Pomarańcze – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i korzyści
Pomarańcze to w grudniowym menu Polaków owoc niemal obowiązkowy. Chociaż minęły czasy gdy pomarańcze kojarzyły się ze świętami i dzisiaj są dostępne w dużej ilości i w przystępnych cenach każdego dnia, to poza tym, że zawierają jak inne cytrusy dużo witaminy C, niewiele o niej wiemy. A pomarańcze to nie tylko witamina C. Jakie są ich inne właściwości?
Antyoksydacyjne pomarańcze
Witamina C, o której wspomnieliśmy na wstępie, to znakomity antyoksydant. Oznacza to, że napakowana nimi pomarańcza świetnie wpływa na ogólny stan zdrowia osób, które się na nią skuszą. Zwalczanie wolnych rodników zmniejsza ryzyko występowania licznych poważnych chorób układu krwionośnego, poprawia stan skóry a nawet zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Wpływ pomarańczy na układ krwionośny to poza zmniejszeniem ryzyka zawału czy chorób serca, także kontrola pulsu i ciśnienia na zdrowym poziomie – do czego przyczynia się zawartość także innych cennych minerałów, takich jak wapń i potas.
Działanie antynowotworowe pomarańczy związane jest szczególnie z występowanie ważnych antyoksydantów – barwników – alfa-karotenu i beta-karotenu. To właśnie barwniki są w pierwszym rzędzie odpowiedzialne za te właściwości pomarańczy.
Dla zdrowia i urody
Nie bez przyczyny piszemy o stanie skóry jako jednym z efektów spożycia pomarańczy. Nie tylko jako składnik kosmetyków i maści wszelkiego rodzaju pomarańcza pomaga przez działanie antyoksydacyjne zachować dłużej elastyczną, młodo wyglądającą skórę, nadać jej lśniący, zdrowszy wygląd.
… a także dla sylwetki
Warto pamiętać także o tym, że pomarańcze są dobrym źródłem błonnika, który sprawia, że po jej zjedzeniu pozostajemy dłużej nasyceni. To znakomita wieść dla osób na diecie odchudzającej. Sama ich kaloryczność oraz zawartość tłuszczu jest bardzo nikła.
Pomarańcza pozwala tym samym na dostarczenie szeregu ważnych witamin i minerałów do ciała, nawet gdy jesteśmy na diecie.
Nie trzeba oczywiście poprzestawać na pomarańczach: zobacz również dlaczego warto jeść owoce cytrusowe.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Pomarańcze – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i korzyści