
Śniadanie uważane jest przez dietetyków za najważniejszy posiłek, ponieważ ma dostarczyć niezbędne składniki odżywcze oraz energię na resztę dnia.
Co jedzą Polacy na śniadanie?
Standardowe polskie śniadanie składa się z ciepłego napoju: herbaty, kawy bądź kakao, kanapki z wędliną, serem, twarożkiem i dodatkiem warzyw. Często na naszych stołach gości jajecznica, płatki zbożowe z mlekiem i owocami, tosty z dżemem lub inne smakołyki.
Niestety coraz częściej dietetycy słyszą, że pacjenci w ogóle nie jedzą śniadań.
Dlaczego rezygnujemy ze śniadania?
Jakie są tego przyczyny? Pośpiech i brak czasu przed wyjściem do pracy/ szkoły, słabe odczuwanie głodu w godzinach porannych, chęć dłuższego snu, odchudzanie i rezygnacja ze śniadań.
Według badań częściej nie spożywają śniadań dziewczęta niż chłopcy, młodzież niż dzieci oraz dzieci zamieszkujące miasta niż wsie, a także dzieci z rodzin o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. (Rampersaud 2009, Szajewska i Ruszczyński 2010)
Spożycie śniadania ma mnóstwo zalet:
Poprawia gęstość żywieniową diety, wiążę się z bardziej prozdrowotnym doborem produktów spożywczych w ciągu dnia, dzięki porannej dawce energii w postaci śniadania, czujemy się dłużej syci i rzadziej wybieramy słodkie przekąski, a więcej spożywamy owoców i warzyw.
Poprawie ulega nasza ogólna kondycja organizmu, dzięki spożytym składnikom pokarmowym w porannym posiłku (witaminy z grupy B, jod, cynk, żelazo). Cieszymy się lepszą pamięcią, następuje poprawa uczenia się (Adolphus i in. 2013, Giovanni i in. 2008, Maffeis i in. 2012). Udowodniono również, że spożycie śniadania wiążę się z lepszymi ocenami w szkole.
Ocenie poddano również wpływ śniadania na funkcje poznawcze. Spadek nastrojów depresyjnych, ogólne zadowolenie, lepsza koncentracja, większa kreatywność, spadek nadpobudliwości, poprawienie się pamięci krótkoterminowej i epizodycznej . To jedne z wielu zalet regularnego spożywania śniadań. (Adolphus i in. 2013, Due 2013, Rampersaud i in. 2005)
Spożywanie śniadań ma ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Rzadsze występowanie nadwagi i otyłości występuje u osób, u których jest większa częstotliwość spożycia śniadań.( Kowalkowska i in. 2014)
Urozmaicone, codzienne spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości od 30%-200%. Jedzenie pierwszego posiłku zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego.
Dlatego warto kierować się chińskim przysłowiem: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.”
No może polemizowałabym z kolacją ! Jest również bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia.
Bibliografia:
- Wądołowska L.: Śniadanie- jeść czy nie jeść? To nie jest trudne pytanie.
