Rzeżucha – bogactwo składników odżywczych w doniczce

Avatar photo
rzeżucha

Na wiosnę w naszych domach, bardzo często pojawia się rzeżucha ogrodowa. Jest to roślina, która ma bardzo niskie wymagania, wystarczy zapewnić jej odpowiednie podłoże. Zazwyczaj jest to wata lub ziemia, oraz odpowiednia ilość wody. Należy podlewać ją raz lub 2 razy dziennie. Nasionka rzeżuchy zaczynają kiełkować bardzo szybko. Po okresie około 5 dni po wysianiu rzeżucha powinna być już gotowa do zjedzenia.

Ta skromna i niepozorna roślina ma w sobie wiele składników odżywczych i jest świetnym dodatkiem do kanapek lub sałatek. Ważne jest by spożywać ją na surowo, bo jakakolwiek obróbka termiczna usunie z niej to co najlepsze.

Co zawiera rzeżucha?

  1. Przeciwutleniacze tj. witamina C, beta-karoten – składniki te niszczą nadmiar wolnych rodników, które mogą brać udział w procesie nowotworzenia.  Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne. Beta-karoten i witamina C wspomagają również układ odpornościowy.
  2. Witamina Apoprawia stan paznokci, skóry i włosów. Korzystnie również wpływa na wzrok. Tak jak witamina C jest przeciwutleniaczem.
  3. Siarka – pobudza cebulki włosowe do zwiększonej produkcji włosów. W celu poprawy jakości włosów , można dodawać rzeżuchę do kanapek lub stosować sok z rzeżuchy, który wciera się we włosy. Dodatkową zaletą soku z rzeżuchy jest to iż może łagodzić problemy skórne, takie jak trądzik.
trivia
© Dietetycy.org.pl, 2019

Właściwości rośliny

  • Rzeżucha jest dobrym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ obniża stężenie glukozy we krwi, dzięki obecności chromu, wpływającego na wydzielanie insuliny przez trzustkę.
  • Wspomniana roślina jest źródłem magnezu – niezbędnego dla układu mięśniowego i nerwowego, oraz żelaza, dzięki czemu rzeżucha może być dodatkowym źródłem tego makroelementu, u osób cierpiących na anemię.
  • Glukozynolany obecne w rzeżusze, mają właściwości chemoprewencyjne. Składniki pochodzące z roślin wpływają tylko na początkowe etapy kancerogenezy, jednak w ostatnich latach są tematem wielu badań, a ich efekty dają duże nadzieje na leczenie wczesnych etapów nowotworu.
  • Istnieją doniesienia, że rzeżucha jest również zalecana w osteoporozie, ze względu na duża zawartość witaminy K, która wspiera mineralizację kości
  • W kuchni dzięki swojemu ostro-kwaśnemu smakowi rzeżucha jest świetnym zamiennikiem soli i dodatkiem do innych przypraw.

UWAGA! Rzeżucha może działać moczopędnie, a jej nadmiar może przyczyniać się do stanów zapalnych pęcherza.

twarożek rzeżucha
© fotoaloja / 123RF

Podsumowanie

Rzeżucha ogrodowa jest niepozorną rośliną, którą każdy może wyhodować na własnym parapecie. Roślinie tej nie poświęca się zbyt wiele uwagi, a jest niezawodnym środkiem na wiosenne przesilenie. Wzmacnia naszą odporność dzięki zawartym w niej antyoksydantom, zawiera wiele mikro i makroelementów, wzmacniających nasze zdrowie.  Jest tanim środkiem, który możemy wykorzystać do pielęgnacji naszej cery i włosów. Rzeżucha posiada również świetne walory smakowe, które urozmaicą naszą dietę.

Bibliografia

  1. Cieślik E, Cieślik I, Borowski M. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych glukozynolanów. Zeszyty Problemowe  Postępowe Nauk Rolniczych. 2017, 533, s. 3-14
  2. Kromłowska R. Naturalne substancje o działaniu antykancerogennym w żywności. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego. 2011; 1; s.87-91
  3. Zalega J, Szostak-Węgierek D. Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2013; 94(1); s. 41-49