Preferencje smakowe najmłodszych a karmienie naturalne

Avatar photo
karmienie piersią

Karmienie piersią jest „złotym standardem” w rozwoju dziecka. Ma niezliczone korzyści, dlatego coraz częściej zachęca się do karmienia mlekiem matki przez najdłuższy możliwy czas.

Karmienie piersią dziecka jest ważne dla prawidłowego rozwoju motoryki jamy ustnej, jak również aby uniknąć zaburzeń mowy związanych z jej upośledzeniem. A co w takim razie z karmieniem butelką? Niestety może dojść do opóźnionego rozwoju żuchwy i wpłynąć na rozwój zaburzeń zgryzu.

Czy karmienie naturalne ma wpływ na preferencje smakowe?

karmienie piersią łóżko
© famveldman

Udowodniono występowanie znaczących różnic w preferencjach smakowych między dziećmi, które były karmione naturalnie i  z wykorzystaniem mieszkanek mlecznych. Z dostępnych badań wynika, że niemowlęta karmione naturalnie akceptują wprowadzanie pokarmów dodatkowych łatwiej niż karmione mlekiem modyfikowanym. Według Sullivan i Birch po dziesięciokrotnej ekspozycji na nowy pokarm 6-miesięcznych niemowlaków jego spożycie wzrosło ponad dwukrotnie, a wzrost odnotowano u dzieci karmionych naturalnie.  Duży bagaż doświadczeń smakowych zdobyty podczas karmienia naturalnego lepiej przygotowuje niemowlęta do spożywania innych pokarmów niż mleko, a także sprzyja ich akceptacji. Bezpośrednie kształtowanie smaku dziecka przez ekspozycję na różne, zmienne bodźce smakowe związane ze zróżnicowaniem diety karmiącej w przeciwieństwie do względnie stałego smaku mieszanki mlecznej jest faktem wyjaśniającym wspomniany wyżej stan.

Skład mleka matki

Mleko matki daje dziecku bardzo dużo wrażeń smakowych i zapachowych. Zawiera laktozę, czyli cukier, który kreuje słodki smak, glutaminian (nośnik smaku umami), jak i sód oraz mocznik (smak słony i gorzki). Ilość danych składników w mleku może się zmieniać, zależy to od danego osobnika, a także od okresu laktacji.

Kształtowanie smaków

Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie wynika, że dzieciom karmionym naturalnie częściej towarzyszył pozytywny grymas twarzy, który był odzwierciedleniem reakcji na podawany smak umami. W opinii matek  dzieci karmione naturalnie były bardziej systematyczne w swoim rytmie jedzenia, łatwiej przystosowywały się do zmian oraz trudniej się dekoncentrowały podczas spożywania posiłków. Dostrzeżono bezpośrednią odwrotną zależność pomiędzy objętością posiłków, który został spożyty a wyrazem dezakceptacji, współtowarzyszącemu pierwszym kilku minutom jedzenia. Badania naukowe potwierdzają tą obserwację. Wykazały, że dzieci w przeszłości karmione pokarmem matki, w wieku 7 lat są mniej wybredne w obrębie spożywanego jedzenia, również wykazują mniej obaw wiążących się z wdrażaniem nowych posiłków.

karmienie dziecka
© Tatyana Tomsickova / 123RF

Podsumowanie

Podsumowując, można stwierdzić, iż karmienie naturalne jest bardzo istotne dla dziecka. Wywiera spory wpływ na różne sfery życia, m.in. na jego preferencje smakowe. Drogie Mamy, pamiętajcie, że warto karmić naturalnie swoją pociechę jak najdłużej! Karmienie piersią to „złoty standard” w żywieniu niemowląt, nie odbierajmy im tego, co dla nich najlepsze.

Piśmiennictwo

  1. Toporowska-Kowalska E, Funkowicz M, Kształtowanie preferencji smakowych we wczesnym okresie życia. Standardy Medyczne/Pediatria 2015; 12: 689-697.
  2. Mannella JA, Forestell CA, Morgan LK. Early milk feeding influence taste acceptance and liking during infancy. Ann J Clin Nutr 2009; 90: 780-788.
  3. Hausner H, Nicklaus S, Issanchou S I wsp. Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavor compound. Clin Nutr 2010; 29:141-148.
  4. Maier A, Chabnet C, Schaal. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-months old infants. Food Qual Pref 2007; 18: 1023-1032.
  5. Hausner H, Philipsen M, Skov TH. Characterization of the volatile composition and variations between infant formules and mother’s milk. Chem Percept 2009; 2: 79-93.
  6. Sullivan SA, Birch LL. Infant dietary experience and acceptance of solid foods. Pediatrics 1994; 93:27.
  7. Galloway AT, Lee Y, Birch LL. Predictors and consequences of food neophobia and pickiness in young girls. JADA 2003; 103: 692-698.