Owoce. Wszystkie owoce od A do Z wraz z obrazami!

Owoce są niezwykle ważną częścią naszej diety. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i innych składników bioaktywnych. Zawierają antyoksydanty, takie jak witamina A, C oraz E, a także flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie. Z tego względu, owoce powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby. Dietę należy wzbogacać w różnego rodzaju owoce w ilości co najmniej dwóch porcji dziennie, gdzie za porcję uznaje się jedną sztukę owocu, bądź jedną szklankę soku.

Na tej stronie znajdziesz katalog wszystkich owoców opisanych na dietetycy.org.pl w kolejności alfabetycznej.

Owoce na AOwoce na BOwoce na COwoce na DOwoce na E
Owoce na FOwoce na GOwoce na HOwoce na IOwoce na J
Owoce na KOwoce na LOwoce na ŁOwoce na MOwoce na N
Owoce na OOwoce na POwoce na ROwoce na SOwoce na Ś
Owoce na TOwoce na UOwoce na WOwoce na ZOwoce na Ż

Owoce na A

Aronia

Aronia jest owocem o czarnym zabarwieniu, które zawdzięcza zawartym w niej polifenolom. Stanowi dobre źródło związków przeciwutleniających, zawiera kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy. Owoc ten posiada specyficzny kwaśno-cierpki smak. Więcej dowiesz się z artykułu „Aronia – odkryj moc antyoksydantów” dr Justyny Bylinowskiej.

aronia gałązka
Joanna Dubaj / Pixabay

Agrest

Agrest jest produktem niskoenergetycznym. Jego owoce są dobrym źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Posiada słodki, lekko kwaskowaty smak. Jeśli chodzi o kolor, agrest może być zielony, żółty, ciemnofioletowy lub czerwony. Dlaczego warto go jeść, dowiesz się z artykułu „Agrest – zapomniany skarb polskich sadów” dr Justyny Bylinowskiej.

agrest właściwości
Anna Pustynnikova / 123RF

Aktinidia

Aktinidia to inna nazwa mini kiwi. Jest to owoc o wysokiej zawartości witaminy C, który przebojem zdobywa serca polskich plantatorów i konsumentów. Więcej o aktinidii w artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Minikiwi – smak tropików z Polski”.

mini kiwi
elizaveta galitckaia / 123RF

Awokado

Awokado jest owocem wysokoenergetycznym, ze względu na zawarte w nim kwasy tłuszczowe. Ten zielony owoc posiada w swoim składzie m. in. cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu bądź układu krwionośnego. Awokado posiada też antyoksydanty, takie jak witamina C oraz E. to tylko część skarbów skrytych w awokado. Resztę poznasz w artykule Marty Kraśnickiej „Awokado”.

awokado
pixabay, cc0

Acai

Jagody Acai posiadają fioletowy kolor, kóry zawdzięczają zawartym w nich antocyjanom – przeciwutleniającym substancjom aktywnym. Owoce te są stosunkowo bogate w tłuszcze, zawierają ich więcej niż cukrów. Smak jagód acai można opisać jako mieszankę czekolady i jagód z lekko metalicznym posmakiem. Więcej sekretów jagód acai czeka na Ciebie w artykule Aleksandry Milewskiej „Jagody acai”.

jagody acai
© 123RF

Arbuz

Arbuz jest słodkim w smaku owocem, w którego składzie występuje niemalże sama woda, dlatego też zaliczany jest do owoców niskoenergetrycznych. Zawiera także witaminy A, C,  B1, B2, B6 oraz składniki mineralne, takie jak miedź, żelazo, mangan. W swoim składzie posiada przeciwutleniacze (m. in. likopen i beta-karoten) oraz aminokwasy niebiałkowe (cytrulina). Jeśli jesteś fanem arbuzów, na pewno nie chcesz pominąć artykułu Katarzyny Boczar „Arbuz – wodny owoc dla zdrowia”.

arbuz cytrulina
Pattana Anuwan / 123RF

Ananas

Ananas posiada twardą skórkę, zbudowaną z brązowych łusek. W środku znajduje się żółty miąższ. Owoc ten jest bardzo słodki. Ananas jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Posiada w swoim składzie także składniki mineralne, takie jak magnez czy potas, którego działanie polega na m.in. regulacji poziomu ciśnienia krwi. Wiele więcej ciekawostek o tym owocu czeka w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Ananas – właściwości, wartości odżywcze i intrygujące fakty”.

ananas właściwości
© Frank60 / Shutterstock

Acerola

Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C w swoim składzie. Jest także bogata w antyoksydanty. Oprócz tego zawiera błonnik i witaminy z grupy B. Ten czerwono-purpurowy owoc ma dość kwaśny smak. O rekordzistce w kategorii zawartości witaminy C opowiada artykuł „Acerola – najwięcej witaminy C wśród owoców”.

acerola
© sangaroon / Shutterstock

Owoce na B

Borówki amerykańskie

Borówki amerykańskie są słodkim owocem o ciemnogranatowym kolorze. Zawierają duże ilości witaminy C. Posiadają także błonnik oraz składniki mineralne, np. mangan, który bierze udział w przemianach energetycznych organizmu. W 2020 roku w naszym rankingu na ulubiony owoc dietetyków zajęły pierwsze miejsce. Poznaj borówki bliżej w artykule „Borówki – 10 korzyści dla zdrowia” dr Justyny Bylinowskiej.

miseczka borówek
subbotina / 123RF

Borówka brusznica

Borówka brusznica charakteryzuje się czerwonym kolorem i smakiem podobnym do żurawiny. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, np. polifenoli. Posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów, których działanie ma na celu wzmocnienie odporności naszego organizmu. Poznaj ją bliżej w artykule Ilony Płazowskiej „Borówka brusznica — superfood z polskich lasów”.

borówka brusznica
Alex Stemmer / 123RF

Bez czarny

Owoce czarnego bzu, jak wskazuje nazwa, są czarne, a do tego mają cierpki, lekko kwaśny smak. Charakteryzują się dużą ilością prozdrowotnych substancji. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ponadto posiadają flawonoidy, beta-karoten i różne składniki mineralne. W niedojrzałych owocach czarnego bzu możemy znaleźć substancje mające działanie toksyczne. Poznasz bliżej ten superfood w artykule Jagody Lebidy „Czarny bez”.

czarny bez
Piotr Krześlak / 123RF

Berberys

Owoce berberysu charakteryzują się dużą zawartością witaminy C. Ponadto, w ich składzie możemy znaleźć karotenoidy i flawonoidy oraz wiele kwasów organicznych. Owoce te mają cierpki i kwaskowaty smak oraz cechują się czerwonym kolorem. Dowiedz się więcej z artykułu Justyny Pelc „Berberys”.

Copyright: Justyna Pelc

Owoce na C

Czerymoja

Czerymoja charakteryzuje się zieloną skórką z licznymi wypustkami. W środku natomiast znajduje się biały miąższ. Owoc ten ma słodki i bardzo przyjemny smak. Czerymoja zawiera dużą ilość wody. Jest też bogatym źródłem potasu. Oprócz tego, w jej składzie możemy znaleźć witaminę C oraz witaminy z grupy B. O owocu opowiada Natalia Górecka w artykule „Czerymoja – rajski owoc flaszowca peruwiańskiego”.

czerymoja
tranelka – 123RF

Czereśnie

Czereśnie cechują się bogactwem antyoksydantów. Zawierają duże ilości składników mineralnych, zwłaszcza potasu. W swoim składzie posiadają także witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Czereśnie są słodkie i mogą być koloru żółtego lub czerwonego. Im ciemniejszy kolor, tym więcej antyoksydantów znajduje się w owocach. Wszystko, co jeszcze warto wiedzieć o czereśniach, znajdziecie w artykule Karoliny Wzorek „Czereśnie – właściwości zdrowotne”.

czereśnie
© Oleg Vydyborets / 123RF

Cytryna

Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, potas i inne składniki mineralne. Owoc ten zawiera wiele antyoksydantów. Cytryna ma żółtą skórkę i bardzo kwaśny smak. Co jeszcze? Sprawdź w artykule „Cytryna – właściwości”.

cytryna właściwości
© S_Photo / Shutterstock

Owoce na D

Daktyle

Daktyle zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych. Ponadto są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Daktyle są bogate w cukry proste, z tego powodu mają słodki smak. Owoce te mają czerwono-żółty kolor. Więcej o daktylach w artykule Małgorzaty Wilkowskiej „Daktyle – właściwości odżywcze i zdrowotne”.

medjool
Świeże daktyle Medjool / © Tatiana Bralnina / 123RF

Dereń

Owoce derenia są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów. Ze względu na zawartość wspomnianych antocyjanów, owoce te mogą mieć barwę pomarańczową, czerwoną, fioletową, a nawet granatową. W swoim składzie zawierają także spore ilości witaminy C i składników mineralnych, np. żelaza. Owoce derenia mają kwaskowaty, cierpki smak. Zaciekawił Cię dereń? Zapraszamy do artykuły Aleksandry Żyłowskiej „Dereń – polski superowoc”.

dereń
Roman Hraska / 123RF

Owoce na F

Flaszowiec miękkociernisty

To inna nazwa guanabany (gravioli). Pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Środkowej. Znaleźć także w Ameryce Południowej, czy nawet Azji i Afryce. Dowiedz się o niej więcej z artykułu Julii Bartoszuk „Guanabana (Graviola). Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.

guanabana
eglazunoff / 123RF

Owoce na G

GAC

GAC jest owocem posiadającym barwę mocno pomarańczową lub czerwoną. Ma cierpki smak. Owoc ten cechuje się wysoką zawartością beta-karotenu i likopenu. Oprócz tego, w jego składzie możemy znaleźć witaminę A oraz E. Więcej w artykule Jagody Lebidy „Przepękla indochińska jako bogactwo karotenoidów”.

Przepękla indochińska
kattiyaearn / 123RF

Grejpfrut

Grejpfrut cechuje się gorzko-słodkim smakiem. Może on mieć kolor żółty, czerwony lub zielony. Owoc ten zawiera wiele witamin. Jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego w jego składzie możemy wyróżnić witaminę A, E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak potas, sód, fosfor, wapń. Poznaj bliżej ten zdrowy owoc z artykułu Karoliny Leśnik „Grejpfruty właściwości prozdrowotne”.

grejpfruty właściwości
© Africa Studio / Shutterstock

Granat

Granat charakteryzuje się dużą zawartością witamin. W jego składzie możemy wyróżnić witaminy C, E, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera antyoksydanty i składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor czy potas. Granat ma lekko kwaskowaty smak i najczęściej jest koloru czerwonego. O owocach granatu dowiesz się więcej z artykułu Aleksandry Milewskiej „Owoc granatu”.

owoc granatu
© George Dolgikh / Shutterstock

Goji

Goji mają pomarańczowo czerwony kolor. Smakują podobnie do żurawiny, jednak są bardziej cierpkie. Owoce te są bogate w składniki odżywcze, począwszy od witamin i składników mineralnych, a kończąc na związkach polifenolowych oraz karotenoidach. O jagodach goji więcej w artykule Anny Redzyni.

jagody goji
belchonock / 123RF

Guanabana (Graviola)

Sama roślina pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Środkowej. Znaleźć także w Ameryce Południowej, czy nawet Azji i Afryce. Dowiedz się o niej więcej z artykułu Julii Bartoszuk „Guanabana (Graviola). Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.

guanabana
eglazunoff / 123RF

Guawa

Guawa charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Jej skórka przybiera kolor zielony, żółty lub czerwony, zaś miąższ tego owocu ma kolor biały, żółty lub zielono-żółty. W składzie guawy możemy wyróżnić witaminę C, A oraz witaminy B3 i B6, a także beta-karoteny. O guawie pisze Eliza Frączek w artykule „Guawa — egzotyczny superowoc. Właściwości i wartości odżywcze”.

guawa
tashka2000 / 123RF

Owoce na H

Haskap

Haskap to inna nazwa jagody kamczackiej. Ten owoc to świetne źródło przeciwutleniaczy. Przeczytasz o nim w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Jagoda kamczacka – superowoc, który czeka na odkrycie”.

jagoda kamczacka
Vera Petruk / 123RF

Owoce na J

Jabłko

Jabłka mają smak słodki, czasem lekko kwaskowaty. Jeśli chodzi o ich kolor, znaleźć możemy jabłka czerwone, zielone i żółte. Owoce te są bogatym źródłem błonnika oraz witamin A i C. Zawierają także duże ilości składników mineralnych. Przeczytaj artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Jabłka – 9 powodów, by pokochać je na nowo”.

pektyny źródła jabłka
smileus / 123RF

Jeżyny

Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, jeżyny mają bardzo ciemny kolor. Z tego samego względu są one bardzo dobrym źródłem antyoksydantów. Ponadto zawierają duże ilości witamin C i K, składników mineralnych i błonnika. Jeśli chodzi o smak, jeżyny mogą być słodkie lub kwaśne. Sprawdź artykuł dr Justyny Bylinowskiej „Jeżyny – zdrowy owoc pełen tajemnic”.

jeżyny makro
© Mariusz Blach / 123RF

Jagody

Jagody charakteryzują się ciemnoniebieskim kolorem i słodkim smakiem. W ich składzie możemy wyróżnić luteinę, która ma wpływ na prawidłowe widzenie. Ponadto owoce te zawierają wiele witamin i składników mineralnych. O jagodach przeczytasz w artykule „Jagody – właściwości”.

jagody właściwości
Kjetil Kolbjornsrud / 123RF

Jagoda kamczacka

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę – Polska jest największym producentem tego owocu na świecie. Jest to także taki superfood, który jadamy dość rzadko. Sprawia to, że jest to wybór ciekawy i niebanalny. O jagodzie kamczackiej dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Jagoda kamczacka – superowoc, który czeka na odkrycie”.

Owoce na K

Kumkwat

Skórka owoców kumkwatu jest złoto-żółta do czerwono-pomarańczowej, a same owoce są słodkie w smaku. W swoim składzie zawierają wiele flawonoidów oraz składników mineralnych, szczególnie potasu. Sekrety kumkwata odkrywa Krzysztof Rogowskie w artykule „Kumkwat – złota pomarańcza”.

kumkwat koszyk
© Thanh Thu Thai / 123RF

Klementynki

Klementynki są bogate w witaminę C, fosor, potas, wapń i kwas foliowy. Zaliczane są do owoców niskoenergetycznych. Owoce te mają słodki smak, a ich skórka jest koloru pomarańczowego. O klementynkach możesz poczytać w artykule Michaliny Oleksiuk „Klementynki – znane owoce o nieznanej nazwie”.

klementynki
© Przemysław Ceglarek / 123RF

Owoce na L

Liczi

Liczi charakteryzuje się twardą, chropowatą, czerwoną skórką. Miąższ natomiast jest biały i słodki, czasem lekko kwaskowaty. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C oraz potasu. Liczi przybliża Karolina Skowroń w artykule „Liczi – król owoców”.

liczi
© mama_mia / Shutterstock

Owoce na M

Mini kiwi

Mini kiwi wyglądem przypomina zwykłe kiwi, jest zielone, a po przekrojeniu możemy zauważyć charakterystyczne pestki. Owoc ten ma słodki, intensywny smak. Mini kiwi są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Cechują się także dużą zawartością witaminy C oraz potasu. O tym owocu dowiesz się więcej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Minikiwi – smak tropików z Polski”.

mini kiwi
arx0nt / 123RF

Melon

Melon zawiera w swoim składzie dużą ilość wody. Oprócz tego znaleźć możemy witaminę C i składniki mineralne. Owoc ten cechuje się wysoką zawartością kwasu foliowego i witamin A, D, P oraz witamin z grupy B. W zależności od odmiany melon jest słodki lub lekko gorzki. Melony mogą mieć różne kolory: biały, pomarańczowy, żółto-zielony, a nawet brązowy. O melonie pisze Anna Kmieć w artykule „Melon – zobacz, co tracisz, jeśli brakuje go w Twojej diecie”.

melon
© Katerina Kovaleva / 123RF

Morwa

W zależności od odmiany, owoce morwy mogą mieć kolor biały, różowy, fioletowy lub czarny. Jeśli chodzi o smak, jest on intensywnie słodki. Owoc ten zawiera dużo witamin z grupy B i witaminę C. W swoim składzie posiada także liczne składniki mineralne, takie jak fosfor, potas i żelazo. O morwie pisze Karolina Bernacka w artykule „Morwa – właściwości morwy białej i bezpieczeństwo stosowania”.

Maliny

Maliny mają czerwony kolor, jednak w zależności od odmiany, możemy wyróżnić też maliny czarne, żółte i fioletowe. Owoce te mają słodki smak i są bogate w wiele substancji odżywczych. Zawierają duże ilości witaminy C. Cechują się także wysoką zawartością błonnika. Przewodnik po właściwościach malin znajdziecie w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Maliny – 7 powodów, dla których powinieneś włączyć je do diety już dziś”.

maliny
handmadepictures / 123RF

Mango

Mango jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego, posiada w swoim składzie wiele składników mineralnych, takich jak miedź, żelazo, magnez, potas. Mango ma czerwono-żółto-zielony kolor skórki, natomiast miąższ jest żółty i słodki. Dowiedz się więcej z artykułu „Mango – na zdrowie!”.

mango
Brent Hofacker / 123RF

Mandarynki

Mandarynki są źródłem błonnika i wielu witamin, np. witaminy A, C oraz E. Zawierają wiele składników mineralnych, takich jak sód, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor. Owoce te posiadają także antyoksydanty. Mandarynki cechują sią słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. Więcej informacji w artykule „Mandarynki Właściwości”.

mandarynki właściwości
es75 / 123RF

Mancinella (uwaga – zabójcze!)

Mancinella jest owocem przypominającym małe jabłko. Cechuje się dużą toksycznością. Związki zawarte w jednym owocu wystarczą, aby zabić kilka osób. O tym strasznym owocu przeczytacie z artykułu „Mancinella – Najgroźniejszy Owoc Świata”.

mancinella
Chad Zuber / 123RF

Owoce na O

Oliwki

Wyróżniamy oliwki czarne i zielone. Mają gorzki smak. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością witamin z grupy B. Ponadto posiadają witaminy C oraz E. O obu typach oliwek i różnicach między nimi przeczytasz w artykule „Czarne oliwki a zielone oliwki”.

czarne oliwki zielone oliwki
spafra / 123RF

Owoce na P

Pomidory

Ze względu na występowanie różnych odmian pomidorów, mogą one przybierać kolory czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony a nawet brązowy. Owoce te są niskoenergetyczne, ponieważ zawierają duże ilości wody. Ponadto posiadają wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, K1, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, np. likopen czy beta-karoten. Pomidory opisuje dr Justyna Bylinowska w artykule „Pomidory – wszystko co musisz o nich wiedzieć”.

pomidory
Irochka / 123RF

Porzeczki

Porzeczki, w zależności od odmiany, mogą mieć barwę czarną, czerwoną lub białą. Owoce te mają kwaśno-cierpki smak. Charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i błonnika. Oprócz tego, w ich składzie możemy wyróżnić witaminy z grupy B, biotynę, beta-karoten oraz wiele składników mineralnych. O wszystkich odmianach porzeczek dowiesz się z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Porzeczki – 11 właściwości jednego z najzdrowszych owoców lata”.

czerwone porzeczki czarne porzeczki
Olga Yastremska / 123RF

Papaja

Papaja ma żółtą skórkę i pomarańczowy miąższ. Cechuje się słodkawym lub lekko kwaśnym smakiem. Papaja zawiera wiele witamin, składników mineralnych i silne przeciwutleniacze. Owoc ten jest także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Papaja opisana jest szerzej w artykule Małgorzaty Wilkowskiej „Papaja czyli „owoc aniołów””.

papaja
© ildipapp / 123RF

Przepękla

Przepękla zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminę A. Oprócz tego, w jej składzie możemy wyróżnić wapń i fosfor. Owoc ten jest jasnozielony i przypomina ogórki. Ma gorzki smak. Więcej w artykule Jagody Lebidy „Przepękla indochińska jako bogactwo karotenoidów”.

przepękla ogórkowata
kwangmoo / 123RF

Persymona

Persymona jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, np. potas, magnez, miedź, fosfor. Ponadto zawiera wiele przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, likopen, luteina. Owoce persymony mają żółto-czerwoną barwę oraz słodki smak.  Poznaj ją bliżej z artykułu dr Justyny Bylinowskiej „Persymona – właściwości”.

persymona
© nnattalli / Shutterstock

Pomarańcza

Pomarańcze zawierają witaminy C, E oraz A. Są także źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Owoce te charakteryzują się słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. O popularnej pomarańczy przeczytacie więcej w artykule „Pomarańcze właściwości”.

pomarańcze
pixabay, cc0

Pigwa

Pigwa stanowi bogate źródło witaminy C oraz błonnika. Zawiera fenole, garbniki i wiele składników mineralnych, takich jak miedź, potas, żelazo. Pigwa cechuje się żółtym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. O pigwie szerzej w artykule „Pigwa właściwości”.

pigwa właściwości
Alicja Neumiler / 123RF

Poziomki

Poziomki są bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także witamin E i K. Cechują się zawartością flawonoidów. Owoce te mają czerwony kolor i słodki smak. Szerzej o poziomkach w artykule „Poziomki – właściwości”.

poziomki właściwości
Julia Sudnitskaya / 123RF

Owoce na R

Róża

Owoce róży są bogate w witaminę C. W ich składzie znajdziemy także karotenoidy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, potas. Zawierają również kwasy fenolowe, np. kwas elagowy. Owoce róży są koloru czerwonego, jednak niektóre odmiany mogą być czarne. W smaku są przyjemnie kwaskowate. Dowiedz się więcej w artykule „Dzika róża” Jagody Lebidy.

dzika róża
Monika Adamczyk / 123RF

Rokitnik

Owoce rokitnika są bogate w witaminę C oraz karotenoidy. Oprócz tego w ich składzie możemy znaleźć witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Owoce te są koloru pomarańczowego i mają cierpki smak. Jeszcze więcej informacji w artykule Justyny Pelc „Rokitnik – niezwykła roślina”.

Owoce na S

Salak / Snake Fruit

Salak przypomina skórę węża, ma twardą i łuskowatą skórkę koloru brązowego. Jeśli chodzi o smak, opisywany jest jako słodko-kwaśny. Owoc ten jest źródłem witamin A i C oraz wielu składników mineralnych, w tym żelaza, wapnia i potasu, którego wysoka zawartość korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto salak zawiera w swoim składzie flawonoidy. Więcej o tym owocu w artykule „Salak – Snake fruit – odkryj magię wężowego owocu” Małgorzaty Wilkowskiej.

salak
© Room’s Studio / Shutterstock

Sweetie

Sweetie to jeden z popularniejszych owoców hybrydowych. Zachowuje wiele wartości odżywczych grejpfruta, przy słodkości pomarańczy. Ciekawi? Dowiecie się o nim więcej z artykułu Katarzyny Kruszewskiej-Kościuszenko „Owoc sweetie. Moc właściwości zdrowotnych pomarańczy i grejpfruta”.

sweetie
belchonock / 123RF

Synsepal słodki

Owoce synsepalu słodkiego są czerwone i podobne do owoców dzikiej róży. W swoim składzie zawierają glikoproteinę, jaką jest mirakulina, która może stanowić substytut cukru lub wzmacniacz smaku słodkiego. O synsepalu dowiesz się więcej z artykułu „Mirakulina – magiczna substancja” Joanny Szczepanik.

©photodee/123RF

Owoce na Ś

Śliwki

Dzięki obecności antocyjanów śliwki cechują się ciemnym, fioletowym kolorem. Są bogate w związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają także wiele witamin, składników mineralnych. Owoce te cechują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Śliwki mają słodki smak, jednak niektóre jej odmiany mogą być kwaśne, cierpkie. Wiele ciekawych informacji o śliwkach znajdziesz w artykule Renaty Gołdys „Śliwki – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze”.

śliwki właściwości
© Minoli / Shutterstock

Świdośliwa

Świdośliwa w smaku przypomina borówki. Krzew świdośliwy pełni także funkcję dekoracyjną. W okresie kwitnienia pojawiają się na nim piękne białe kwiaty. Dowiesz się o niej więcej z artykułu Kingi Latochy „Świdośliwa. Uprawa, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne”.

świdośliwa
ksym / 123RF

Owoce na T

Tarnina

Może nie jest tak słodka jak inne rodzime owoce, jednak jest cała naładowana wartościami odżywczymi. Jakimi? Tego dowiecie się z artykułu „Tarnina – zapomniana roślina o niezapomnianych właściwościach” Kseniyi Stupakovej.

tarnina
steidi / 123RF

Truskawki

Truskawki zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika. Ponadto w ich składzie możemy znaleźć przeciwutlaniacze, np. polifenole, które redukują stres oksydacyjny. Truskawki to czerwone owoce, mające słodki smak, przez co spożywa je wiele osób. Ogrom informacji o truskawkach w artykule dr Justyny Bylinowskiej „Truskawki – wszystko co chcesz o nich wiedzieć”.

truskawki i ich właściwości
Mariusz Blach / 123RF

Owoce na W

Winogrona

Owoce winogron są bogate w witaminy i minerały. W swoim składzie posiadają witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B6. Są źródłem związków flawonoidowych, zawartych głównie w skórce i szypułkach. Winogrona są słodkim owocami. Jeśli chodzi o ich kolor, mogą być zarówno zielone, żółte, jak i różowe, fioletowe, czy granatowe. O winogronach dowiesz się więcej z artykułu Katarzyny Patyk.

ciemne winogrona - właściwości winogron
Valentyn Volkov | 123RF

Wiśnie

Wiśnie to jeden z bardziej „polskich” owoców. Ich właściwości poznasz z artykułu „Wiśnie. Poznaj ich właściwości, dla których warto je włączyć do diety” Aleksandry Skwierczyńskiej.

wiśnie
pstedrak / 123RF

Owoce na Ż

Żurawina

Żurawina posiada w swoim składzie witaminy, głównie witaminę A, E i C, ponadto zawiera luteinę i β-karoten. Ten czerwony owoc jest źródłem innych prozdrowotnych związków, takich jak polifenole, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe. Smak żurawiny jest bardzo cierpki, czasem kwaśny. O żurawinie poczytasz w artykule „Żurawina – właściwości”.

żurawina
© Monika Adamczyk / 123RF