Sprawozdanie: Psychika a Dietetyka 2019
Tradycji stało się zadość. Za nami III Ogólnopolska Konferencja” Psychika a Dietetyka”, która odbyła się 23-24 marca 2019r. w Auli Głównej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Organizatorem było Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy współpracy z eletive sp. z o.o. Jednym z patronów medialnych był także nasz portal Dietetycy.org.pl.
Psychika a dietetyka 2019
Konferencja została podzielona na dzień wykładowy oraz niedzielny dzień warsztatowy.
Jak co roku wydarzenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Aula została wypełniona po brzegi słuchaczami.
Przedstawiamy krótkie podsumowanie:
Wszystkich zgromadzonych powitał Profesor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Jan Chojnacki.
Pierwszy wykład był na temat wpływu otyłości i alkoholu na gospodarkę hormonalną i proces neurogenezy, który wygłosiła dr hab. prof. nadzw. Joanna Śliwowska. Wnioski jakie płynęły z przemówienia były takie, że oprócz zaburzeń metabolicznych w stanach cukrzycy i otyłości występują problemy z funkcjami rozrodczymi. Nie istnieje bezpieczna dawka i czas na spożywanie alkoholu w ciąży. Stres, alkohol i nieprawidłowa dieta mogą zaburzać procesy neurogenezy w hipokampie u zwierząt, oraz że głodówki i aktywność fizyczna pobudzają procesy neurogenezy w hipokampie.
Kolejne przemówienie wygłosiła dr hab. prof. nadzw. Grażyna Niewiadomska z tematem: zapobieganie zmianom neurozwyrodnieniowym – znaczenie modyfikacji czynników ryzyka i składników diety. Dowiedzieliśmy się o mikroskopowych zmianach strukturalnych w mózgu powiązanych z procesem starzenia się, jakie są najczęstsze choroby neurozwyrodnieniowe, objawy i czynniki ryzyka w Chorobie Alzheimera oraz jak trening chroni neurony przed wymieraniem.
Profesor wskazała, że dieta powinna być poważnie traktowana jako działanie prewencyjne w chorobach otępiennych. Na szczególną uwagę zasługuje dieta śródziemnomorska. Przestrzeganie jej wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera i funkcji poznawczych podczas starzenia się. Wspomniano również o diecie ketogennej, lecz konieczne są dalsze badania długoterminowe, jak oddziałuje ona na choroby neurodegeneracyjne.
Ciekawy wykład wygłosił doświadczony wykładowca, konsultant i trener komunikacji interpersonalnej p. Zbigniew Kowalski na temat pułapek motywacyjnych i zmian nawyków – dowiedzieliśmy się , jak o tym rozmawiać z Pacjentem.
Sesja prac własnych
Następnie był czas na sesje prac własnych. Aż dziewięciu wykładowców przedstawiło swoje prace. Mogliśmy dowiedzieć się min. o diecie na dobry nastrój, przedstawiona została praca o zaburzeniach odżywiania w grupie studentów kierunków związanych z żywieniem. Ciekawy wykład przedstawiła mgr Małgorzata Jackowska o sposobie rozszerzania diety małego dziecka i jak to wpływa na nawyki żywieniowe w późniejszym życiu oraz o samoregulacji apetytu dziecka. Zdecydowanie postawy wobec posiłków i sposób karmienia stosowany przez rodziców mają wpływ na nastawienie dziecka do posiłków i wybór produktów.
W jednej z prac własnych dowiedzieliśmy się również co ma wspólnego witamina D z chorobą Parkinsona.
Część dalsza
Kolejny wykład był poświęcony osi mózgowo- jelitowej jako punktu uchwytu dla diagnozy i terapii zaburzeń psychicznych wywołanych przewlekłym stresem. W ciekawy sposób przedstawiła go dr Karolina Skonieczna-Żydecka, która min. przekazała jak probiotyki niwelują wegetatywne objawy stresu.
Dr n. med. Angelika Kargulewicz wygłosiła temat: Przekaźnictwo hormonalne osi mózg- jelita- wpływ czynników żywieniowych. Dowiedzieliśmy się o neurohormonalnej regulacji łaknienia, substancjach oreksygenicznych oraz anoreksygenicznych.
Konferencję zakończył wykład prof. dr hab.n.med. Ewy Brzezińskiej- Błaszczyk.
Wykład był na temat wpływu mikrobioty jelitowej na zdrowie psychiczne osób starszych. Ważną informacją było to, że zdefiniowano tylko 20% drobnoustrojów zamieszkujących jelita, a łączna masa drobnoustrojów tworzących mikrobiotę w jelicie wynosi do 2 kg. Enterotyp mikrobioty jelitowej zależy przede wszystkim od rodzaju stosowanej diety. Dowiedzieliśmy się, że u osób starszych jest całkowicie zmieniony profil mikrobioty, a czynniki wpływające na jej zmianę to np. zmniejszona aktywność fizyczna i motoryka jelit, zmieniona dieta, częste infekcje i przyjmowanie większej ilości leków.
Sesja warsztatowa
W niedzielę odbyła się sesja warsztatowa. Chętni mogli się zapisać na wybrane warsztaty:
- Czym żywisz swój umysł? – potęga myśli w realizacji celów dietetycznych
- Dlaczego tak trudno przestrzegać zaleceń dietetycznych i co z tym zrobić?
- Myślę, mówię, jem – rola narracji i metafory w procesie zmiany nawyków żywieniowych
- Zaburzenia jedzenia wśród osób aktywnych fizycznie
- Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania
- Narzędzia diet coachingowe w praktyce dietetyka
- Trwała zmiana jako efekt wielu niekłopotliwych kroków – podejście psychodietetyka
- Dialog Motywujący – skuteczne narzędzie w rozmowie z niezmotywowanym pacjentem
- Wykorzystanie wiedzy psychologicznej na etapie formułowania zaleceń żywieniowych przez dietetyka
- “Już pani Cię odchudzi”, czyli jak pracować z rodzinami dzieci z zaburzeniami jedzenia
A także…
Zainteresowane osoby mogły uzyskać dodatkowe informacje o produktach danych firm i sponsorów na ich stoiskach.
Swoje stanowiska mieli min. Sanprobi, Food Forum, Kcalmar oraz magazyn Hipoalergiczni. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej tego kwartalnika (hipoalergiczni.pl) Ciekawe, rzetelne informacje i artykuły :)
Do zobaczenia za rok!
A my… widzimy się za rok już na IV Ogólnopolskiej Konferencji PAD.
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Konferencje dietetyczne » Sprawozdanie: Psychika a Dietetyka 2019
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP