Ostropest plamisty

Bliski krewny słonecznika, jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych w naszym społeczeństwie. Nazywany jest pstrokiem, ze względu na śmieszne liście z białym żyłkowaniem. Nazwa Silybum marianum, pochodzi od fioletowo-czerwonych kwiatów, które bardzo przypominają oset.

Właściwości

ostropest plamisty

Eran Finkle, flickr.com, CC BY 2.0

Posiada mnóstwo leczniczych właściwości, jednak najczęściej jest stosowany przy schorzeniach wątroby. Jest skuteczny dzięki sylimarynie, kompleksowi flawonolignanów, które pozyskuje się z łupin nasiennych. Sylimaryna stymuluje syntezę białek w wątrobie, przez co przyczynia się do wzrostu zdrowych komórek wątrobowych. Może być także stosowana w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych. Ostropest pobudza działanie żółci, co korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy oraz wątrobę. Działa również na tłuszczową gospodarkę, wpływa na proces rogowacenia gruczołów łojowych i naskórka, te właściwości są wykorzystywane w leczeniu łuszczycy i trądziku.

Ostropest plamisty zapobiega nadmiernej ucieczce glutationu przez organizm, przez co wzmacnia wątrobę. Liczne badania sugerują, że może on zwiększyć stężenie glutationu nawet o 35%. Ostropest zabezpiecza wątrobę przed dopływem wielu substancji szkodliwych. Jest świetnym  przeciwutleniaczem, a flawonoidy w nim zawarte działają antyoksydacyjnie. Nasiona działają oczyszczająco, odtruwająco i regenerująco na miąższ wątroby, również poprawiają apetyt. Ostropest ma również przeciwzapalne działanie, poprzez inhibicję leukotrienów. Działa skutecznie w endometriozie oraz okazuje się pomocny podczas chemioterapii, ponieważ zmniejsza uszkodzenia wątroby.

Owoce ostropestu obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ostropest to bogactwo witaminy B2, D, zawiera selen, miedź oraz cynk. Napar z nasion może być pomocny jako środek przeciwkrwotoczny w niewielkich krwawieniach,  a także w zaburzeniach menstruacyjnych.

Jak spożywać?

Ostropest znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością w postaci ziaren całych oraz zmielonych. Profilaktyczne zaleca się spożywać jedną łyżeczkę dziennie. W celach leczniczych jedną łyżeczkę rano oraz wieczorem, popijając szklanką wody. Nasiona zmielone można dodać do sałatek czy upieczonego pieczywa.

Na półkach sklepowych można znaleźć również żółty, tłoczony na zimno olej z całych ziaren ostropestu. Ma bogaty skład. Zawiera witaminy: A, D, E, K, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz substancje mineralne. Doskonale nadaje się do pielęgnacji suchych, zniszczonych włosów. Idealnie sprawdza się przy problemach trawiennych, zalecany jest przy migrenowych bólach głowy. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych.

Wątroba to bardzo ważny narząd, pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie i ciągle jest narażona na różnego typu uszkodzenia, często potrzebując wsparcia.

Warto wtedy pomyśleć o ostropeście.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

  • Na półkach sklepowych? odradzam, olej musi przebywać w odpowiednich warunkach, aby zachował swoje właściwości. Osobiście zamawiam prosto od producenta świeże oleje, akurat innego rodzaju, ale z ostropestu też ma w asortymencie. Mała Olejarnia

Loading...
Udostępnienia