Por – właściwości
Bliski krewny cebuli – por to popularny składnik szerokiej gamy zup i potraw. Nie cieszy się on jednak taką popularnością jaką powinny mu zapewnić jego zdrowotne właściwości i wartości odżywcze. Jakie to wartości się zapytacie? Oto one…
Pora na pora !
To czym się wyróżnia por od cebuli to przede wszystkim wyraźnie delikatniejszy od niej smak oraz inny kształt – nie jest on kulisty lecz jadalna część ciągnie się w formie cylindra łodyg w górę. Wyższa, zielona część jest twardsza i przez to rzadziej wykorzystywana w sztuce kulinarnej.
Duża zawartość antyoksydantów w porze to powód numer 1. żeby dodać go do swojej diety. Antyoksydanty chronią przed wieloma poważnymi chorobami do których przyczyniają się wolne rodniki. Zaledwie 100 gram pora pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Witamina ta istotna jest między innymi dla zdrowia oczu oraz układu krwionośnego. Zawiera także znaczne ilości witaminy C oraz K (istotne dla zdrowych kości i krwi) a także witaminę E.
Inną zaletę pora docenią szczególnie wegetarianie – zawiera on żelazo (100 gram pokryje ponad 10% zapotrzebowania dziennego na ten składnik potrzebny przy produkcji hemoglobiny).
Por jest przyjazny dla osób na diecie – dawka w 100 g. to niewiele ponad 60 kcal (głównie węglowodany). Taka dawka to także około 16% dziennego zapotrzebowania na foliany, szczególnie istotne dla kobiet w ciąży.
Zawartość luteiny i zeaksantyny to kolejny argument dla osób potrzebujących wsparcia zdrowia oczu.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Por – właściwości