fbpx

Prawidłowa masa ciała a metaboliczna otyłość

Osoby zdrowe, które nie są otyłe, mogą mieć skumulowaną ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha – czyli otyłość brzuszną (trzewną). W piśmiennictwie możemy znaleźć kilka określeń dla tego typu jednostek. Jednak jedną z proponowanych propozycji autorów jest określenie zespół metaboliczny u nieotyłych z nadmiernym gromadzeniem tłuszczu brzusznego. Osoby z ww. zespołem charakteryzują się objawami co ci z zespołem metabolicznym.

Występują u nich:

  • obniżona wrażliwość na insulinę
  • hiperinsulinemia
  • podwyższone ciśnienie tętnicze krwi
  • hipertriglicerydemia.

Te dysfunkcje prowadzą do rozwoju wielu chorób, w tym śmiertelnych. Problem metabolicznej otyłości u osób z prawidłową masą ciała był już poruszany w 1989, gdzie autorzy badań stworzyli punktację składającą się z 22 cech (tab.1). Każda cecha ma określoną ilość punktów, uzyskanie 7 predysponuje do rozpoznania zespołu metabolicznego u nieotyłych z nadmiernym gromadzeniem tłuszczu brzusznego.

Wymienione czynniki w tabeli to wskaźniki laboratoryjne, antropometryczne i środowiskowe. Utworzenie tego typu skali jest pomocne w zdiagnozowaniu patologii, jednak do dziś nie utworzono konkretnych kryteriów świadczących o tym zespole. Zdania badaczy są podzielone, jedni wskazują, iż mogą to być osoby z BMI (Body Mass Index) poniżej 25kg/m2, kolejnych do 27kg/m2. Ciekawym doniesieniem jest fakt, iż nawet niewielki wzrost masy ciała (oczywiście nie mam na myśli sportowców budujących masę mięśniową) w granicach 2-10kg w dorosłym życiu może wpływać na rozwój zespołu metabolicznego i powikłań z nim związanych.

Tabela 1 Bednarek-Tupikowska G., Matczak-Giemza M., Kubicka E., Krzyżanowska-Świniarska B. (2007)

tabela

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Karolina Hellmann

Studentka trzeciego roku dietetyki. Trener Personalny. Pasjonuje mnie zdrowy tryb życia. Interesuje mnie sposób żywienia sportowców, by osiągnąć jak najlepsze wyniki, leczenie chorób poprzez odpowiednie żywienie, budowanie nawyków żywieniowych u dzieci, problem otyłości etc. Najlepsze określenie dla dietetyki - " Jedzenie to wiedza".