Pistacje. Właściwości, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Orzechy pistacjowe to jedne ze zdrowszych przekąsek. O ile warto pamiętać, że orzechy z natury są produktem wysoce kalorycznym, to mała ilość pistacji nie powinna przeszkodzić w diecie a może przynieść wiele korzyści zdrowiu.
Pistacje właściwości
Pistacje posiadają liczne właściwości prozdrowotne do których należeć może wpływ na zrównoważenie poziomu dobrego oraz złego cholesterolu. Pistacje posiadają właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na pozytywny ich wpływ w większości problemów zdrowotnych. Wskazuje się także na ich pozytywny wpływ przy łagodzeniu objawów menopauzy oraz zdrowia oczu szczególnie u osób starszych.
Pistacje wartości odżywcze
W 100 gramach pistacji znajduje się wartość energetyczna ponad 550 kcal. Składa się to w 67% z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 13% z białek. To ostatnie warte podkreślenia – szczególnie dla wegetarian oraz wegan.
Oprócz witamin (o których poniżej) pistacje zawierają luteinę, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk.
Pistacje wyróżnia bardzo wysoka zawartość γ-tokoferol oraz fitosteroli.
Pistacje witaminy
W orzechach pistacjowych znajdują się istotne dla organizmu witaminy – w szczególności witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9)
Czy pistacje są zdrowe?
Cholesterol
Pistacje są znakomitym źródłem zdrowia szczególnie dla osób mających problem z cholesterolem. Badanie opublikowane w 2010 roku w The Journal of Nutrition wykazało na grupie 28 osób korzystne działanie pistacji na osoby z wysokim poziomem cholesterolu.
Cukrzyca
Pistacje posiadają niski indeks glikemiczny, są więc dobrym produktem dla osób chorych na cukrzycę. Niektóre badania wskazują wręcz na ich pomocne działanie w kontekście kontroli poziomu glukozy i ciśnienia.
Wzrok
Pistacje są wyjątkowe wśród orzechów pod kątem zawartości luteiny. Ta zawartość sprawia, że wykazują korzystne działanie na narząd wzroku.
🔎 Randomizowane badanie kontrolowane [1] wykazało, że spożywanie pistacji przez 12 tygodni znacząco zwiększało gęstość optyczną pigmentu plamki żółtej u dorosłych z niskim poziomem luteiny i zeaksantynyw diecie. Mogą zatem chronić przed uszkodzeniami światła. Efekt był zauważalny już po 6 tygodniach i utrzymywał się do końca badania.
Układ pokarmowy
To co wyróżnia je spośród innych orzechów to między innymi wysoka zawartość błonnika. To sprawia, że stanowią zdrową przekąskę, korzystną dla układu pokarmowego – przeciwdziałając m.in. zaparciom.
Badanie z 2012 opublikowane w FASEB wskazuje także, że spożycie pistacji może zwiększać ilość korzystnych dla zdrowia jelit bakterii.
Pistacje a odchudzanie
Choć są bardzo sycące – warto spożywać pistacje z umiarem, szczególnie, że w dużej ilości mogą być kaloryczne.
Niemniej miały już miejsce badania (między innymi to), które sugerowały, że spożycie pistacji może faktycznie być korzystne dla procesu zachowania prawidłowej masy ciała.
Dla zdrowia spożycie maksymalnie garści orzeszków dziennie powinna przynosić pożądane rezultaty.
Bibliografia:
- Scott, T. M., Ogunbodede, O., McKay, D., & Johnson, E. J. (2024). Pistachio consumption increases Macular Pigment Optical Density in healthy adults: a randomized controlled trial. The Journal of Nutrition.
- Data pierwotnej publikacji: 15.03.2019
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 5.11.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Pistacje. Właściwości, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie