Pomarańcze – wpływ spożywania pomarańczy na zdrowie oczu

Avatar photo
pomarańcze

Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą pomarańcze, mają mniejszą skłonność do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej niż ludzie, w których diecie nie pojawiają się te owoce. Do tej pory większość badań skupiała się na składnikach odżywczych, takich jak witaminy C, E i A oraz ich wpływie na zdrowie oczu. Powyższe badanie analizowało związek między flawonoidami a degeneracją plamki żółtej. Wyniki opublikowano w „American Journal of Clinical Nutrition”.

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration – AMD) jest najczęstszą przyczyną utraty widzenia centralnego wśród osób w wieku starszym.  Schorzenie to występuje u około 25 milionów ludzi na całym świecie (dane z 2013 roku). Jako najistotniejsze czynniki ryzyka rozwoju choroby wymienia się: wiek powyżej 50 roku życia, predyspozycje genetyczne oraz palenie tytoniu.

O badaniu

Naukowcy z Westmead Institute for Medical Research (Australia) przeprowadzili wywiady z ponad 2000 osobami. Ponieważ wiek jest jednym z najsilniejszych znanych czynników ryzyka schorzenia, a choroba występuje częściej po ukończeniu 50 roku życia, dlatego też do badania zakwalifikowano osoby powyżej tego wieku. Obecnie nie istnieje skuteczna terapia tej choroby.

Obserwacja badanych trwała 15 lat. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedli co najmniej jedną porcję pomarańczy każdego dnia, mieli ponad 60% mniejsze ryzyko rozwinięcia się zwyrodnienia plamki żółtej 15 lat później. Dane pokazują, że flawonoidy znajdujące się w pomarańczach pomagają zapobiegać chorobom oczu. Według grupy badawczej nawet jedzenie pomarańczy raz w tygodniu wydaje się przynosić znaczące korzyści.

Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami występującymi w prawie wszystkich owocach i warzywach. Mają one ważne przeciwzapalne właściwości dla układu odpornościowego. Naukowcy przebadali różne pokarmy zawierające flawonoidy, takie jak herbata, jabłka, czerwone wino i pomarańcze. Częstość ich spożywania określono wykorzystując kwestionariusze FFQ (ang. Food Frequency Questionnaire). Co istotne, dane nie wykazały związku między innymi źródłami pokarmu chroniącymi oczy poza właśnie pomarańczami.

Zobacz również
beta karoten

W badaniu wykorzystano dane z badania „Blue Mountains Eye Study”, wzorcowego badania populacyjnego, które rozpoczęto w 1992 roku. Jest to jedno z największych na świecie badań epidemiologicznych, oceniające dietę i czynniki związane ze stylem życia wraz z wynikami zdrowotnymi i szeregiem chorób przewlekłych.

Źródło: Bamini Gopinath Gerald Liew Annette Kifley Victoria M Flood Nichole Joachim Joshua R Lewis Jonathan M Hodgson Paul Mitchell. Dietary flavonoids and the prevalence and 15-y incidence of age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition, 2018