Chińska gruszka nashi. Jak smakuje, jak ją jeść i czy warto sięgnąć po ten superowoc?

diana łopatka
gruszka nashi

Superowoce to grupa owoców, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych, błonnika, jak i przeciwutleniaczy, a więc mogą wzbogacać naszą dietę w składniki odżywcze i wspierać jej różnorodność. Gruszka nashi jest zaliczana właśnie do superowoców (Paul, 2024).

Grusza azjatycka to gatunek drzewa, pochodzącego z Azji Wschodniej, którego owoce zwane są gruszkami nashi. (Kamińska, 2016). Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz znaczenie w kulturze i tradycji azjatyckiej, nashi są podarowywane podczas różnych uroczystości, jak i świąt. Jako podarunek noworoczny, Ochugen (letnia wymiana uprzejmości) i Oseibo (podarunek na koniec roku) symbolizuje życzenia zdrowia i dobrobytu (Concepts, 2023).

Charakterystyka gruszki nashi 

Pod nazwą ogólną nashi kryją się różne odmiany gruszy. Gruszki azjatyckie z wyglądu przypominają bardziej jabłko, są zazwyczaj większe, bardziej soczyste i chrupiące niż europejskie gruszki, które dobrze znamy. Nashi jest uważane za dojrzałe, gdy jest stosunkowo twarde. W porównaniu do gruszek europejskich są mniej słodkie, w smaku mogą przypominać zarówno jabłko, jak i gruszkę. Unikatowe cechy gruszek azjatyckich sprawiają, że są wyjątkową i pyszną przekąską, mogą stanowić także wyjątkowy dodatek do różnego rodzaju dań (NASHI, 2023).

Wartości odżywcze

Gruszka nashi może dostarczać około 40 kcal na 100 g, jest to mniejsza ilość niż w gruszkach europejskich (57 kcal/100 g). Nashi zawiera 10,6 g/100 g węglowodanów, przy czym 3,6/100 g to błonnik pokarmowy, 0,5 g/100 g białka oraz 0,2 g tłuszczów. Gruszki azjatyckie zawierają wiele witamin, mikroelementów a przede wszystkim antyoksydantów (FoodData Central, n.d.).

Właściwości zdrowotne gruszki nashi

Gruszki azjatyckie są doskonałym źródłem: błonnika, potasu, miedzi, magnezu, kwasu foliowego, witaminy C oraz K, dzięki którym nashi ma działanie prozdrowotne. Błonnik pokarmowy wspiera pracę jelit, mikroflorę jelitową oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Potas natomiast przyczynia się do zapobiegania chorobom serca, poprzez wspomaganie jego pracy, uczestniczy także w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek, gospodarki wodno-elektrolitowej, pełni także rolę w wydzielaniu hormonów. Magnez również bierze udział w regulacji pracy serca, ciśnienia krwi, jak i metabolizmu insuliny. Miedź zawarta w tych owocach pomaga wchłaniać żelazo, wspiera układ odpornościowy, funkcjonowanie systemu nerwowego, uczestniczy też w tworzeniu kolagenu, który wspiera zdrowie stawów i kości. Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz metabolizmie kości. Gruszka azjatycka zawiera także dużą ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, obniżając tym samym ryzyko nowotworów. To nie wszystko, ponieważ Nashi jest również źródłem kwasu foliowego, który bierze udział w metabolizmie kwasów nukleinowych, fosfolipidów czy białek (WebMD, 2020).

gruszki nashi

Wpływ gruszki nashi na zdrowie według medycyny ludowej

W ludowej medycynie Azji Wschodniej wykorzystuje się gruszki m.in. w leczeniu gorączki, stanów zapalnych, jak i łagodzeniu objawów ze strony układu oddechowego. Co ciekawe najnowsze badania naukowe potwierdziły działanie gruszek na kaca alkoholowego, które jest tradycyjnie wykorzystywane w Azji (Sung, 2021).

Ponadto gruszka nashi może wpływać na:

  • Pracę serca i zapobiegać chorobom serca – składniki gruszki wykazały działanie kardioprotekcyjne. Kwas chlorogenowy poprawia funkcję naczyń, chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów i zatorów. Błonnik obniża poziom cholesterolu LDL, potas obniża ciśnienie krwi, a magnez reguluje pracę serca i ciśnienie krwi (WebMD, 2020).
  • Regulację poziomu cukru we krwi – gruszki mogą regulować hiperglikemię poposiłkową poprzez hamowanie alfa-amylazy oraz alfa-glukozydazy, które poprawiają trawienie, wchłanianie oraz metabolizm węglowodanów. W badaniach obserwacyjnych udokumentowano także wpływ spożywania gruszek na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 (Sung, 2021).
  • Zdrowe trawienie – dzięki dużej ilości błonnika w gruszkach, który jest prebiotykiem stymulującym wzrost oraz aktywność mikroflory jelitowej, nashi wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom (Sung, 2021).
  • Gruszka Nashi jest bogata w przeciwutleniacze t.j. luteinę i beta-karoten, które pomagają organizmowi w produkcji czerwonych krwinek, a także neutralizują wolne rodniki. Ponadto wyżej wymieniona witamina C, wspomaga układ odpornościowy, ale jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów, który przeciwdziała starzeniu się komórek (Dean, 2024).

Jak smakuje, z czym i jak jeść gruszki nashi?

Ze względu na cechy organoleptyczne nashi, najczęściej jest spożywana na surowo, jednak wykorzystanie jej w kuchni może urozmaicić wiele potraw. Jest ona słodka i kwaskowata zarazem więc może stanowić idealny dodatek nie tylko do sałatek owocowych, ale również dań wytrawnych. Oczywiście nashi sprawdzi się idealnie do różnego rodzaju deserów, możemy przygotować np. Ciasto francuskie z imbirem oraz gruszką nashi. Wystarczy pokroić imbir oraz gruszkę w plastry i ułożyć na cieście. Pieczemy wedle wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego, po ostygnięciu podajemy wraz z lodami waniliowymi lub innymi dodatkami. (Kgd, 2017). Kolejnym prostym pomysłem na zdrowy deser będzie pieczona gruszka wraz z serkiem śmietankowym i miodem. Gruszki azjatyckie stanowią także idealny dodatek do różnego rodzaju tart bądź ciast, ale także do smoothie, konfitur itp. (WebMD, 2020).

Jak wybierać i przechowywać gruszkę nashi?

Gruszki nashi są owocami jesiennymi. Najczęściej można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych, a czasami w większych supermarketach. Ponieważ łatwo ulegają uszkodzeniom, gruszki azjatyckie są pakowane osobno w bąbelkowe siateczki. Należy wybierać gruszki, które są twarde i zbite, ponieważ wtedy są one dojrzałe. Podobnie jak jabłko, warto wybierać te bez widocznych obtłuczeń. Nashi powinny być przechowywane w lodówce, dzięki temu dłużej zachowają świeżość (WebMD, 2020).

Obróbka termiczna może wpłynąć na korzyści zdrowotne gruszek azjatyckich dlatego, aby wykorzystać wszystkie właściwości prozdrowotne, najlepiej spożywać ją na surowo (Kamińska, 2016).

Gruszki nashi a odchudzanie

Gruszki azjatyckie ze względu na swoją niskokaloryczność, bogactwo błonnika i mikroelementów, mogą zapewnić uczucie sytości przy mniejszym spożyciu energii, a więc mogą stanowić idealny dodatek do diety redukcyjnej. Badania wykazały korzystny wpływ gruszek na kontrolę masy ciała. Błonnik pokarmowy z gruszek w badaniach na szczurach wykazał działanie przeciw otyłości, takie jak: przyspieszanie metabolizmu tłuszczów oraz zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL. Niektóre badania kliniczne także wykazały działanie przeciw otyłości przy codziennym spożywaniu świeżych gruszek. (Sung, 2021).

W jednej gruszce nashi może znajdować się około 10 g błonnika. (FoodData Central, n.d.). Minimalna rekomendowana zawartość tego składnika w diecie to 25 g na dobę, a więc jedna taka gruszka może zapewnić prawie połowę tej wartości (Medpak, 2022). Błonnik zawarty w nashi to prebiotyki, które selektywnie stymulują wzrost, jak i aktywność mikroflory jelitowej, np. mieszanka gruszki ze śliwką, marchewką, burakiem lub rokitnikiem, wykazała stymulację wzrostu bakterii Lactobacillus/Enterococcus. Błonnik wpływa także na uczucie sytości oraz kontrolę apetytu. (Sung, 2021).

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

gruszka nashi

Potencjalne przeciwwskazania 

Niewiele raportów opisało wady związane ze stosowaniem gruszek m.in. u osób z zaburzeniami wchłaniania węglowodanów. Nashi są zazwyczaj smacznym i bezpiecznym dodatkiem do codziennej diety (Sung, 2021).

Podsumowanie 

Nashi jest owocem, który zawiera szereg składników odżywczych mających korzystny wpływ na zdrowie. Może być dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy w diecie, zapobiegać otyłości, cukrzycy typu 2, oraz wpierać pracę serca. Jest to zdrowy i smaczny owoc, który warto wprowadzać do różnorodnych diet. Nashi może stanowić unikalny dodatek do wielu potraw, dlatego warto z nią także eksperymentować w kuchni.

Najczęstsze pytania:

Jak jeść gruszkę nashi?

Można jeść ją surową najlepiej schłodzoną, czy stosować jako dodatek do różnych dań bądź napoi.

Jak smakuje gruszka nashi?

W smaku jest podobna do zwykłej gruszki, jednak ma ona delikatniejszy smak.

Co to jest Nashi?

Jest to owoc, zwany inaczej gruszką azjatycką.

Bibliografia:

  1. WebMD Editorial Contributors. (2020, September 22). Asian pears: Health benefits, nutrition, and uses. WebMD. https://www.webmd.com/diet/health-benefit-asian-pears
  2. Kamińska, D. (2016, December 10). Chińska gruszka nashi. Dorota Kamińska – Najlepsze Przepisy Kulinarne, Filmy, Styl Życia I Podróże. https://www.dorotakaminska.pl/chinska-gruszka-nashi/
  3. NASHI: GET TO KNOW THE PEARS THAT JAPANESE PEOPLE LOVE. (2023, October 6). Arigato Travel. https://arigatojapan.co.jp/nashi-get-to-know-the-pears-that-japanese-people-love/
  4. Kgd. (2017, January 12). Nashi – dwa w jednym. kuchnia.wp.pl. https://kuchnia.wp.pl/nashi-dwa-w-jednym-6054629158151297g/4
  5. Dean, J. (2024, January 13). Nutrition of the nashi pear. Antioxidant Fruits. https://antioxidant-fruits.com/nutrition-of-the-nashi-pear.html#google_vignette
  6. FoodData Central. (n.d.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168177/nutrients
  7. Medpak. (2022, November 28). Błonnik pokarmowy — czy jest ważny dla naszego zdrowia, w czym jest błonnik i jakie są jego właściwości? Medpak. https://medpak.com.pl/blog/poradniki/blonnik-pokarmowy-czy-jest-wazny-dla-naszego-zdrowia-w-czym-jest-blonnik-i-jakie-sa-jego-wlasciwosci
  8. Concepts, E. (2023, November 8). The Symbolism of pears: Exploring why they make meaningful gifts. Frog Hollow Farm. https://www.froghollow.com/blogs/news/the-symbolism-of-pears-exploring-why-they-make-meaningful-gifts
  9. FoodData Central. (n.d.-b). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168177/nutrients
  10. Sung-Yong Hong, Ephraim Lansky, Sam-Sog Kang, Mihi Yang. (2021). A review of pears (Pyrus spp.), ancient functional food for modern Times. BMC Complement Med. Ther.
  11. Paul, R. (2024, January 14). 20 best super fruits to eat. Best Body by Dr. Rachel Paul | The College Nutritionist. https://www.collegenutritionist.com/blog/10-best-super-fruits-to-eat/