5/5 (5)

Badania i obserwacje wykazują wzrost zainteresowania roślinami dziko rosnącymi takimi jak np. dzika róża. W minionych latach dzika róża była surowcem wykorzystywanym bardzo często, jednak po tym czasie zainteresowanie tą dziko żyjącą rośliną zmalało. W zależności od odmiany, gatunku skład chemiczny dzikiej róży, różni się między sobą.

Wartości odżywcze dzikiej róży

Owoce róży zawierają najwięcej witaminy C, prawie o 30-40% więcej niż owoce cytrusowe, 10 razy więcej niż czarna porzeczka, ale także o 100 razy więcej niż jabłka. Zawartość witaminy C w pseudoowocach waha się od 68-3500 mg/100g surowca. Owoce róży są bogate w kwas (KA) L-askorbinowy, a także (DHA) dehydro-L-askorbinowy, będący produktem utleniania kwasu L-askorbinowego. W czasie przechowywania zawartość kwasu DHA wzrasta. Tylko 3 małe owoce dzikiej róży mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W owocach dzikiej róży znajdziemy także karotenoidy i tokoferole. Są też cennym źródłem mikroelementów (Fe, Cu, Mn, Zn), makroelementów (Mg, P, K, Ca). W owocach róży znajdują się kwasy fenolowe, a największą uwagę zwraca się na kwas elagowy wykazujący właściwości  przeciwnowotworowe. Redukują też peroksydację lipidów, wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów, likwidują wolne rodniki.

Właściwości prozdrowotne

Składniki owoców dzikiej róży działają także moczopędnie, co pomaga oczyścić układ wydalniczy. Badania wykazują, że owoce dzikiej róży mogą wpływać leczenie osteoporozy. Wytłaczany olej z nasion dzikiej róży jest bogaty w prowitaminę A. Prowitamina A wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca. Oprócz tego witamina A ma  korzystny wpływ na wzrok, w szczególności w porze zmierzchu, ponieważ wchodzi w skład barwnika wzrokowego w siatkówce oka odpowiedzialnego za widzenie przy słabym oświetleniu.

Spożywanie beta-karotenu może uchronić przed zaćmą, utratom wzroku u osób starszych.  Wyciągi z róży stosuje się także jako lek w objawach szkorbutu. Stosuje się ją także podczas biegunek, zapaleń jelita lub żołądka, chorobie wrzodowej, nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego, oparzeniach, niedokrwistości, zapaleniu wątroby.

Olejek z róży znajduje swoje zastosowanie jako dodatek do leków oraz pobudza łaknienie, działa także uspokajająco, przeciwbakteryjnie i przeciwmigrenowo. Olej z owoców róży stosowany jest także w kosmetyce czy medycynie, ponieważ zawiera znaczną ilość kwasów nienasyconych. Istnieją doniesienia, że ma on właściwości odżywcze i regenerujące skórę. Wykorzystuje się go w terapii oparzeń i stanów zapalnych skóry

Bibliografia:

  1. BARROS L., A.M CARVALHO, J.S. MORAIS, I.C.F.R. FERREIRA. 2010. „Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties”. Food Chemistry 120 (1): 247-254.
  2. CENDROWSKI A., S. KALISZ, M. MITEK. 2012. „Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (83): 24-31.
  3. Kohlműnzer S.: Farmakognozja. Wyd. Lek PZWL, Warszawa 2000, ss. 536-537.
  4.  TELESZKO M., A. WOJDYŁO, J. OSZMIAŃSKI. 2012. „Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proan-tocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż.” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84): 37–46.
  5.  RUTKOWSKA J., A. ADAMSKA A, M.PIELATA, M.BIAŁEK. 2012.” Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa Rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego”. Żywność.Nauka.Technologia.Jakość4(83):32-43.
  6. http://www.czytelniamedyczna.pl/3818,kwas-elagowy-zawartosc-w-zywnosci-i-rola-prozdrowotna.html (online 21.02.2018)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jagoda Lebida

Studentka dietetyki na WSNS w Lublinie oraz studiów II stopnia technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie w Lublinie. Zainteresowania to psychodietetyka, ziołolecznictwo, dietetyka pediatryczna, edukacja żywieniowa.