Spirulina a cukrzyca – wpływ na przebieg cukrzycy

Avatar photo
spirulina a cukrzyca

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, insulinozależną, w wyniku której dochodzi do niszczenia komórek beta wysp trzustkowych. Nieleczona, prowadzi do wielu powikłań, takich jak retinopatia, nefropatia i neuropatia. Wykazano, że cukrzyca typu 1 jest związana z niedoborem wielu pierwiastków śladowych. Ponadto u diabetyków z niewyrównaną glikemią, często obserwuje się występowanie stresu oksydacyjnego, czyli zaburzenia równowagi pomiędzy systemem antyoksydacyjnym, a produkcją ROS, czyli wolnych rodników tlenowych.

Spirulina i jej właściwości

spirulina a cukrzyca
Elena Schweitzer / 123RF

Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się spirulina. Są to mikroalgi o ciemnozielonej barwie, stosowane jako dodatek do dań lub suplement diety. Na portalach kulinarnych można spotkać zielone koktajle, owsianki, lody a nawet zielone naleśniki. Spirulina zaliczana jest do superfoods ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, beta karotenu, polisacharydów, białka, lipidów, witamin, w tym B12 i minerałów: jodu i wapnia oraz działanie przeciwnowotworowe, antywirusowe, antybiotyczne i przeciwbrzybicze. Bierze także udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych i wpływa na układ odpornościowy, dzięki obecności kwasu gamma-linolenowego.

Spirulina a cukrzyca – wyniki badania

Badacze zadali sobie pytanie, czy antyoksydanty zawarte w spirulinie mogą mieć wpływ na profilaktykę i leczenie cukrzycy, zmniejszając stany zapalne i chroniąc komórki beta wysp trzustkowych przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników tlenowych? W tym celu przeprowadzono badania, w którym sprawdzano parametry biochemiczne i morfologiczne krwi.

Wyniki

Stwierdzono, że suplementacja mikroalgami zwiększa zawartość cynku, magnezu, chromu, selenu, żelaza i miedzi w osoczu.  Są one niezwykle ważne, ponieważ biorą one udział w wielu procesach zachodzących w organizmie m.in. magnez wpływa na homeostazę glukozy i zapobiega wystąpieniu insulinooporności, cynk i chrom zapobiegają wystąpieniu nietolerancji glukozy i insulinooporości, a selen jest niezbędnym pierwiastkiem w funkcjonowaniu układu antyoksydacyjnego, dlatego może pełnić rolę ochroną przed rozwojem cukrzycy.

Szczury, u których występowała hiperglikemia i glikozuria, miały wyższy poziom cholesterolu całkowitego, LDL, enzymów wątrobowych: ALT i AST, TNF-alfa i IL-6.  Spożywanie spiruliny spowodowało spadek tych wskaźników. Dodatkowo spożywanie ekstraktu ze spiruliny zwiększyło poziom enzymów antyoksydacyjnych.

 Wykazano, że obecność przeciwutleniaczy takich jak C-fikocyjanina i allocyjanina w spirulinie, sprawia, że ma ona właściwości antyoksydacyjne i zmniejsza produkcję wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo szczury, które przyjmowały ekstrakt spiruliny wykazywały niższy poziom glukozy, cholesterolu i triglicerydów.

Wnioski

Badania sugerują, że suplementacja spiruliną może korzystnie wpływać na przebieg cukrzycy typu 1 oraz na cukrzycę typu 2. Dochodzi do osłabienia stresu oksadycjnego poprzez hamowanie produkcji wolnych rodników tlenowych. Działanie spiruliny w  przebiegu cukrzycy wymaga dalszych badań, ale włączenie tej superżywności do diety może mieć działanie profilaktyczne i prozdrowotne.

Źródło:

  • Lee J, Park A, Kim MJ, Lim HJ, Rha YA, Kang HG ,Spirulina Extract Enhanced a Protective Effect in Type 1 Diabetes by Anti-Apoptosis and Anti-ROS Production;, Nutrients. 2017 Dec
  • Fariba Nasirian, Masoumeh Dadkhah, Nasrollah Moradi-kor, Zia Obeidavi, Effects of Spirulina platensis microalgae on antioxidant and anti-inflammatory factors in diabetic rats, Diabetes Metab Syndr Obes. 2018;
  • Park WS, Kim HJ , Li M, Lim DH , Kim J , Kwak SS, Kang CM, Ferruzzi MG, Ahn MJ,Two Classes of Pigments, Carotenoids and C-Phycocyanin, in Spirulina Powder and Their Antioxidant Activities, Molecules. 2018
  • Wierusz-Wysocka B., Powikania naczyniowe a stres oksydacyjny w cukrzycy
  • Cieślowska B., Cieślowska P., ,,Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej”