Sprawozdanie z konferencji „Żywienie Bez Granic”
Dnia 3 października 2020 roku odbyła się już trzecia edycja międzynarodowej konferencji naukowej Żywienie Bez Granic, którego głównymi organizatorami są SKN Żywienia Klinicznego oraz SKN Dietetyków Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W gronie prelegentów znalazło się wielu wybitnych specjalistów różnych dziedzin nauki m.in. gastroenterologii, psychiatrii, seksuologii, chirurgii oraz oczywiście dietetyki oraz psychodietetyki.
Ze względu na pandemię koronawirusa COVID-19, konferencja odbyła się w nietypowej, hybrydowej formie – zarówno na żywo jak i online.
Część pierwsza konferencji
Wykład inauguracyjny
W pierwszej części konferencji po jej oficjalnym rozpoczęciu – wykład inauguracyjny pt. „Leczenie żywieniowe w praktyce. Jak leczyć w czasach COVID-19?” wygłosił dr hab. n. med. Przemysław Matras – Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Specjalista w dziedzinie chirurgii ogólnej. W swoim wystąpieniu Pan doktor wytłumaczył, czym dokładnie jest leczenie żywieniowe i w jakich aspektach różni się ono od żywienia klinicznego, a także skupił się na ogromnej skali problemu powszechnie występującego wśród pacjentów w Polsce – niedożywieniu szpitalnym.
Zostały omówione przyczyny, objawy i konsekwencje niedożywienia szpitalnego, a także roli dietetyka w walce z tym problemem, który w czasach pandemii koronawirusa może być szczególnie trudny do zdiagnozowania.
Część druga konferencji
Zapobieganie alergii na pokarm
Po oficjalnym rozpoczęciu nastąpiła Sesja I, w której zaprezentowano cztery krótkie 20-minutowe wykłady. Rozpoczęła Pani prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, która w formie zdalnej przedstawiła temat „Zapobieganie alergii na pokarm w 2020 roku – czy jest szansa na sukces?”. Pani profesor pokrótce omówiła statystyki dot. częstości występowania alergii pokarmowych u dzieci, a następnie przedstawiła podstawowe interwencje żywieniowe w jej zapobieganiu.
W głównej mierze skupiając się na karmieniu piersią, produktach o obniżonej alergenności, takich jak hydrolizaty białka mleka, a także wprowadzaniu pokarmów uzupełniających i potencjalnie uczulających w odpowiednim wieku dziecka.
Dieta ketogenna
Wykład drugi pt. ”Kontrowersyjna dieta ketogenna” przeprowadziła już na żywo w Warszawie Pani mgr Ewa Ehmke z Centrum Zdrowia Dziecka. W prezentacji zwrócono uwagę na liczne kontrowersje dotyczące diety ketogenicznej oraz skupiono się przede wszystkim na jej leczniczym zastosowaniu w terapii rzadkich chorób wrodzonych takich jak deficyt PDHD i GLUT I Ds. czy padaczce lekoopornej wśród dzieci.
Prowadząca zwróciła uwagę na szanse, ale i przeciwwskazania oraz potencjalne powikłania i zagrożenia tego typu sposobu leczenia.
Dieta a zdrowie seksualne
Wykład 3 „Dieta a zdrowie seksualne” przeprowadzony przez prof. dr hab. n. med. Zbigniewa Starowicza – psychiatrę i seksuologa to zestawienie powszechnie występujących w naszej kulturze afrodyzjaków i składników żywności o potwierdzonym naukowo działaniu poprawiającym zdrowie seksualne.
Pan Profesor przedstawił źródła i omówił działanie takich substancji jak m.in arginina, cynk, tlenek azotu czy lizyna.
Białko, sporty siłowe
Ostatni 4 wykład w I sesji konferencji to zaprezentowany w sposób zdalny przez dietetyka sportowego mgr Arkadiusza Matrasa reprezentującego Dietetyka #NieNaŻarty temat „Ile białka potrzebujesz trenując na siłowni, a jaki pułap będzie niebezpieczny?”.
W wykładzie tym zwrócono uwagę na zalety i potencjalne negatywne konsekwencje zwiększonego lub zmniejszonego spożycia białka w zależności od efektów sportowych, które chce osiągnąć osoba trenująca na siłowni.
Po tym wykładzie był czas na dyskusje i zadawanie pytań zarówno przez osoby z widowni biorących udział w konferencji w sposób stacjonarny, jak i przez osoby uczestniczące w sposób zdalny.
Konkurs prac własnych
Następnie, po krótkiej przerwie kawowej, przyszła pora na konkurs prac własnych, w którym to wzięło udział pięć prac o tematyce związanej m.in. ze stylami jedzenia, źródłami białka w diecie czy poziomem wiedzy żywieniowej wśród kobiet w ciąży.
Trzecia część konferencji
Żywienie pacjentów ze stomią
II sesję wykładów rozpoczęła dr n. med. Joanna Braszczyńska-Sochacka z Centrum Leczenia Żywieniowego WSSz z Łodzi, która to omówiła tematykę żywienia pacjentów ze stomią.
Przedstawione zostały różne rodzaje stomii, takie jak enterostomia oraz kolostomia z dokładnym omówieniem potrzeb i potencjalnych problemów żywieniowych, mogących im towarzyszyć.
Rola mikrobiomu
Następnie wykład pt.”Rola mikrobiomu w żywieniu klinicznym” w sposób zdalny omówił dr n. med. Marcin Folwarski – specjalista chirurgii ogólnej, który to skupił się na szansach, jakie niesie ze sobą dokładne poznanie indywidualnego mikrobiomu konkretnych pacjentów w personalizacji interwencji zdrowotnych i dietetycznych. Pan doktor omówił również czynniki wpływające na nasz mikrobom i działania, które mogą mu zaszkodzić.
Otyłość dzieci
Temat otyłości wśród dzieci przedstawiła Pani dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska w temacie „Otyłe dziecko w gabinecie dietetyka”. Podkreśliła problem, jakim jest nadmierna tkanka tłuszczowa wśród dzieci oraz konsekwencje zdrowotne, z jakimi może się to wiązać w przyszłości.
Następnie umieszczając w swojej prezentacji case study – szczegółowo omówiła przykłady działań w ramach interwencji dietetycznej, które powinny zostać podjęte, aby osiągnąć zamierzone cele terapii.
Po tym wykładzie – ostatnim w II sesji nastąpił czas na dyskusję i pytania oraz przerwa obiadowa
Część czwarta konferencji
IBD
W ostatniej, już czwartej części konferencji – omówiono tematykę dietoterapii w IBD – wykład na ten temat przeprowadził dr hab. n. med. Piotr Eder – lekarz specjalista gastroenterologii z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Podczas tego wykładu omówione zostały przede wszystkim trzy podstawowe modele dietetyczne, takie jak: dieta low FODMAP, CD-TREAT oraz Dieta CDED mogące skutecznie walczyć z IBD.
Globesity
Następnie prof. dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł – specjalista chirurgii ogólnej zajął się tematem „Globesity – czy medycyna XXI wieku radzi sobie z epidemią otyłości?”, zwracając uwagę na globalną skalę pandemii otyłości, która nas dotyczy i problemów związanych wbrew pozorom z jej diagnostyką oraz powikłaniami.
Panel dyskusyjny
Serię wykładów zakończył bardzo ciekawy i aktualny panel dyskusyjny – Fame or shame? Ruch body positivity a profilaktyka otyłości w krajach rozwiniętych, w którym to wzięli udział – dietetyk mgr inż. Ludmiła Podgórska, psycholog i psychodietetyk założycielka Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu – dr Anna Januszewicz, działaczka społeczna, twórczyni profilu internetowego Ciałopozytyw Kaya Szulczewska oraz dr nr. med. Artur Binda, zajmujący się m.in. chirurgią bariatryczną.
Dyskutowano m.in. na temat tego czy ruch ciałopozytywnych nie jest potencjalnie ryzykowny dla osób z otyłością oraz gdzie istnieje granica pomiędzy akceptacją własnego ciała a akceptacją choroby, jaką jest nadwaga czy otyłość.
Był również czas na dyskusję wśród uczestników konferencji w formie słuchaczy, a następnie rozdano nagrody i oficjalnie zakończono konferencję.
Podsumowanie
Cała konferencja została zorganizowana z dbałością o najmniejsze szczegóły – zaproszeni prelegenci reprezentujący środowisko różnych nauk medycznych, w sposób bardzo ciekawy i merytoryczny przedstawili aktualne tematy związane z żywieniem i zdrowiem człowieka oraz zainspirowali słuchaczy do dalszego zgłębiania wiedzy w tych dziedzinach.
Krótkie, ale bardzo rzeczowe wystąpienia, pozwoliły na poruszenie wielu tematów w ciągu jednego dnia. Mimo trudności związanych z pandemią koronawirusa – konferencja została przeprowadzona w sposób bezpieczny i wygodny – możliwe było zdobycie dużej dawki wiedzy bez wychodzenia z domu, za co jej organizatorom serdecznie gratulujemy.
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Konferencje dietetyczne » Sprawozdanie z konferencji „Żywienie Bez Granic”
Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, aktualnie studentka II stopnia Dietetyki na UPP i Naturoterapii w Studium Edukacji Ekologicznej i Profilaktyki Zdrowia we Wrocławiu. Zainteresowana dietoterapią chorób tarczycy, ziołolecznictwem i naturalnymi metodami wspomagania zdrowia w tym dietetyką TCM. Łączy swoje dwie największe pasje – żywienie i podróże – pracując z niedożywionymi dziećmi na Madagaskarze.