Substytut mięsa (Quorn) skuteczniej wesprze budowanie masy mięśniowej, niż mleko ?

Avatar photo
mleko quorn

Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Exeter (Wielka Brytania) donoszą, że „Quorn”, substytut mięsa dla wegan i wegetarian, okazuje się być bogatym źródłem białka, a co więcej przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej, bardziej od tradycyjnego mleka krowiego.

quorn
© Keith Homan / 123RF

Jak przeprowadzono badanie?

Naukowcy przebadali grupę 20 zdrowych, młodych mężczyzn w czasie odpoczynku, jak i po wykonaniu intensywnych ćwiczeń oporowych z wykorzystaniem ciężarków oraz sztangi. Następnie, uczestnicy otrzymali po treningu białko mleka lub mykoproteiny (uzyskane z substytutu mięsa, Quorn).

Wyniki

Po zakończeniu eksperymentu, okazało się, że mężczyźni, którzy spożywali białko pochodzące z mleka krowiego, mieli zwiększone tempo przyrostu masy mięśniowej o nawet o 60%, podczas gdy osoby spożywające substytut mięsny Quorn, uzyskali ponad dwukrotnie większe rezultaty.

Podsumowanie badania

Mykoproteiny, będący głównym składnikiem produktów alternatywnych dla mięsa (Quorn) dostarczają wystarczającą ilość białka, jako elementu budulcowego potrzebnego do zwiększenia masy mięśniowej, w porównaniu z białkiem dostarczanym przez mleko krowie.

hantle mięśnie
© ferli / 123RF

Jak powstaje Quorn?

Quorn jest produkowany w ramach wykorzystania szczepu pleśni Fusarium venenatum, która występuje naturalnie w ziemi. Grzyby te uprawia się na skalę przemysłową w sterylnych, napełnionych wodą wraz z dodatkiem glukozy, azotu oraz witamin i minerałów. Otrzymane w ten sposób mykoproteiny są oczyszczane, suszone i mieszane z białkiem jaja. Gotowa masa jest finalnie formowana w mielonkę, przypominającą mieloną wołowinę; piersi kurczaka; pulpety itp.

Warto dodać, że produkt cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego oraz niską zawartością tłuszczów nienasyconych, z tego powodu sprawdza się jako produkt dietetyczny.

Dostępność Quorn’u w Polsce

Niestety, jak się okazuje produkt jest w Polsce trudno dostępny. Możemy go zamówić w wegańskich sklepach internetowych, jak również w marketach dedykowanych Wielkiej Brytanii.

Oryginalny artykuł pochodzi ze strony Science Daily [dostęp: 3 lipca 2019]: www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190703121431.html

Dodatkowe informacje:

  • Mięso Quorn: Quorn – Should I Be Eating It?, www.bodyconfidential.co.uk [dostęp 2019-07-09].
  • Wartości odżywcze: „Quorn™ and mycoprotein nutrition” (PDF). mycoprotein.org. [dostęp 2019-07-09]
  • Jankojc, A., Lesiów, T., & Biazik, E. (2016). Substytuty mięsa firmy Quorn na polskim rynku. Część 1. Nauki Inżynierskie i Technologie, (3 (22)).