Pokrzywa na odchudzanie – co mówi o tym nauka?
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k.lipiec7-80x80.jpg)
![pokrzywa](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/07/Dusan-Zidar.jpg)
Lecznicze właściwości pokrzywy zwyczajnej (Utrica dioica L.) zostały zauważone już w starożytności. Ma wszechstronne zastosowanie – w leczeniu wielu dolegliwości, przy produkcji kosmetyków, w żywieniu człowieka oraz zwierząt, a nawet jest wykorzystywana jako naturalny barwnik. Badania kliniczne potwierdzają jej pozytywne efekty w leczeniu alergii, artretyzmu, cukrzycy. W Internecie na temat pokrzywy możemy znaleźć informacje dotyczące przede wszystkim jej działania odchudzającego, ale czy słusznie?
![koszyk pokrzywa](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/07/Alicja-Neumiler-1.jpg)
Skład chemiczny liści pokrzywy
Pokrzywa ma bogaty skład chemiczny dzięki czemu ma tak wszechstronne działanie. Zawiera wysoką ilość witamin i składników mineralnych (witaminy: B2, B5, C, K, izomery tokoferolu; składniki mineralne: żelazo, miedź, cynk, selen, glin, mangan), błonnika pokarmowego, olejków eterycznych, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych [1]. Liście pokrzywy zbierane są od maja do września, w pogodne dni. Powinny po ścięciu wyschnąć w ciemnym i suchym miejscu, aby zachować cenne właściwości.
Tab. 1. Skład chemiczny liści pokrzywy zwyczajnej [2]
Grupy związków biologicznie czynnych Zidentyfikowane związki w liściach pokrzywy zwyczajnej Witaminy B2, C, K, B5 Kwasy organiczne Protokatechowy, hydroksybenzoesowy, gentyzonowy, chinowy, kumarowy, kawowy, ferulowy, 5-O kawailochinowy Karotenoidy Karoten, ksantofil, likopen, luteina Flawonoidy Izoramnetyna, kwercetyna, kemferol, rutyna, glikozydy, amentoflawon, glikozyd kwercetyny Garbniki Taniny Związki organiczne Chlorofil, 2-metyloheptan, skopoletyna, eskuletyna, leukotrieny
Właściwości prozdrowotne
Pokrzywa dzięki obecności wielu związków biologicznie czynnych wykazuje szerokie zastosowanie we wspomaganiu leczenia chorób. Możemy znaleźć wiele badań potwierdzających dobroczynne właściwości (badania in vivo i in vitro), ale wiele doniesień jest opartych wyłącznie na medycynie ludowej. Poniżej będę przedstawiała jedynie te właściwości pokrzywy, które są oparte o badania naukowe.
Tab. 2. Właściwości
zdrowotne pokrzywy zwyczajnej [1], [2]
Ekstrakty z części morfologicznych
Właściwości
zdrowotne
Ekstrakt z liści Przeciwhistaminowe (antyalergiczne) Ekstrakt z liści, nasion oraz korzeni Przeciwzapalne i przeciwreumatoidalne Ekstrakt z owocostanów Antyoksydacyjne Ekstrakt z liści Antyagregacyjne (przeciwzakrzepowe) Ekstrakt z całej rośliny Hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi) Ekstrakt z kłączy i korzeni Hipocholesterolemiczne (obniżające poziom cholesterolu) Ekstrakt z kłączy i korzeni Diuretyczne (moczopędne) Ekstrakt z całej rośliny Hepatoprotekcyjne (ochraniające wątrobę) Ekstrakt z liści Przeciwbaktetyjne Ekstrakt z liści i łodyg Przeciwnowotworowe
Szerokie zastosowanie omawianej rośliny pokrywa się z bezpieczeństwem jej stosowania. Nie wykazano efektów ubocznych przy badaniach trwających od 3-24 miesięcy, choć w badaniu wykazano śladowe ilości niklu, które są wyższe w pokrzywie w porównaniu do innych roślin [3,4].
Właściwości odchudzające
W przeglądzie badań nie udało mi się znaleźć dowodów na bezpośrednie działanie odchudzające. Zdania, które pojawiają się w związku z takim działaniem pokrzywy mogą być oparte na jej właściwościach diuretycznych. Dla wielu osób działanie moczopędne (usunięcie zatrzymanej wody z organizmu) jest równoznaczne z działaniem odchudzającym. Jednak należy mieć świadomość, że najskuteczniejsze działanie odchudzające wiąże się z redukcją tkanki tłuszczowej, a nie wyłącznie na pozbyciu się wody z organizmu. Diety i suplementy bazujące na działaniu moczopędnym mogą się wiązać z tym, że po takiej kuracji będziemy borykać się z szybkim efektem „jojo”.
![herbatka pokrzywa](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/07/Manuel-Plotz.jpg)
Ponadto ze względu na poprawione procesy trawienne w trakcie stosowania naparów z pokrzywy może być ona uważana za roślinę, która podnosi przemianę materii [5]. Ale i tu zaznaczę, że pokrzywa wspomaga pracę żołądka, trzustki (właściwości hipoglikemiczne) oraz wątroby (właściwości hepatoprotekcyjne i żółciopędne), a nie spalające tkankę tłuszczową.
Co wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej?
Na redukcję tkanki tłuszczowej ma wpływ działanie [6]:
- pobudzające termogenezę – czyli wytworzenie ciepła by utrzymać prawidłową temperaturę ciała,
- nasilające lipolizę – czyli rozkład tkanki tłuszczowej,
- pobudzające organizm – czyli wzrost ciśnienia, dodanie energii,
- pobudzające przemianę materii – głównie stymulowanie hormonów tarczycy,
- blokujące wchłanianie tłuszczu – spowolnienie wchłaniania lub „wyłapywanie” spożytego z pożywieniem tłuszczu,
- blokujące kortyzol i uwrażliwiające na insulinę –obniżające stężenie glukozy we krwi,
- zmniejszające apetyt – obniżenie ilość przyjmowanych kalorii w ciągu dnia.
Według wyżej wymienionego podziału pokrzywa będzie plasować się w grupie produktów zmniejszających apetyt i blokujących wchłanianie tłuszczu poprzez zawartość błonnika pokarmowego, głównie celulozy (działanie wypełniające i spowalniające wchłanianie tłuszczu), w ilości ok. 7 g błonnika na 100 g produktu. Jest to spora ilość, ale pokrzywa świeża lub suszona nie jest ogólnodostępna więc nie jesteśmy w stanie zjeść jej tyle, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, które wynosi 20-40 g/dzień. Tym bardziej, że 70% ankietowanych wymienia herbatki jako najczęściej wybierana forma suplementów diety [7].
Biorąc pod uwagę, że znany polski producent herbat ziołowych zaleca wypijanie naparów z 3 saszetek dziennie czyli jedynie 4,5 g pokrzywy jest to wartość znikoma. Dla przeciętnego polaka łatwiejszym i bardziej dostępnym źródłem błonnika będzie po prostu jabłko, które w 100 g zawiera co prawda 2 g, ale wybierając w ciągu dnia dwa średniej wielkości jabłka zjadamy już 10 g błonnika, co wydaje się bardziej realne niż dodawanie do potraw pokrzywy.
Podsumowanie
Pokrzywa zwyczajna cechuje się wysoką zawartością składników biologicznie czynnych co przekłada się na jej szerokie zastosowanie w profilaktyce jak i w leczeniu wielu schorzeń. Wiele osób sięgając po suplementy naturalne wybiera te na bazie pokrzywy (21,3% ankietowanych), głównie wśród kobiet ze względu na działanie moczopędne, które jest zauważalne w relatywnie krótkim czasie po zastosowaniu suplementu [7]. Jednak nie ma wiarygodnych badań, które wykazywałyby działanie odchudzające pokrzywy. Niestety większość ankietowanych wybiera niefachowe źródła informacji (39,8% rozmowy z osobami niepowiązanymi z naukami medycznymi, 43,7% popularne czasopisma, 36,9 % reklama, 27,2% Internet) stąd można natrafić na różne sprzeczne informacje niepoparte badaniami naukowymi [7].
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/07/pokrzywa-1024x1024.png)
Literatura:
- Jakubczyk K. i wsp.: Pokrzywa zwyczajna – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pom J Life Sci, 2015, 61, 2, 191-198
- Pieszak M., Mikołajczak P.Ł.: Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej. Postępy Fitoterapii. 2010, 4, 199-204
- Committee on Herbal Medicinal Products. Assessment report on Urtica dioica L., Urtica urens L., their hybrids or their mixtures, radix. Europen medicines agency. 2012
- Wiechuła D., Loska K., Jonderko W.: Ocena zanieczyszczenia niklem pokrzywy zwyczajnej z terenu województwa śląskiego. Bromat Chem Toksykol., 2012, 1, 20-25
- Dziak A., Kuźnick B.: Zioła lecznicze, zbiór i stosowanie. Warszawa, 1960, PZWL, 90-92
- https://dietetycy.org.pl/zrobic-forme-do-lata-czyli-jaki-spalacz-tluszczu-wybrac/
- Schlegel-Zawadzka M., Barteczko M.: Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. ŻYWNOŚĆ.Nauka.Technologia.Jakość., 2009,4 (65), 375-387
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Pokrzywa na odchudzanie – co mówi o tym nauka?
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k.lipiec7-172x172.jpg)
Dietetyk / Technolog żywności i żywienia człowieka Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu