Pełne ziarno dla poprawy humoru

Avatar photo
ziarno humor

Spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych przyczynia się do regulacji produkcji serotoniny w organizmie, co może powodować zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób depresyjnych.

pełne ziarno
© Petr Stepanek / 123RF

Według badań, przeprowadzonych przez naukowców z University of Eastern Finland we współpracy z International Agency for Research on Cancer, wykazali, że dorośli spożywający pełnoziarniste produkty zbożowe, mają zdecydowanie niższe poziomy serotoniny, niż osoby będące na diecie uwzględniającej niskobłonnikowe białe pieczywo.

Mało tego, badacze dowiedli, że spożycie błonnika żytniego lub pszenicznego, powoduje zmniejszenie produkcji serotoniny w jelicie.

Jak wyglądało badanie?

Przeprowadzone badanie trwało osiem tygodni. Podczas pierwszych czterech tygodni, uczestnicy otrzymywali od 6 do 10 kromek białego pieczywa pszenicznego, o niskiej zawartości błonnika. Następnie, przez kolejne cztery tygodnie, osoby te spożywały podobną ilość pełnoziarnistego pieczywa żytniego. Po zakończeniu interwencji dietetycznej, naukowcy podbrali od uczestników próbiki krwi i poddali wnikliwej analizie jakościowej.  

Wyniki

Dieta uwzględniająca produkty pełnoziarniste spowodowała znaczne obniżenie poziomu serotoniny, jak również tauryny, glicerofosfocholiny i dwóch endogennych glicerofosfolipidów –  w osoczu, w porównaniu do wyników tej samej grupy podczas diety ubogiej w błonnik.

Ciąg dalszy badań na modelu zwierzęcym

Badacze postanowili zbadać mechanizm, w jaki produkty wysokobłonnikowe mogą regulować poziom serotoniny w organizmie człowieka. W tym celu, wykorzystali model zwierzęcy. Jak się okazało, mysz, podobnie jak przebadana grupa, uzyskała obniżenie poziomu serotoniny w jelicie.

Czym jest serotonina?

Serotonina pełni funkcje neuroprzekaźnika w mózgu, jednak jej produkcja występuje w jelitach. Z tego powodu, wpływa również na układ pokarmowy, w tym reguluje ruchliwości jelit. Wysoki poziom serotoniny we krwi, przyczynia się do zwiększenia poziomu glukozy we krwi.

Dlaczego wysokie poziomy tauryny mogą być dla nas groźne?

Tauryna jest aminokwasem o działaniu stymulująco-pobudzającym, który powoduje zwiększenie tętna serca, oraz ciśnienia krwi. Występuje ona naturalnie w mięsie, rybach oraz produktach mlecznych. Wysokie poziomy tauryny mogą wpłynąć na pogorszenie jakości snu, co z kolei może wpływać na zwiększenie masy ciała, a nawet doprowadzić do otyłości i cukrzycy typu II (Depner i wsp., 2014).

Jak się okazuje, duże stężenie tauryny we krwi, może mieć związek ze zwiększeniem zdolności przepuszczalność jelit, która może zwiększyć ryzyko chorób jelita (np. nadwrażliwość), a nawet nowotworu (Semba i wsp., 2016).

Gdzie znaleźć pełne ziarno?

len siemię
© yelenayemchuk / 123RF

Produkty bogate w błonnik pokarmowy (w 100g produktu):

  • Grzyby suszone
  • Nasiona chia
  • Ciecierzyca
  • Siemię lniane
  • Kasza bulgur

Dobre źródła to także: Pszenica, Chleb żytni , Fasola mung, Płatki owsiane , Popcorn, Nasiona Goi, Migdały, Suszone pomidory, Nasiona sezamu , Orzechy laskowe, Czekolada gorzka (70-85% kakao), Pistacje, Ciemna fasola, Kasza gryczana, Figi suszone, Pekany.

Źródła:

  1. Orginalny artykuł pochodzi ze strony Science Daily (13 maja 2019):
    https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190513100605.htm
  2. Keski-Rahkonen P, Kolehmainen M, Lappi J, Micard V, Jokkala J, Rosa-Sibakov N, Pihlajamäki J, Kirjavainen PV, Mykkänen H, Poutanen K, Gunter MJ, Scalbert A, Hanhineva K. Decreased plasma serotonin and other metabolite changes in healthy adults after consumption of wholegrain rye: an untargeted metabolomics study. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1630-1639. doi: 10.1093/ajcn/nqy394.
  3. Semba RD, Shardell M, Trehan I, Moaddel R, Maleta KM, Ordiz MI, Kraemer K, Khadeer M, Ferrucci L, Manary MJ. Metabolic alterations in children with environmental enteric dysfunction. Sci Rep. 2016 Jun 13;6:28009. doi: 10.1038/srep28009.
  4. Depner CM, Stothard ER, Wright KP Jr. Metabolic consequences of sleep and circadian disorders. Curr Diab Rep. 2014 Jul;14(7):507. doi: 10.1007/s11892-014-0507-z.