Problemy związane z alergią pokarmową

Avatar photo
alergie pokarmowe

Żywienie kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie w rozwoju dziecka, a także wpływa na jego życie dorosłe. Duże znaczenie ma 1000 pierwszych dni, czyli okres od zapłodnienia aż do 3 roku życia dziecka. Wiadomo, że odpowiednia dieta matki, może zapobiec wielu chorobom u jej potomstwa, w tym wystąpieniu alergii pokarmowej.

Badania

Przeprowadzono różne badania, które pokazały, że różnorodna dieta matki, bogata w produkty zawierające duże ilości składników odżywczych jest skuteczniejsza w zapobieganiu alergii pokarmowych niż spożywanie suplementów diety.

Włączenie do diety produktów bogatych w witaminę D zmniejsza ryzyko alergicznego nieżytu nosa.

Wykazano, że większe ryzyko rozwinięcia się alergii na mlekokrowie, było u potomstwa, których matki suplementowały foliany i witaminę D, a niższe gdy matki spożywały produkty bogate w te składniki.

Cudowna dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska wydaje się być odpowiednim sposobem żywienia kobiet ciężarnych. Wykazano, że u kobiet żywiących się zgodnie z jej zaleceniami, potomstwo miało niższe ryzyko alergicznego nieżytu nosa, ponadto wykazywała ona ochronne działanie przed kichaniem, świszczącym oddechem i astmą.

Niższe ryzyko chorób alergicznych wiązało się ze spożyciem dużych ilości owoców, warzyw, ryb i produktów bogatych w witaminę D. Dodatkowo wysokie spożycie owoców i warzyw miało działanie ochronne przed chorobami układu oddechowego i chorobami zapalnymi skóry.

Produkty mleczne

Spożycie produktów mlecznych wiązało się z niższym ryzykiem alergii na mleko krowie.  Badano kobiety mieszkające w gospodarstwach wiejskich i spoza tych obszarów i wykazano, że dzieci z pierwszej grupy miały 8-krotnie niższe ryzyko alergii. Wiązało się to z tym, że dieta kobiet była bogata w pełnotłuste produkty mleczne, a kobiety spoza obszarów wiejskich spożywały głównie niskotłuszczowe masła i margaryny.

Jaja

Spożycie jaj przez kobietę karmiącą powodowało przekazanie owoalbuminy z mlekiem i nabrania tolerancji immunologicznej.
 Jaja są jednym z częstszych alergenów u dzieci. Eliminacja ich z diety pozbawia organizm wielu cennych składników, takich jak witaminy z grupy B, białka i witaminy D. A jak wiadomo niskie spożycie witaminy D jest powiązane z atopowym zapaleniem skóry.

Różnorodność diety dziecka jest podstawą aby zapewnić mu odpowiednią podaż wszystkich składników odżywczych. Ryzyko atopowego zapalenia skóry, alergii pokarmowej i astmy wiązał się z mało urozmaiconą dieta dziecka w 1 roku życia. Karmienie piersią chroni przed alergiami, ale zbyt późne wprowadzenie ryb i jaj, niesie większe ryzyko rozwoju alergii.

Problemy u dzieci z alergią pokarmową na mleko krowie

Dzieci, u których występuje alergia pokarmowa często mają źle zbilansowane diety. Jednym z poważniejszych zagrożeń to: zahamowanie wzrostu i niedobory pokarmowe, które mogą wiązać się z niedowagą. U dzieci z alergią na mleko krowie często dochodzi do niższego spożycia wapnia, cynku i witamin z grupy B. Dodatkowo często występuje u nich niedobór jodu i zaobserwowano słabszy wzrost.

Ważne, aby niemowlęta, które nie są karmione piersią i mają alergię na mleko krowie miały zapewnione jak najlepsze substytuty mleka o odpowiedniej ilości białka. Najlepszym wyborem są mleka oparte na wolnych aminokwasach, bądź o znacznym stopniu hydrolizy białek.

Alergia na pszenicę

U dzieci z alergią na pszenicę i soję obserwuje się niedobór: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku i witamin z grupy B. Alergia na pszenicę często przemija w dzieciństwie, a wykluczenie jej z jadłospisu niesie za sobą ryzyko niedoboru węglowodanów złożonych, które są źródłem energii dla mózgu i mikroelementów (tiaminy, niacyny, ryboflawiny, żelaza i kwasu foliowego).

Dzieci na diecie bez pszenicy mogą cierpieć na brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem, a dostarczaniem do organizmu składników odżywczych: wapnia, witaminy D, żelaza, cynku witaminy z gr B.

Alergie pokarmowe u dorosłych

Dorośli są narażeni na niedobory żywieniowe, jeżeli unikają w diecie mleka, pszenicy lub innych alergizujących produktów.  Alergie u dorosłych mogą utrzymywać się od dzieciństwa lub rozwijać się w okresie dorosłości. Ujawienie się alergii w dzieciństwie często pozwala na uzyskaniu tolerancji, a badacze zastanawiają się, jakie czynniki wpłynęły na utratę tolerancji w dorosłości.

Ujawienie się alergii w dzieciństwie często pozwala na uzyskaniu tolerancji, a badacze zastanawiają się, jakie czynniki wpłynęły na utratę tolerancji w dorosłości.

Dorośli z alergią na mleko muszą zapewnić odpowiedniespożycie wapnia, aby zapobiec problemom z kośćmi. Kości kształtują się w okresie dzieciństwa i jeżeli w tym okresie była niewłaściwa podaż wapnia może to stanowić zagrożenie w okresie dorosłym. Chociaż eliminacja mleka w wieku dorosłym częściej wynika z nietolerancji laktozy, takie osoby powinny być świadome konsekwencjinie dostatecznej podaży wapnia.

Alergia na orzechy

Alergia na orzechy ziemne mogą utrzymywać się całe życie, ale najnowsze badania pokazują, że ustępują ona u 1/3 osób. Ograniczenie orzechów, roślin strączkowych i nasion jest szczególnym zagrożeniem dla wegan i wegetarian. Rośliny strączkowe dostarczają ważnego dla jelit błonnika rozpuszczalnego i są jednym z bogatszych źródeł białka roślinnego. Nasiona i orzechy dostarczają pierwiastków śladowych np. selenu i są także źródłem białka. Ponadto zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed nadciśnieniem.

Reakcje na orzechy w życiu dorosłym są najczęściej spowodowane przez reakcje krzyżowe z pyłkami drzew lub alergenami w surowych owocach i warzywach. Reakcja taka nazywana jest zespołem pyłkowo-pokarmowym.

Podsumowanie

Promowanie zdrowej, zbilansowanej diety w ciąży jest trudne, gdyż jak wynika z  badań suplementacja kwasem foliowym, który zapobiega rozwojowi cewy nerwowej może powodować alergię u niemowląt.

Wiadomo, że suplementacja nie jest tak skuteczna jak odpowiednia podaż składników odżywczych u kobiet w ciąży. Kobiety powinny jeść dobre jakościowe owoce, warzywa ryby i sugeruje się, że nie trzeba w diecie unikać alergenów.

Żywienie we wczesnym dzieciństwie ma wpływ na rozwój chorób w wieku dorosłym.  Największe znaczenie ma to dla dzieci z alergią pokarmową. Najważniejsze jest promowanie różnorodności w diecie zarówno dziecka, jak i kobiety ciężarnej.

Obecnie duże skupienie jest na żywności uzupełniającej, która ma zapobiec alergii. Często niezbędna jest pomoc dietetyka, który da wskazówki rodzicom jak postępować w przypadku alergii, aby zapobiegać niedoborom pokarmowym i ich skutkom. Edukacja żywieniowa jest także potrzebna dorosłym, którzy eliminują produkty ze względu na nietolerancje lub alergie pokarmowe.

Źródło: SkypalaI.JMcKenzieR., Nutritional Issues in Food Allergy; Clin Rev Allergy Immunol. 2018 May