Ser z rumiankiem – żywność jutra?

W ostatnich kilku latach pojawił się trend, który namawia do powrotu do spożywania żywności naturalnej, ekologicznej, pozbawionej konserwantów. Niestety wadą takich produktów jest to, że mają krótki termin przydatności do spożycia. To powoduje, że znalezione za późno w czeluściach lodówki produkty trzeba po prostu wyrzucić.

Dobrym rozwiązaniem takiej sytuacji mogłaby być odpowiednio zaprojektowana żywność funkcjonalna, która pozwoliłaby na zachowanie „naturalności” produktu przy równoczesnym wydłużeniu jego terminu ważności. Portugalscy i serbscy badacze przeprowadzili już badania, wykorzystując sproszkowany rumianek pospolity lub jego ekstrakt w celu zakonserwowania sera koziego. Otrzymali bardzo zadowalające wyniki. Dzięki obecności w rumianku substancji fenolowych, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, po 14 dniach na serze z rumiankiem nie zaobserwowano żadnych niepożądanych zmian, podczas gdy na serze niczym nie zakonserwowanym widoczne były objawy zepsucia (pleśń). Jednocześnie nie wykazano znaczących zmian w składzie odżywczym produktu, w szczególności w składzie kwasów tłuszczowych.

Pokazuje to, że rumianek oprócz od dawna dobrze nam znanych zastosowań np. przy bólach brzucha czy nerwowości, może być wykorzystywany w inny, bardzo obiecujący sposób.

Miejmy zatem nadzieję, że w niedalekiej przyszłości w sklepach pojawią się produkty, w których sztuczne dodatki będą zastępowane ich naturalnymi odpowiednikami, a konsumenci, bez obaw, będą mogli na kilka dni zapomnieć o swojej lodówce.

Bibliografia:

Caleja C., Barros L., Antonio A., Ciric A., Barreira J., Sokovic M., Oliveira M., Santos-Buelga S., Ferreira F.: Development of a functional dairy food: Exploring bioactive and preservation effects of chamomile (Matricaria recutita L.). Journal of Functional Foods 2015, 16: 114-124.