Ryby w zdrowej diecie – dr Joanna Jurek [Książka]

Avatar photo
ryby w zdrowej diecie

W połowie lutego 2023 roku na rynku czytelniczym pojawiła się interesująca książka „Ryby w zdrowej diecie”. Łączy w sobie fachowość literatury naukowej i użytkowość poradnika. Jej autorką jest doktor nauk biomedycznych – Joanna Michalina Jurek. Jest specjalistką w dziedzinie nauk biomedycznych i żywienia człowieka, a także zwolenniczką promowania zdrowej diety.  

Tytuł: Ryby w zdrowej diecie
Autor: dr Joanna Michalina Jurek
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 200

O książce

„Ryby w zdrowej diecie” to poradnik oparty o najnowsze badania naukowe, które autorka przeprowadziła w ramach doktoratu. Jego przedmiotem było określenie roli ryb w diecie człowieka. Dr Jurek w poniższej publikacji przedstawiła wyniki obserwacji i badań epidemiologicznych. Dodatkowo wzbogaciła je o praktyczne dla czytelnika wskazówki, które pozwolą mu w pełni skorzystać z właściwości prozdrowotnych ryb. Czytający ma szansę dowiedzieć się, dlaczego ryby stanowią ważne źródło białka w dobrze zbilansowanej diecie. Może nauczyć się, jak właściwie je wybierać i przyrządzać, aby do minimum ograniczyć obawy związane z ryzykiem ekspozycji na zanieczyszczenia i metale ciężkie.

Co wyróżnia Ryby w zdrowej diecie?

Główną inspirację dla książki stanowiły badania, które autorka prowadziła w ramach pracy doktorskiej.  Projekt badawczy zakładał długoletnie obserwacje mieszkańców Seszeli, których dieta opierała się na spożyciu lokalnie poławianych ryb. Miała okazję wnikliwie przeanalizować zgromadzone badania. Efektem pracy była odpowiedź na pytanie, jak konsumpcja (nawet 8 razy tygodniowo) ryb, będących źródłem potencjalnej ekspozycji na metale ciężkie, wpływa na ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych u mieszkańców rajskich wysp. 

Dzięki temu autorka doceniła jak istotne, z punktu zdrowia, są inne cenne składniki odżywcze obecne w tych gatunkach ryb. Mowa tutaj o morskich kwasach tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na nasze serce, układ odpornościowy oraz prawidłowy rozwój mózgu.

Niestety, brak jednoznacznych rekomendacji dietetycznych przy relatywnie niskiej świadomości żywieniowej, często powoduje problemy z wyborami właściwych gatunków ryb i sposobem ich podania … nic w tym dziwnego, że tak wielu z nas ich unika w swojej codziennej diecie. 

Ciekawostką jest fakt, że ryby świeże — pieczone czy parowane, w odróżnieniu od tych smażonych na patelni w panierce — wspomagają nasze zdrowie, podczas gdy te drugie, wręcz przeciwnie. Co więcej, osoby regularnie spożywające ryby, od 2 do 3 porcji tygodniowo rzadziej cierpią na objawy depresyjne i są mniej wrażliwe na stres. 

Ci, którzy dążą do redukcji wagi, mogą śmiało włączyć ryby do diety jako cenne źródło wysokiej jakości białka, które, jak dowodzą badania, sycą dłużej niż drób czy jaja kurze.

To tylko kilka przykładów pozytywnego wpływu na zdrowie diety opartej na rybach.

Informacje zawarte w książce „Ryby w zdrowej diecie” wskażą czytelnikowi, które ryby są dla niego najlepszym wyborem oraz w jaki sposób powinien je podawać, aby zachowały one wszystkie prozdrowotne właściwości, bez kompromisu dla smaku.

Ponadto w książce znajdziemy również najnowszą wiedzę na następujące zagadnienia: 

  • Rola diety w zachowaniu optymalnego zdrowia
  • Ryby w diecie człowieka – ich wartość odżywcza dla zachowania zdrowia
  • Dlaczego warto włączyć ryby do codziennej diety i jak zrobić to prawidłowo?
  • Jak przygotowywać ryby w kuchni dla optymalnych korzyści zdrowotnych?
  • Czym kierować się przy wyborze ryb mając na uwadze korzyści dla siebie samych i środowiska?

Warto dodać, że książka zawiera dwa rozdziały, w których są praktyczne wskazówki przyrządzania ryb w codziennym życiu.

  • Ryby a zdrowie – praktyczny poradnik, czym kierować́ się̨, wybierając ryby do spożycia.
  • Ryby w kuchni – praktyczny poradnik czyli jak przyrządzać ryby i jak przygotowywać dania z ich udziałem, które będą smakować i optymalnie nas odżywiać.
  • Poradnik dla kucharzy i miłośników zdrowia.

Materiał zawarty w książce ma ujęcie praktyczne i sprawia, że łatwo go wdrożyć do codziennego życia. Szczególnie dotyczy to przygotowania ryb, gdyż okazuje się, że ma to wyjątkowe znaczenie ze względu na ich wartość odżywczą, a co za tym idzie – nasze zdrowie. Z pozycji tej dowiesz się jak prawidłowo podawać dania na bazie ryb, w jaki sposób je przechowywać i obrabiać, zanim trafią na nasz talerz. 

Z kolei osoby związane z gastronomią, będą mogły dowiedzieć się, jak prawidłowo smażyć i przyrządzać ryby dla zachowania smaku i wszystkich wartości odżywczych – białka, witamin i składników mineralnych. 

Podsumowanie

Poniższa pozycja może stanowić uzupełnienie literatury akademickiej, z uwagi na jej fachowość i rzetelność w przedstawianych informacjach. Dlatego niniejszą książkę powinny przeczytać także osoby, które już jakiś czas temu ukończyły studia i chcą na bieżąco śledzić zmiany, jakie dokonują się w nauce o żywieniu człowieka.