Olej z nasion wiesiołka

Avatar photo
olej z nasiona wiesiołka

Olej z nasion wiesiołka jest bardzo cennym produktem. Ma świetne właściwości i jest ceniony przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Sekret niezwykłych właściwości polega na obecności bardzo ważnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma-linolenowy (GLA) oraz kwas linolowy, których to organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Tak więc muszą być one dostarczony z pożywienia. Dodatkowo olej wiesiołkowy zawiera cenną witaminę E zwaną ‘witaminą młodości’, która jest silnym antyoksydantem.

olej z nasiona wiesiołka
madeleinesteinbach / 123RF

Większość rezultatów działania niezbędnych  kwasów tłuszczowych wynika z przekształcenia ich przez organizm w podobne do hormonów substancje zwane prostaglandynami (PG), które odgrywają rolę w regulowaniu funkcjonowania każdego narządu i każdej komórki każdego ciała.

Istnieje wiele różnych rodzajów prostaglandyn (PGE1, PGE2, PGE3), które różnią się od siebie oddziaływaniem na ludzki organizm. W każdym organizmie obecnych jest setki prostaglandyn są prostaglandyny zapalne i przeciwzapalne (obronne) – zawsze musi być zachowana równowaga, aby organizm mógł się bronić przed infekcjami i chorobami.

Teraz skupimy się na działaniu leczniczym PGE1, które są przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe.

Żeby nastąpiła prawidłowa przemiana do przeciwzapalnych prostaglandyn, nasz organizm musi poradzić sobie z przekształceniem kwasów tłuszczowych.

Niezbędny jest do tego enzym delta 6-desaturazy, którego u większości ludzi brakuje z powodu współczesnego stylu życia i nawyków żywieniowych:

Zobacz również
cynamon laska

  • spożywania kwasów tłuszczowych trans pochodzenia utwardzonych olejów,
  • stresu,
  • palenia papierosów,
  • niedożywienia,
  • spożywania przetworzonej żywności,
  • nadmiernego spożywania alkoholu,
  • przyjmowania aspiryny i większości innych leków syntetycznych,
  • nadmiaru tłuszczów nasyconych i cholesterolu,
  • niedobory składników odżywczych, szczególnie witaminy C, E, B6, B3 oraz cynku i magnezu

Wszystkie te czynniki prowadzą do zachwiania równowagi i organizm zaczyna wytwarzać prostaglandyny zapalne (pro miażdżycowe i pro zakrzepowe)

Regularne spożywanie oleju z nasion wiesiołka z odpowiednio skomponowaną dietą pobudza sprawność enzymu delta 6-desaturazy. Wtedy właściwie przebiega szlak metaboliczny i mamy przywrócony porządek i organizm produkuje prostaglandyny obronne.

Wpływ wiesiołka na organizm:

  • poprawia stan skóry (leczy trądzik, wypryski i łuszczycę) oraz paznokci
  • pobudza także enzym oksydoreduktazę, pełniąc tym samym rolę wymiatacza wolnych rodników, które niszczą nasze komórki w tym  fibroblasty– białka, które odpowiedzialne są za sprężystość i elastyczność skóry (kolagen i elastyna),
  • usuwa toksyny,
  • poprawia płodność – wpływa na produkcję śluzu u kobiet, który ułatwia zapłodnienie
  • wpływa korzystnie na potencję u mężczyzn,
  • reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • łagodzi dolegliwości przedmiesiączkowe i menopauzalne (uderzenia gorąca, nocne poty, obfite krwawienia itp.)
  • chroni układ krążenia,
  • obniża „zły” cholesterol LDL i podwyższa „dobry” HDL,
  • pomaga utrzymać równowagę hormonalną,
  • wzmocnienia naturalne mechanizmy obronne organizmu – poprawia kondycję całego organizmu
  • neutralizuje stany zapalne,
  • regeneruje wątrobę,
  • usprawnia pracę mózgu,
  • uszczelnia naczynia krwionośne,
  • uaktywnia funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, która jest odpowiedzialna za spalanie zbędnego tłuszczu,
  • chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami związanymi z układem krążenia,
  • reguluje stany emocjonalne- zapobiega stanom lękowym, strachu i depresji,
  • pomaga w migrenie,
  • zwalcza komórki rakowe,
  • poprawia pamięć, koncentrację, zdolność uczenia

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

  • olej musi być tłoczony na zimno,
  • olej musi być zapakowany w ciemną butelkę
  • olej musi być przechowywany w ciemnych warunkach chłodniczych (lodówka)
  • olej powinien być produkowany zgodnie systemem HACCP