Ocet cydrowy. Jak wpływa na zdrowie?

ocet cydrowy

Francuskie vin aigre (ocet) oznacza „kwaśne wino”. Ocet może być wykonany z prawie każdego produktu, który zawiera źródło fermentujących węglowodanów. Dzięki zawartości różnych związków fenolowych, aminokwasów, witamin i kwasów organicznych, ocet wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości i należy do grona tzw.: superfood. Co warto o nim wiedzieć? [1]

Jak powstaje ocet cydrowy?

W ostatnich latach obserwuje się wzrost spożycia octu. Jest godny uwagi ze względu na swój wpływ na zdrowie. Metody stosowane podczas produkcji octu wpływają na jego bioaktywne składniki. Właściwości funkcjonalne octu produkowanego naturalnie mogą być wyższe niż octu przemysłowego. Substancje fenolowe, zmieniają się w zależności od użytego surowca i metody produkcji. To one wpływają na potencjał antyoksydacyjny i antybakteryjny octu. [1] Octy owocowe należą do produktów otrzymywanych na drodze beztlenowej fermentacji alkoholowej owoców przy użyciu drożdży. [6] Drożdże przekształcają cukry z owoców w cydr etanolowy. Następnie, w drugim etapie fermentacji przekształcają etanol w kwas octowy. To właśnie kwas octowy jest aktywnym składnikiem octu. [4].

Zastosowanie octu jabłkowego. Na co należy zwrócić uwagę?

Istnieją 2 rodzaje zastosowania octu. Wspomaga leczenie, może działać przede wszystkim antybakteryjnie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. [3] Ocet obniża poziom cholesterolu. [3] Ze względu na jego związki organiczne, w tym kwas galusowy i kwas octowy. [3]

Drugim zastosowaniem octu jest zastosowanie w przemyśle. Wykorzystuje się go do konserwacji różnych produktów spożywczych np.: marynowania warzyw i owoców. [3] Niefiltrowany ocet cydrowy, ma mętny wygląd ze względu na obecność substancji zawierającej białka, enzymy i bakterie pozytywnie wpływające na organizm człowieka. To właśnie one zapewniają korzyści zdrowotne.

Konsumenci mogą spotkać się również z określeniem na etykiecie „żywy” ocet jabłkowy. Co to dokładnie znaczy? Oznacza to, że produkt jest niefiltrowany i niepasteryzowany, więc zawiera aktywny osad i żywą matkę octową. Produkt jest najmniej przetworzony i zarazem naturalny, co jest jego dodatkowym plusem. [6]

Właściwości prozdrowotne

Ocet cydrowy zawiera związki polifenolowe, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Zawartość flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym zmniejsza szkodliwe skutki diety wysokocholesterolowej. Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy. Nadaje się do spożycia w stężeniu 3-9%. [5] Co ciekawe, aktywne składniki octu jabłkowego i innych wyrobów z jabłek takie jak polifenole są ich głównymi dostarczycielami w diecie Europejczyków. [4]

Cukrzyca

Wśród wielu leków na cukrzycę, to naturalne sposoby przykuwają uwagę społeczeństwa. Ocet jabłkowy może kontrolować poziom glukozy we krwi, za sprawą obecności kwasu octowego. Kwas octowy jest aktywnym składnikiem octu jabłkowego. Zastosowanie octu z pokarmem bogatym w węglowodany jest bardziej skuteczne.

Dodatek octu do standardowego posiłku obniża poposiłkowe stężenie glukozy, a okres sytości ulega wydłużeniu. Jest to pomocne w zmniejszeniu łaknienia i obniżeniu spożycia kalorii.

Randomizowane badanie kontrolne wykazało, że ocet jabłkowy zwiększał wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki. Badanie to potwierdziło, że ocet jabłkowy jest pomocny w leczeniu cukrzycy jako środek uzupełniający dietę. [3] Zasugerowano następujące mechanizmy wyjaśniające obniżający wpływ kwasu octowego na stężenie glukozy we krwi: 

  • opóźnienie opróżniania żołądka;
  • zwiększone wydzielanie insuliny;
  • zwiększoną sytość po posiłkową;
  • zmniejszone zużycie energii. [4]
ocet cydrowy
Oksana Mironova / 123RF

Odchudzanie – fakt czy mit?

Czy mnogość zalet octu jabłkowego może wpływać także na masę ciała? Chyba każdy chciałby prostym sposobem pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Co na to specjaliści?

Badacze wykazali, że spożywanie octu jabłkowego (15 lub 30 ml/dzień) przez 12 tygodni zmniejszyło masę ciała, BMI i obwód bioder. Ponadto, niektóre badania na zwierzętach wskazywały, że spożycie octu ma korzystny wpływ na kontrolę masy ciała. Wynika z tego, że spożycie octu jabłkowego wraz z dietą o ograniczonej kaloryczności może zmniejszyć apetyt.

Dlatego ocet jabłkowy może być stosowany jako terapia wspomagająca odchudzanie. Nie może być stosowany jako główny czynnik w celu utraty masy ciała. W połączeniu innymi standardowymi metodami kontroli masy ciała np.: poprzez kontrolę apetytu oczekiwany efekt odchudzający jest możliwy. [4]

Inne korzyści

Ludzkie jelita zawierają dużą liczbę mikroorganizmów, w tym bakterii znanych jako mikrobiota jelitowa. Mikroorganizmy te są ważne dla naszego ogólnego zdrowia trawiennego. Podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, takie jak jogurt, surowy, niefiltrowany ocet jabłkowy może być uważany za źródło probiotyków w diecie.

Ocet jabłkowy poprawia zdrowie i funkcjonowanie ważnych narządów ciała. Jest silnym środkiem odtruwającym i oczyszczającym. Stwierdzono, że ocet jabłkowy neutralizuje substancje toksyczne, które dostają się do organizmu. W tym szkodliwe bakterie, które mogą znajdować się w niektórych pokarmach. Utlenia i rozrzedza krew, co jest ważne w zapobieganiu wysokiego ciśnienia krwi. Zaleca się mieszankę octu jabłkowego i wody należy spożywać przed posiłkiem. Zapobiega on biegunce lub zaburzeniom trawienia. [2]

Jest także szczególnie korzystny, ponieważ jabłka zawierają pektyny, które również wspomagają trawienie.

Wady

Wśród mnogości zalet octu jabłkowego znajdziemy także jego wady. W randomizowanym badaniu nadmierne spożycie octu jabłkowego spowodowało uszkodzenia szkliwa zębów. Jednak badania laboratoryjne wykazały, że ocet, oprócz uszkadzania szkliwa zębów, działa również wybielająco na zęby. [4]

Przepis na ocet cydrowy

  • 2,5 kg jabłek (dowolny gatunek, ale dobrze zmieszać kwaśne ze słodkimi)
  • 2 – 2,5 litra wody
  • 120 ml miodu lub syropu klonowego

Sposób postępowania możecie znaleźć na blogu Olga Smile.

Podsumowanie

Umiarkowane spożycie np. 2 łyżki stołowe dziennie octu jabłkowego jest bezpieczne. [4] Wyprodukowany ocet jest naturalnie mętny. Odznacza się jasnożółtą barwą, widocznym osadem, aromatycznym owocowo-kwaskowym smakiem i zapachem.

Ocet jabłkowy nie zawiera chemicznych konserwantów, a jedynie naturalne metabolity drobnoustrojów. Charakteryzuje się wysoką jakością, jak również bezpieczeństwem z racji, że jest to produkt naturalny.

Niska kwasowość octu umożliwia jego spożywanie bez uprzedniego rozcieńczania w wodzie. Dzięki temu cenne składniki są dostarczane do organizmu w wyjściowym stężeniu. [6]

Bibliografia:

  1. Yıkmı¸s, S. (2019). Optimization of Uruset Apple Vinegar Production Using Response Surface Methodology for the Enhanced Extraction of Bioactive Substances. Foods, 8(107).
  2. Maryam Iman, M., Adel Moallem, S.,  Barahoyee, A. (2015). Effect of Apple Cider Vinegar on Blood Glucose Level in Diabetic. Pharmaceutical Sciences, 20, 163-168
  3. Humayun, A. (2019)Effect of Apple Cider Vinegar on Glycemic Control, Hyperlipidemia and Control on Body Weight in Type 2 Diabetes Patients. International Journal of Medical Research & Health Sciences, 8(5): 59-74
  4. Launholt, T. L., Kristiansen, C. B., & Hjorth, P. (2020). Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review. European Journal of Nutrition.  
  5. Beheshti, Z.,  Huak Chan, Y.,  Sharif Nia, H.,  Hajihosseini, F., Nazari, R., Shaabani, M.,  Taghi Salehi Omran, M. (2012).  Influence of apple cider vinegar on blood lipids Life Science Journal;9(4)
  6. GAJEWSKA, M.,  BARTODZIEJSKA, B., SZOSLAND-FAŁTYN, A. (2020). WYKORZYSTANIE PROCESÓW FERMENTACYJNYCH DO OPRACOWANIA INNOWACYJNEJ METODY OTRZYMYWANIA OCTU JABŁKOWEGO O WŁAŚCIWOŚCIACH PROZDROWOTNYCH. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 27, 3 (124), 77 – 86