Sok z selera – hit, czy chwilowy trend?

Avatar photo
sok z selera łodygi

Jaka jest pierwsza rzecz, którą robisz po przebudzeniu? Jeżeli podążasz za najnowszymi trendami żywieniowymi zapewne sięgasz po szklankę soku z selera naciowego. Na popularnych portalach społecznościowych hashtag #celeryjuice notuje już ponad 100 tysięcy zdjęć. Poza tym pojawia się wiele kont, które propagują prozdrowotne właściwości selera zaliczając do nich m.in. problemy z trądzikiem, zapalenie jelita grubego, trawienie, wzdęcia czy wysokie ciśnienie krwi. Jakie są zatem korzyści z picia tego soku? Czy to kolejna moda czy faktycznie ma on właściwości, które są dla nas zbawienne?

Skąd pomysł na sok z selera?

Picie soku z selera z dodatkiem jabłka uznaje się za jeden z sekretów urody hollywoodzkich gwiazd, jednak popularyzatorem „Ruchu soku z selera” jest Anthony William, który jest autorem książki „Celery Juice: The most powerful medicine of our time. Healing millions worldwide”. Zaleca on wypijanie pół litra soku na czczo, najlepiej 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Napój najlepiej przygotować jest bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli nie ma rano takiej możliwości sok może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez 24 godziny. Autor dodatkowo twierdzi, że najlepiej działa on, kiedy jest bez dodatku innych warzyw, ponieważ mają one zupełnie inne działanie oraz mogą hamować wchłanianie dobroczynnych składników pochodzących z selera.

łodygi selera
© subbotina/123RF

Korzyści płynące z picia soku z selera

Nawodnienie

Seler jest jednym z najbardziej wodnistych warzyw. W porcji 100 gramów aż 95 gram stanowi woda, w związku z tym pierwszą korzyścią jest nawodnienie. Wypicie szklanki soku z tego warzywa jest zatem świetnym sposobem na zwiększenie ilości płynów dostarczanych rano.

Związki aktywne

Sok z selera zawiera duże ilości flawonoidów, czyli składników odżywczych występujących w roślinach nadających im kolor. Mają one właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Potencjalnie, zapobiegają one wystąpieniu chorób neurodegradacyjnych nowotworów czy innych chorób przewlekłych.

Sole mineralne

Sole mineralne zawarte w selerze są doskonałą bronią przeciwko bakteriom. Wspierają przy tym rozwój środowiska dla dobrych bakterii, które znajdują się w jelitach. Dodatkowo mają one właściwości nawilżające na poziomie komórkowych, zmniejszając szansę na cierpienie z powodu migreny, lęku, ataków paniki i innych. Są one wsparciem dla centralnego układu nerwowego, ponieważ są budulcem neuroprzekaźników, wspierają funkcje neuronów. Ponad to utrzymują one funkcjonowanie nerek i nadnerczy.

Inne korzyści zdrowotne

Sok z selera dodatkowo wpływa na proces odchudzania ponieważ przyspiesza przyswajanie tego co spożywa się w ciągu dnia, jednocześnie równoważy pH, oczyszcza żołądek oraz resztę przewodu pokarmowego.

Inne korzyści płynące ze spożywania soku z selera to przede wszystkim poprawa wyglądu skóry, dzięki witaminom w nim zawartym. Dodatkowo magnez tam zawarty wpływa na lepszy sen, uspokaja i redukuje stres. Poprzez dostarczanie ze szklanką soków ftalanów, obniża się ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Zawarta w selerze arginina rozszerza naczynia krwionośne przez co zwiększa się przepływ krwi do narządów płciowych. Nie bez powodu zatem seler nazywany był w przeszłości afrodyzjakiem.

Czy ten cudowny napój ma jakieś wady?

sok z selera
© Olga Vorobeva

Amerykańscy lekarze i dietetycy spierają się czy oby na pewno sok z selera jest cudownym remedium na wszystko co nas trapi. Osoby, które podchodzą do tego napoju sceptycznie argumentują, że nie ma żadnych aktualnych badań naukowych na ten temat. Co najwyżej relacje osób stosujących sok w sieci. Badania, które dotychczas były przeprowadzane w tym kierunku nie dotyczyły ludzi, właściwości soku z selera testowano wyłącznie na zwierzętach.    

Dodatkowo podczas wyciskania soku z selera traci się włókno zawierające błonnik, który wspomaga trawienie. Codzienne przygotowywanie takiego soku jest również czasochłonne i wymaga odpowiednich zapasów selera w lodówce.

Sok z selera – moje doświadczenia

Już jakiś czas temu, zafascynowana właściwościami soku z selera postanowiłam przez tydzień przetestować to cudowne warzywo. Pierwszego dnia zrobiłam sok z samego selera, tak jak jest to zalecane, jednak goryczka, która się tam pojawiła była nie do zniesienia. Kolejnego dnia zatem dodałam do tego soku jabłko, które zdecydowanie poprawiło odbiór. Przez kolejne dni, każdy poranek zaczynał się od szklanki napoju.

Po tygodniu miałam wrażenie, że faktycznie poprawiła mi się skóra oraz kondycja włosów. W ciągu dnia nie miałam wrażenia wzdęcia, czułam się lekka. Sok z selera dodatkowo dobrze gasił moje poranne pragnienie. Miałam bardzo dużo energii, kolokwialnie mówiąc odniosłam wrażenie, że głowa pracowała zdecydowanie lepiej. Dodatkowo zmniejszył mi się apetyt na słodycze.

Zobacz również
dieta roślinna w sporcie

Jakie dostrzegłam wady? Przede wszystkim musiałam wstać wcześniej aby wszystko sobie przygotować i oczywiście pamiętać o tym by stale uzupełniać zapasy selera. Niejednokrotnie także zdarzało się, że warzywo, które zakupiłam było mało soczyste, dlatego smak był zdecydowanie bardziej intensywny niż powinien.

Podsumowując, sok z selera może stanowić idealne uzupełnienie zdrowej i zrównoważonej diety. Jest on fantastyczną alternatywą na osób, które nie lubią spożywać warzyw w postaci stałej. Nie jest on jednak sam w sobie cudownym lekiem na wszystko. Przy nieprawidłowych nawykach żywieniowych sok z selera niewiele zmieni, jednak może być dobrym początkiem zmian.

Źródła:

Kolarovic J., Popovic M., Zlinská J., Trivic S., Vojnovic M., Antioxidant Activities of Celery and Parsley Juices in Rats Treated with Doxorubicin, Molecules 2010, 15(9), 6193-6204.

https://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice

https://www.rd.com/health/wellness/drinking-celery-juice-body/