Poziomki – właściwości

Dziko rosnące poziomki to łatwo rozpoznawalny i uwielbiany przez większość osób owoc leśny. Znaleźć je można niemal w każdym lesie – każdego lata. Jedzone na surowo, z dodatkiem bitej śmietany, jako sładnik deserów, suszone czy też świeże – zawsze przywodzą na myśl lato, zdrowie i las.

Poziomki
CC 3.0, Ivar Leidus, wikimedia.org

Co siedzi w poziomce ?

Poziomki to bogactwo przede wszystkim witaminy C a także witamin z grupy B, witamin E i K. Znajdziemy w niej także garbniki, flawonoidy i wiele minerałów.

Owoce i… liście

Poziomka znajduje również uznanie u zielarzy. Poza pysznymi owocami wykorzystać można jej liście gdy są jeszcze młode. Mogą stanowić one dodatek do deserów ale także można z nich zaparzać herbatę po uprzednim ich przygotowaniu.

Gatunki

W Polsce spotkać można kilka rodzajów poziomek, które różnią się smakiem i aromatem – najpopularniejsza jest poziomka pospolita (fragaria vesca). Często w ogrodach spotyka się także pozbawioną smaku dekoracyjną poziomeczkę indyjską, która do złudzenia przypomina polskie gatunki.

Właściwości poziomki

Pozytywne właściwości poziomek docenią osoby z kamicą nerkową oraz nadciśnieniem. Zarówno liście jak i owoce mają działanie moczopędne i rozwalniające. Stosowane są także w kosmetyce.

Na owoce powinny uważać osoby ze skłonnością do alergii, ponieważ mogą one uczulać. Warto zacząć od mniejszych ich ilości i zwiększać je dopiero kiedy negatywne objawy nie wystąpią.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia