
Siła uścisku dłoni (HGS) to maksymalna siła, jaką można wywrzeć dłonią podczas ściskania. Jest to prosty i skuteczny wskaźnik ogólnej siły mięśniowej i stanu zdrowia. Stosuje się jako prosty, miarodajny sposób oceny siły mięśniowej. Ma ona też dużo zastosowań w badaniach naukowych oraz dietetyce klinicznej. Dzisiaj skupimy się na tym, co na nią wpływa i jak ją interpretować. Wreszcie sprawdzimy, jak wykorzystaj ją w praktyce.
Czym jest badanie siły uchwytu?
Siła mięśniowa jest ważnym wskaźnikiem aktualnego stanu zdrowia. Stosowana jest też często jako prosty predyktor chorób i niepełnosprawności związanych z wiekiem. Do badania stosuje się dynamometrię izometryczną. Może być ona stosowana do oceny siły mięśniowej u osób w każdym wieku.
Badania pozwalają ocenić ryzyko zdrowotne związane z niską siłą mięśniową oraz monitorować zmiany związane z wiekiem. Chodzi przede wszystkim o przyspieszone osłabienie siły, które wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności.
Jak przebiega badanie siły uścisku dłoni i jak się go wykonuje?
Pomimo prostoty, badanie, by zapewnić dokładność i powtarzalność wyników, wymaga przestrzegania ustalonego protokołu. Do badania stosuje się specjalny sprzęt o nazwie dynamometr. Na rynku dostępne są jego wersje analogowe oraz elektroniczne z automatycznym zapisem wyników. Regularna kalibracja sprzętu jest kluczowa, szczególnie jeśli zależy nam na dokładności.
Protokół Southampton
Szeroko stosowany w celu przeprowadzenia pomiaru jest protokół Southampton. Pozwala on zminimalizować wpływ ustawienia pozycji pacjenta na wynik. Należy też zachować odpowiedni czas między próbami, bo może spowodować zmęczenie pacjenta i zaburzyć wynik. Link do pełnego dokumentu po angielsku — LINK.

Pacjenta sadzam na krześle z oparciem. Stopy powinny być oparte płasko na podłodze, zaś ramiona zgięte pod kątem prostym bez oparcia. Pacjent chwyta dynamometr w wygodny sposób. Pacjent następnie ściska przez kilka 3-5 sekund dynamometr z maksymalną siłą. Warto wykonać trzy próby z przerwami co 30 sekund i wybrać spośród nich tę z najwyższą wartością.
Normy siły uścisku dłoni
Niedawno opublikowane zostało szeroko zakrojone badanie [1] zbierające dane aż 2,4 miliona osób z 69 krajów. Daje ono wgląd w to, jak przedstawia się siła chwytu w populacji.
Szczyt siły uścisku dłoni uzyskiwany był przez badanych w wieku 30–39 lat i stopniowo spada wraz z wiekiem. Wczesna dorosłość charakteryzuje się minimalnym wzrostem siły. W średnim wieku obserwuje się niewielki spadek, który przyspiesza w późnej dorosłości. Spadek siły z wiekiem jest nieco mniejszy u kobiet niż u mężczyzn w średnim wieku. Z czasem różnice płciowe w HGS zmniejszają się. Przeciętne wyniki wyniosły:
- 47,8 kg [mężczyźni] i 29,7 kg [kobiety] dla bezwzględnego HGS
- 16,3 kg/m2 [mężczyźni] i 11,3 kg/m2 [kobiety] dla HGS/Ht2)
Wraz z wiekiem siła spada, wskazując stan zdrowia pacjenta.

Tabela z normami siły uścisku dłoni
Należy ją interpretować w taki sposób, że osoby poniżej P20 mają niską siłę, zaś powyżej 80 – dużą siłę:
Wiek (lata) | P5 | P10 | P20 | P30 | P40 | P50 | P60 | P70 | P80 | P90 | P95 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mężczyźni | |||||||||||
20–24 | 33.9 | 36.8 | 40.5 | 43.2 | 45.7 | 48.0 | 50.4 | 52.9 | 56.0 | 60.1 | 63.6 |
25–29 | 35.5 | 38.5 | 42.1 | 44.8 | 47.1 | 49.3 | 51.5 | 53.9 | 56.7 | 60.7 | 64.0 |
30–34 | 35.0 | 38.3 | 42.2 | 45.0 | 47.4 | 49.7 | 52.0 | 54.4 | 57.4 | 61.5 | 64.9 |
35–39 | 33.8 | 37.3 | 41.5 | 44.5 | 47.1 | 49.5 | 51.9 | 54.4 | 57.5 | 61.8 | 65.3 |
40–44 | 32.3 | 36.0 | 40.4 | 43.6 | 46.3 | 48.8 | 51.2 | 53.9 | 57.1 | 61.5 | 65.1 |
45–49 | 30.6 | 34.4 | 39.0 | 42.3 | 45.1 | 47.6 | 50.2 | 52.9 | 56.2 | 60.7 | 64.4 |
50–54 | 28.9 | 32.8 | 37.4 | 40.7 | 43.5 | 46.2 | 48.8 | 51.6 | 54.8 | 59.4 | 63.1 |
55–59 | 27.2 | 31.0 | 35.6 | 38.9 | 41.7 | 44.4 | 47.0 | 49.8 | 53.1 | 57.7 | 61.4 |
60–64 | 25.5 | 29.1 | 33.6 | 36.9 | 39.7 | 42.4 | 45.0 | 47.8 | 51.1 | 55.6 | 59.3 |
65–69 | 23.7 | 27.2 | 31.5 | 34.7 | 37.5 | 40.1 | 42.8 | 45.6 | 48.8 | 53.2 | 56.8 |
70–74 | 21.9 | 25.2 | 29.3 | 32.4 | 35.1 | 37.7 | 40.3 | 43.1 | 46.3 | 50.6 | 54.1 |
75–79 | 20.0 | 23.1 | 27.0 | 29.9 | 32.5 | 35.1 | 37.6 | 40.3 | 43.5 | 47.7 | 51.1 |
80–84 | 18.0 | 20.8 | 24.5 | 27.3 | 29.8 | 32.3 | 34.8 | 37.5 | 40.5 | 44.7 | 48.0 |
85–89 | 15.9 | 18.5 | 21.9 | 24.6 | 27.0 | 29.4 | 31.8 | 34.4 | 37.4 | 41.5 | 44.6 |
90–94 | 13.7 | 16.1 | 19.2 | 21.7 | 24.0 | 26.3 | 28.7 | 31.2 | 34.2 | 38.1 | 41.2 |
95–99 | 11.3 | 13.5 | 16.4 | 18.8 | 20.9 | 23.1 | 25.4 | 27.9 | 30.8 | 34.6 | 37.5 |
100+ | 8.8 | 10.8 | 13.5 | 15.7 | 17.8 | 19.8 | 22.0 | 24.5 | 27.2 | 30.9 | 33.8 |
Kobiety | |||||||||||
20–24 | 19.7 | 21.7 | 24.0 | 25.7 | 27.2 | 28.6 | 30.0 | 31.6 | 33.6 | 36.6 | 39.1 |
25–29 | 20.0 | 22.0 | 24.5 | 26.3 | 27.9 | 29.4 | 30.9 | 32.6 | 34.6 | 37.4 | 39.7 |
30–34 | 19.6 | 21.8 | 24.4 | 26.4 | 28.1 | 29.7 | 31.3 | 33.1 | 35.2 | 38.0 | 40.4 |
35–39 | 19.0 | 21.3 | 24.1 | 26.2 | 28.0 | 29.7 | 31.4 | 33.2 | 35.4 | 38.4 | 40.8 |
40–44 | 18.3 | 20.7 | 23.7 | 25.8 | 27.6 | 29.4 | 31.1 | 33.0 | 35.2 | 38.3 | 40.8 |
45–49 | 17.6 | 20.1 | 23.1 | 25.2 | 27.1 | 28.9 | 30.6 | 32.5 | 34.8 | 37.9 | 40.4 |
50–54 | 16.9 | 19.4 | 22.4 | 24.5 | 26.4 | 28.2 | 29.9 | 31.8 | 34.0 | 37.1 | 39.7 |
55–59 | 16.1 | 18.5 | 21.5 | 23.7 | 25.5 | 27.3 | 29.0 | 30.9 | 33.0 | 36.1 | 38.6 |
60–64 | 15.2 | 17.6 | 20.6 | 22.7 | 24.5 | 26.2 | 27.9 | 29.7 | 31.8 | 34.9 | 37.4 |
65–69 | 14.3 | 16.6 | 19.5 | 21.6 | 23.3 | 25.0 | 26.6 | 28.4 | 30.5 | 33.4 | 35.8 |
70–74 | 13.2 | 15.5 | 18.3 | 20.3 | 22.0 | 23.6 | 25.2 | 26.9 | 28.9 | 31.8 | 34.1 |
75–79 | 12.0 | 14.3 | 17.0 | 18.9 | 20.5 | 22.1 | 23.6 | 25.2 | 27.2 | 29.9 | 32.2 |
80–84 | 10.7 | 12.9 | 15.5 | 17.4 | 18.9 | 20.4 | 21.9 | 23.5 | 25.3 | 28.0 | 30.2 |
85–89 | 9.3 | 11.4 | 13.9 | 15.7 | 17.2 | 18.6 | 20.0 | 21.5 | 23.3 | 25.9 | 28.0 |
90–94 | 7.8 | 9.8 | 12.2 | 13.9 | 15.3 | 16.7 | 18.0 | 19.5 | 21.2 | 23.6 | 25.7 |
95–99 | 6.1 | 8.0 | 10.3 | 11.9 | 13.3 | 14.6 | 15.9 | 17.3 | 18.9 | 21.2 | 23.2 |
100+ | 4.2 | 6.1 | 8.3 | 9.8 | 11.2 | 12.4 | 13.6 | 14.9 | 16.5 | 18.7 | 20.6 |
Zastosowania. Dlaczego stosuje się badanie HGS?
Jednym z najważniejszych elementów zdrowotnych sprawności jest siła mięśniowa. Odzwierciedla ona zdolność mięśni do generowania maksymalnej siły w pojedynczym skurczu. Niska siła mięśniowa jest wskaźnikiem zwiększonego ryzyka przedwczesnej śmierci. Powiązano ją też z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych, niepełnosprawności fizycznej [1]. Silniejszy uścisk dłoni (zarówno lewej, jak i prawej) wiąże się także z lepszą funkcją płuc [4]. WHO zaleca regularne ćwiczenia wzmacniające mięśnie jako element prewencji zdrowotnej [2].
Siłę mięśniową często ocenia się właśnie za pomocą siły uścisku dłoni (HGS), mierzonej dynamometrem. Metoda ta jest łatwa, bezpieczna i dostępna dla osób w każdym wieku, a także stosunkowo tania. HGS odgrywa kluczową rolę w diagnozowaniu sarkopenii, dynapenii, i kruchości, a także w monitorowaniu trendów zdrowotnych i efektywności polityk zdrowotnych. Normy HGS umożliwiają ocenę wyników w odniesieniu do populacji referencyjnej, identyfikację osób z niską siłą mięśniową oraz monitorowanie starzenia się.
Co należy zrobić, jeśli mamy niski wskaźnik HGS?
Dorośli klasyfikowani jako osoby o niskiej HGS mogą skorzystać z zaleceń teoretycznych oraz zestawu odpowiednich ćwiczeń fizycznych. Będą nimi przede wszystkim systematyczne tygodniowe ćwiczenia nakierowane na wzmocnienie różnych partii mięśni, zgodnie z wytycznymi WHO [2]. Meta-analiza Cheng i wsp. [3] wskazuje, że w sarkopenii największe korzyści przynosi trening oporowy, który również zwiększa masę mięśniową. Badacze dodatkowo wskazują, że większe korzyści przynosi stosowanie maszyn do treningu siłowego niż gum oporowych.
🔎 Od strony dietetycznej należy zadbać o odpowiednią podaż białka. Udowodniono, że u osób po 65. roku życia wyższe spożycie białka roślinnego (8–10% energii) wiązało się z mniejszym ryzykiem osłabionego uścisku dłoni. Podobny efekt zaobserwowano przy wysokim spożyciu niezbędnych aminokwasów NEAA [6].

Najskuteczniejsze są systematyczne ćwiczenia nakierowane na wzmocnienie różnych partii mięśni zgodnie z zaleceniami WHO
Należy też mieć na uwadze, że pewien wpływ na wskaźnik może mieć wielkość ciała. Powyższa tabela przedstawia absolutne HGS, które jest prostsze w interpretacji i silnie powiązane z wynikami zdrowotnymi. Można się też odnosić do znormalizowanych HGS, które eliminują wpływ wielkości ciała, zapewniając sprawiedliwsze porównania. Zaleca się ocenę obu parametrów, aby uzyskać pełniejszy obraz zdolności siłowych i ich zależności od wielkości ciała. Dotyczy to szczególnie osób bardzo wysokich lub bardzo niskich.
Podsumowanie
HGS to istotny wskaźnik ogólnej siły i zdrowia. Jest on szeroko stosowany w warunkach klinicznych, badawczych i społecznościowych. Pozwala identyfikować pacjentów o niskiej lub wysokiej sile w porównaniu z ich rówieśnikami tej samej płci i wieku. Jest również powszechnie wykorzystywany do monitorowania zdrowego starzenia się.
Bibliografia:
- Tomkinson, G. R., Lang, J. J., Rubín, L., McGrath, R., Gower, B., Boyle, T., … & Leong, D. P. (2024). International norms for adult handgrip strength: A systematic review of data on 2.4 million adults aged 20 to 100+ years from 69 countries and regions. Journal of Sport and Health Science, 101014.
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity, dostęp: 9.12.2024
- Cheng F, Li N, Yang J, Yang J, Yang W, Ran J, Sun P, Liao Y. The effect of resistance training on patients with secondary sarcopenia: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2024 Nov 20;14(1):28784. doi: 10.1038/s41598-024-79958-z. PMID: 39567607; PMCID: PMC11579013.
- Wang L, Wang X, Chen D. Assessing the Causal Role of Walking Pace and Hand Grip Strength with Chronic Obstructive Pulmonary Disease Hospital: A Mendelian Randomization Study. COPD. 2024 Dec;21(1):2427737. doi: 10.1080/15412555.2024.2427737. Epub 2024 Dec 2. PMID: 39620577.
- https://www.shap.ecs.soton.ac.uk/files/protocol.pdf, dostęp: 9.12.2024
- Ham, H., Kim, S., & Ha, K. (2025). Relationship between dietary protein and amino acid intake and handgrip strength in Korean adults: data from the 2014–2019 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrition Journal, 24(1), 61.
- Data pierwotnej publikacji: 10.12.2024
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.05.2025
