WHO proponuje 2x niższą zalecaną dawkę cukrów niż dotychczas

Avatar photo
who cukier

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wzięła na celownik sprawę cukrów, które spożywamy. Według obowiązującej od roku 2002 rekomendacji – WHO sugeruje aby energetyczność cukrów w diecie nie przekraczała 10% całości spożycia dziennego. Obecny szkic nowej rekomendacji mówi o tej samej ilości – jednak wskazuje, że obniżenie spożycia do dwukrotnie niższego poziomu – 5% – oznacza dodatkowe korzyści zdrowotne dla organizmu.

Cukry a zdrowie

Kwestia cukrów jest jedną z kluczowych kiedy mowa jest o zdrowym odżywianiu. Dodatkowy, zupełnie zbędny cukier dodawany jest nie tylko do napojów gazowanych ale potężne dawki są serwowane do niemal każdego produktu, który można znaleźć na półkach sklepów.

Czym grozi nadużywanie cukrów?

WHO wskazuje poza problemem otyłości i nadwagi (puste kalorie) również na zwiększenie ryzyka chorób układu krwionośnego, cukrzycy typu drugiego czy po prostu zwykłej próchnicy.

Projekt został oddany pod dyskusję

Źródło: bbc.co.uk