Poradnik naturalnego zapobiegania oraz wspomagania walki z rakiem [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Poradnik naturalnego zapobiegania oraz wspomagania walki z rakiem
Autor: Henryk Bieniok
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Dragon
Ilość stron: 240

Książka „Poradnik naturalnego zapobiegania oraz wspomagania walki z rakiem”  została napisana przez prof. zw. dr hab. Henryka Bienioka. Jednak wykształcenie autora nie ma nic wspólnego z kierunkami medycznymi. Profesor Bieniok jest specjalistą od zarządzania, pracującym na Uniwersytecie Ekonomicznym. I ja osobiście już w tym momencie mam problem z odbiorem tej książki. Wcześniej prof. Bieniok wydał wiele pozycji literaturowych dotyczących zarządzania. Teraz wydaje książki na temat zdrowia i diety. Dlaczego? Może jest to bardziej opłacalne?

Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. W pierwszych opisana jest istota zdrowia i choroby oraz dieta śródziemnomorska, która jest jedną z najzdrowszych diet świata. W kolejnych rozdziałach autor skupia się na problemie nowotworów.

Dieta, którą opisuje prof. Bieniok w swojej książce nie jest niczym nowym. Przedstawia po prostu wszystkim znane zasady zdrowego żywienia. Tłuste mięso, wędliny i tłuste sery należy zastąpić świeżymi owocami i warzywami. Zawarte w nich witaminy, enzymy czy flawonoidy wzmacniają nasz układ odpornościowy i zwiększają skuteczność leczenia. Długotrwałe gotowanie i smażenie pozbawia owoców i witamin wielu cennych składników. Należy więc zastąpić taką obróbkę gotowaniem na parze i pieczeniem. Niezmiernie ważne jest spożywanie olejów zawierających duże ilości kwasów omega-3 (olej lniany, olej z pestek dyni, oliwa z oliwek). Powinny one zastąpić tłuszcze nasycone zawarte np. w smalcu.  Z produktów zbożowych należy wybierać te pełnoziarniste zawierające duże ilości błonnika. Kasze będą lepszym wyborem niż biały ryż i makaron. Nie zapominajmy oczywiście o odpowiednim nawodnieniu (min. 8 szklanek wody). Autor proponuje wykluczenie całkowicie cukru z naszej diety, ponieważ dostarcza on tylko nadwyżki kalorii i w największej mierze odpowiada za otyłość.

Zła dieta jest jednym z głównych czynników powstania raka oraz wznowienia nowotworzenia po remisji. Będzie się też przyczyniać do otyłości, zwiększania stresu oksydacyjnego komórek oraz do nadmiernej konsumpcji związków antyodżywczych. W profilaktyce nowotworów najważniejszą kwestią jest zmiana swojej diety (schemat przedstawiony wyżej) oraz stylu życia. Palenie papierosów (także bierne!), zerowa aktywność fizyczna, nadmierne spożycie alkoholu oraz stres są kolejnymi kancerogenami. Bez synergistycznych działań nie jesteśmy w stanie dobrze przeciwdziałać chorobom nowotworowym.

W swojej książce prof. Bieniok skupia się na różnych autorskich dietach przeciwnowotworowych w efekcie tworząc swoją wizję diety. W głównej mierze jest ona oparta na zasadach prawidłowego żywienia, ale z drugiej strony podaje wiele co najmniej dziwnych zaleceń nie odnosząc się do żadnych źródeł naukowych. Autor wgłębia się również w medycynę ludową oraz bardzo kontrowersyjne teorie, niepoparte dobrymi badaniami naukowymi.

Jednym z przykładów jest promowanie picia wody alkalicznej, jako pomocnej w profilaktyce i leczeniu choroby nowotworowej. Jednak badania naukowe zaprzeczają, że woda alkaliczna ma jakiekolwiek cudowne właściwości przeciwnowotworowe [1]. Kolejną kontrowersją jest profilaktyczne zażywanie aspiryny. Fakt, badania wskazują, że aspiryna chroni przed nawrotem gruczolaków i raka jelita grubego, ale głównie u pacjentów z mutacjami  genu PI3KCA (a takich jest niewielu) [2]. Świat naukowy czeka na dalsze badania w celu potwierdzenia tej teorii, więc należy na razie powstrzymać się od polecania wszystkim NLPZ-ów, bo może przynieść to więcej szkód niż pożytku.

Moja opinia

Książka zawiera wiele dobrych zaleceń żywieniowych. W bibliografii możemy znaleźć pozycje wybitnych naukowców. Jednak możemy również zobaczyć, że autor powołuje się na takich specjalistów, którzy w naukowym świecie wcale specjalistami nie są…

Dla kogo książka

Nie dla dietetyków. Nie znajdziemy tutaj praktycznych wskazówek jak prowadzić pacjenta onkologicznego. Książkę może przeczytać tak naprawdę każdy, z takim zastrzeżeniem, że ciężko będzie odróżnić dobre informacje od tych niepotwierdzonych naukowo.

https://www.youtube.com/embed/qIesFRJ5f5k

Źródła

  1. Fenton TR., Huang T., Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open. 2016 Jun 13;6(6):e010438
  2. Tougeron D., Sha D., Manthravadi S., Sinicrope FA., Aspirin and colorectal cancer: back to the future. Clin Cancer Res. 2014 Mar 1;20(5):1087-94