karen Chapman-Novakofski z University of Illinois, której była doktorantka Heather Gibbs opracowała niedawno specjalny algorytm dla oceny wiedzy żywieniowej klientów dodaje, że warto zwrócić uwagę na to, czy dietetyk więcej dobra dla klienta uczyni tłumacząc mu jak dobierać odpowiednie dla jego zdrowia produkty, udoskonalić metody obróbki, czy wystarczy podać ogólne zalecenia.
Źródło: nutrsci.illinois.edu
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Rozwój zawodowy » Ocena wiedzy żywieniowej klienta to podstawa
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl