Mango – na zdrowie!

Avatar photo
mango

Mango to popularny owoc ceniony za swój sÅ‚odki, niepowtarzalny smak. CzÄ™sto wykorzystywany jest również do pysznych koktajli i napojów oraz jako dodatek do różnorodnych daÅ„. Jak każdy owoc zawiera cenne witaminy i skÅ‚adniki odżywcze. Jednak jak wskazujÄ… Å›wieżo opublikowane wstÄ™pne badania – wÅ‚Ä…czenie mango do diety może również przyczynić siÄ™ do walki z innymi problemami zdrowotnymi współczesnej cywilizacji – takimi jak niewÅ‚aÅ›ciwy poziom cukru we krwi.

Na tropie zdrowotnych właściwości mango

Wyniki z najnowszych badań nad owocem mango zostały kilka dni temu zaprezentowane podczas konferencji Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) w Bostonie. Przebadane w ramach badań Oklahoma State University otyłe osoby dostawały suplementację liofilizowanego mango przez dwanaście tygodni.

Wyniki byÅ‚y zachÄ™cajÄ…ce – zauważono zarówno u kobiet jak i u mężczyzn poprawÄ™ wskaźników cukru we krwi. ProwadzÄ…cy badania dr Edralin Lucas wskazuje, że podobne wyniki otrzymano podczas badaÅ„ na zwierzÄ™tach, niemniej dla pewnoÅ›ci mechanizmu dziaÅ‚ania oraz potwierdzenia tych wstÄ™pnych wyników należy badania kontynuować.

Zawartość w mango polifenoli przyczyniać siÄ™ może również do innych pozytywnych jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci – także do zaobserwowanego dziaÅ‚ania przeciwzapalnego w czasie prowadzonego przez Susanne Mertens-Talcott  badania in vitro wpÅ‚ywu mango na komórki rakowe oraz komórki zdrowe. W obu przypadkach rezultaty wskazywaÅ‚y na to, że mango może ograniczać dziaÅ‚anie zapalne.

Zobacz również
program do układania jadłospisów

Źródło: sciencenewsline.com