Pstrąg
Pstrąg tęczowy jest rybą słodkowodną, wymagającą czystej, dobrze dotlenionej, wartko płynącej wody. Takie środowisko życia przekłada się na walory odżywcze tej ryby – w rankingach amerykańskich jest plasowana w czołówce najwartościowszych ryb rekomendowanych do spożycia ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niskie zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi takimi jak PCB, antybiotyki, pestycydy czy metale ciężkie a w nich rtęć i jej pochodne. Tak samo pstrąg znalazł się w czołówce rankingu dietetycy.org.pl najzdrowszych ryb. Dostępne w sklepach okazy pochodzą z hodowli – jednak mimo obaw dotyczących akwakultur, nie ma powodów do obaw, gdyż hodowcy muszą zapewnić rybom warunki zbliżone do tych, w których żyją one na wolności.
Artykuł z cyklu Tydzień rybny dietetycy.org.pl
Jak wycisnąć więcej z pstrąga?
Pstrąg jest powszechnie dostępny w handlu w postaci świeżych oraz mrożonych tuszek i filetów a także wędzony na zimno i na gorąco. Najwartościowsze są ryby świeże, które po delikatnej obróbce kulinarnej stanowią dietetyczne danie. Aby uzyskać maksimum wartości odżywczych z pstrąga warto jego mięso poddać gotowaniu, gotowaniu na parze, grillowaniu, pieczeniu czy duszeniu jednak należy prowadzić obróbkę dość krótko z uwagi na możliwość rozpadania się mięsa. Smażenie czy zastosowanie głębokiego smażenia po uprzednim grubym panierowaniu nie jest korzystne z uwagi na nadmierną ilość tłuszczu, którą przy okazji spożywamy a także ze względu na możliwość wytwarzania się rakotwórczych związków, związanych z procesem smażenia takich jak dioksyny.
Wartości odżywcze pstrąga
Przyrządzony w dietetyczny sposób pstrąg jest świetną alternatywą do niskokalorycznego mięsa drobiowego. Osoby na diecie redukcyjnej czy świadomi konsumenci regularnie spożywający ryby bez obaw mogą włączyć ten gatunek ryby do diety. Bogaty w białko, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pstrąg nadaje się z powodzeniem jako danie główne czy składnik sałatek oraz jako przystawka.
Na co uważać?
W formie wędzonej pstrąg, jak i inne ryby poddane temu zabiegowi wykazuje podwyższony poziom związków azotowych, które przy regularnym spożyciu w znacznych ilościach wykazują działanie rakotwórcze. Jednak sporadyczny udział wędzonej ryby w diecie nie jest szkodliwy o ile przestrzega się procedur higienicznych.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Ryby i owoce morza » Pstrąg
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl