Ranking – najlepszy miód

Avatar photo
najlepszy miód

Miód to naturalny, zdrowy sposób na słodzenie. Choć nie tak niskokaloryczny jak słodziki i nie tak popularny jak cukier – miód wciąż posiada wierną rzeszę wielbicieli. Nic dziwnego – wpływa nie tylko na smak potraw i napojów lecz sam z siebie jest zdrowy – wspiera nie tylko odporność, stymuluje produkcję białych krwinek i obniża ciśnienie krwi lecz potrafi o wiele więcej. Więcej na temat właściwości miodu pisaliśmy już w artykule miód – dlaczego warto się skusić?. Jeśli jesteście już przekonani, zapraszamy też do tekstu z przepisami i pomysłami na wykorzystanie miodu w kuchni.

Jaki gatunek miodu najlepszy?

Natura obdarzyła nas rozlicznymi gatunkami miodu – nie każdy jest tak samo zdrowy i tak samo smaczny. Już sama podstawowa klasyfikacja obejmuje chociażby miody kwiatowe (nektarowe), spadziowe i mieszane. Chociaż uważać trzeba na to czy faktycznie kupowany przez nas miód jest naturalny (a nie sztuczny) – to na rynku i tak spotkamy całe zatrzęsienie rodzajów miodu.

Aby łatwiej znaleźć idealny dla siebie przedstawiamy Wam dzisiejszą sondę dietetycy.org.pl i pytamy – jaki gatunek miodu jest najzdrowszy i po prostu najlepszy? W poniższym rankingu znajdziecie najpopularniejsze gatunki – miód akacjowy, miód koniczynowy, miód wielokwiatowy, miód rzepakowy, miód gryczany, miód wrzosowy, miód cząbrowy, miody spadziowe – liściaste oraz iglaste, miód lipowy, miód malinowy, miód mniszkowy, miód manuka, miód nawłociowy oraz miód bławatkowy.

[Sonda zakończona]