7 faktów dotyczących odchudzania

Sposobów odchudzania jest wiele. Ile osób, tyle pomysłów. Setki „diet cud”, tabletki spalające tkankę tłuszczową, odchudzająca żywność i desery z ujemnymi kaloriami. Z każdego kolorowego czasopisma wyskakuje szczupła pani z zielonym koktajlem, a w reklamach telewizyjnych fantazja mocno ponosi speców od marketingu. Jak nie zagubić się w gąszczu informacji? Co wybrać, aby chudnąć zdrowo, skutecznie i nie obawiać się efektu jo-jo? Poniżej przedstawiam fakty dotyczące odchudzania – zbiór wskazówek, które pomogą nie tylko w efektywnym odchudzaniu, ale będą krokiem w stronę zmiany nawyków żywieniowych.

  1. Jedz 5 posiłków dziennie

Regularne spożywanie posiłków o niezbyt dużej objętości sprzyja utrzymywaniu wysokiego tempa przemiany materii, ułatwia kontrolę uczucia głodu i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Nigdy nie zapominaj o śniadaniu. Unikniesz w ten sposób napadów wilczego apetytu.

  1. Mała liczba posiłków sprzyja tyciu

Obfite, pojawiające się rzadko posiłki sprzyjają powstawaniu tkanki tłuszczowej. Gdy organizm nie otrzymuje energii regularnie, metabolizm zwalnia – „spalanie” składników odżywczych zachodzi dużo wolniej i mniej efektywnie. Dostarczanie jednorazowo zbyt dużej ilości kalorii to prosta droga do nadwagi. Organizm w danym czasie jest w stanie wykorzystać tylko określoną ilość energii. Wszelkie nadwyżki odkładane są w postaci tkanki tłuszczowej.

  1. Głodówki sprzyjają nadwadze

Głodówki pozornie dają bardzo dobre efekty odchudzania. Dlaczego tylko pozornie? Podczas głodówki w pierwszej kolejności wykorzystywany jest glikogen, czyli zapasowa substancja energetyczna z mięśni i wątroby. Co to ma wspólnego z chudnięciem? Glikogen ma bardzo dużą zdolność do wiązania wody – gromadzi jej nawet trzykrotnie więcej, niż sam waży. Wraz ze zużyciem glikogenu organizm pozbywa się wody, co jest widoczne w postaci spadku wagi. W rzeczywistości jednak głodówki spowalniają procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi bardzo wolno.

  1. Przekąski powodują tycie

Zwykle w chwili słabości sięgamy po coś słodkiego lub słonego. To tylko kilka kęsów, jednak zgubnych dla zmagań z wagą. Niepozorna garstka orzeszków w czekoladzie lub paprykowej skorupce to nawet 300 kcal!

  1. Picie wody pomaga kontrolować łaknienie

Picie wody małymi łykami przez cały dzień pomaga utrzymywać uczucie sytości, zapobiega przykremu burczeniu w brzuchu, a przede wszystkim zapewnia prawidłowe nawodnienie organizmu. Wypicie szklanki wody 10 minut przed posiłkiem powoduje wypełnienie żołądka i sprawia, że do mózgu szybciej dociera informacja o sytości – zatem zjemy mniej.

  1. Panierki tuczą

Nie dość, że panierki to dodatkowa porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów, to mają one zdolność absorbowania ogromnych ilości tłuszczu. Wystarczy spojrzeć, jak szybko olej znika z patelni podczas smażenia tradycyjnego schabowego. Lepiej wybierać mięso przyrządzone bez panierki, najlepiej na patelni grillowej lub na tłuszczu, który samoczynnie wytopi się z mięsa.

  1. Warzywa można jeść bez ograniczeń

Prawie wszystkie warzywa to produkty o bardzo niskiej zawartości kalorii. Zatem zjadając nawet dużą porcję, nie zaszkodzimy naszym zmaganiom z wagą. Ponadto dostarczymy sobie  dużą ilość błonnika, który wypełni żołądek, da uczucie sytości i będzie regulował pracę jelit. Nie zapominajmy też, że warzywa to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Jedzmy ich jak najwięcej.

dietetyc

Przeczytaj także:

Obraz z infografiki: Prawo autorskie: / 123RF Zdjęcie Seryjne

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka studiów z obszaru żywności, żywienia i dietetyki. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu.

  • pierwszy raz, chyba, nie zgodze się z aż 3ma punktami 1-2-3, i to w sumie głòwnymi, patrząc na treść reszty artykułu. Przydałyby się jakieś publikacje potwierdzające każdy punkt, nawet pomimo oczywistości paru z nich…

Udostępnienia