Twój Pacjent nie ma czasu gotować? A może po prostu nie lubi? 3 sprawdzone sposoby na leniuchów
W gabinecie dietetyka pojawiają się niekiedy pacjenci, którzy nie są skłonni do zwiększenia liczby godzin spędzonych w kuchni. Wśród niektórych osób, sama myśl o konieczności gotowania posiłków każdego dnia wywołuje na tyle silną niechęć, że motywacja do zastosowania jadłospisu żywieniowego może być zbyt mała. To, w jaki sposób specjalista podejdzie do takiego problemu, wpłynie nie tylko na efekty u pacjentów, ale również na ich zadowolenie ze współpracy oraz liczbę nowych klientów w gabinecie. Zatem jak dietetyk może pomóc osobom, które stronią od samodzielnego gotowania i chcą tę czynność ograniczyć do niezbędnego minimum? Przygotowaliśmy 3 sposoby, które warto wprowadzić w takich sytuacjach. Sprawdzą się zarówno wśród pacjentów, którzy nie lubią gotować, jak i u tych, którzy pomimo chęci nie mają na gotowanie czasu.
Sposób 1 – maksymalne usprawnienie gotowania
W tym przypadku możemy przygotować dla pacjenta jadłospis lub zalecenia żywieniowe. Najważniejszym celem będzie zaproponowanie takich rozwiązań, aby gotowanie było jak najbardziej ograniczone, co uzyskamy poprzez:
1. Przygotowywanie posiłków (wszystkich lub tylko np. obiadu) na 2-3 dni.
Takie założenie może znacznie zminimalizować czas spędzany w kuchni. Warto poinformować pacjenta już podczas pierwszej wizyty, że jeśli nie może codziennie gotować innego obiadu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby powtarzał całe dni z diety lub wybrane posiłki. To podejście nie sprawdzi się jednak u osób, które cenią sobie dużą różnorodność i nie lubią monotonii.
2. Mrożenie zup, sosów, past do pieczywa, placków i innych potraw.
Dzięki temu rozwiązaniu nawet w najbardziej zabieganym czasie nasz pacjent będzie mógł sięgnąć po posiłki z diety. Taki pomysł możemy zaproponować osobom, które mają więcej czasu i chęci do gotowania na przykład w weekendy. W dni wolne mogą przygotować nieco większe porcje i część z nich zamrozić, aby móc wykorzystać w momencie, gdy nie będą w stanie niczego ugotować z braku czasu.
3. Wprowadzenie posiłków niewymagających przygotowywania.
Przykładowo na II śniadanie lub podwieczorek możemy zaproponować zestaw kilku produktów, które kupimy w większości sklepów:
- Serek wiejski, pomidory koktajlowe i bułka graham,
- Banan, kefir i orzechy włoskie,
- Winogrona, wafle ryżowe i czekolada gorzka,
- Łosoś wędzony, bułka wieloziarnista i rzodkiewki.
Wprowadzenie tego rodzajów zestawów do jadłospisu sprawi, że pacjent nie będzie musiał poświęcać czasu na gotowanie części posiłków.
Sposób 2 – dobranie dla pacjenta cateringu dietetycznego
Rynek cateringów dietetycznych w Polsce na tę chwilę jest na tyle rozbudowany, że dostawa posiłków jest możliwa do większości miast, a warianty diet i kaloryczności pozwalają na większe zindywidualizowanie swojego wyboru. Dietetyk może z powodzeniem prowadzić pacjenta przez dietę z cateringu dietetycznego, warto jednak pamiętać, że taka współpraca wygląda nieco inaczej niż standardowa przy indywidualnym jadłospisie.
Którym pacjentom zaproponować catering dietetyczny?
Osoby, które mają duży problem ze znalezieniem czasu na gotowanie, mogą odnieść bardzo dobre efekty na diecie pudełkowej. Możemy zaproponować to rozwiązanie tym, którzy nie wyobrażają sobie częstego gotowania lub mają nieregularny czas pracy. Zamawianie diety pudełkowej może być wprowadzone na każdy dzień tygodnia lub tylko na wybrane okresy. Przykładowo, gdy pacjentowi przez kilka dni w tygodniu praca zajmuje kilkanaście godzin, to możemy na ten czas zasugerować zamówienie cateringu, a w pozostałe – samodzielne gotowanie. Z kolei, jeśli pacjent ceni sobie wspólne posiłki z rodziną w weekendy, ale w dni robocze nie ma możliwości przygotowywania potraw, to możemy zasugerować catering od poniedziałku do piątku.
Konsultacja z pacjentem podejmującym się cateringu dietetycznego
Zadaniem dietetyka współpracującego z osobą decydującą się na dietę pudełkową powinna być pomoc w wyborze wariantu diety i kaloryczności przy uwzględnieniu stanu zdrowia, celu dietetycznego oraz preferencji żywieniowych. Ponadto warto poinstruować pacjenta, w jaki sposób zamówić catering – na tym etapie bardzo pomocnym będzie porównywarka cateringów dietetycznych Dietly.pl, z której pomocą wyszukamy dietę pudełkową w danym mieście, o wybranej kaloryczności i w konkretnym wariancie.
Na drodze stosowania cateringu dietetycznego może pojawić się wiele pytań ze strony pacjenta – możemy pomóc mu w zaplanowaniu pór posiłków i skonstruować założenia związane z aktywnością fizyczną. Niekiedy brak efektów w redukcji masy ciała na diecie pudełkowej wynika z braku świadomości pacjenta o tym, jak bardzo kaloryczne są niektóre dodatki takie jak słodycze, przekąski i napoje alkoholowe. Aby temu zapobiec, warto poinstruować pacjenta o tym, jak podgrzewać posiłki z cateringu (bez dodatkowego oleju) i ile kilokalorii mają ewentualne przekąski.
Wizyty kontrolne z pacjentem stosującym catering dietetyczny są okazją do oceny postępów, wskazania ewentualnych modyfikacji (np. kaloryczności) oraz rozwiania wszystkich wątpliwości (np. odnośnie do ilości wypijanej wody, suplementacji, aktywności fizycznej, apetytu).
Sposób 3 – nauka czytania etykiet, gotowe dania i restauracje
W przypadku pacjentów, którzy stronią od gotowania, warto podjąć edukację żywieniową dotyczącą czytania etykiet i podejmowania świadomych wyborów przy kupowaniu dań gotowych lub potraw z restauracji. Możemy zaproponować kilka dań gotowych, które są warte polecenia – np. gotowe zupy, sałatki, kaszotto, pasty warzywne i inne dostępne w wielu sklepach produkty. Dodatkowo warto sprawdzić, jakie menu jest w restauracjach, które nasz pacjent najczęściej wybiera i zaproponować, które pozycje byłyby najodpowiedniejsze.
W przypadku opierania współpracy z pacjentem na nauce świadomych wyborów żywieniowych dobrze sprawdza się raportowanie postępów. Możemy poprosić pacjenta o zapisywanie swoich posiłków lub robienie zdjęć przez pierwsze tygodnie. Na tej podstawie łatwiej będzie nam wskazywać jakie produkty mogłyby być lepszym rozwiązaniem i sugerować kolejne zmiany.
Choć współpraca z pacjentami, którzy nie mają czasu lub chęci do gotowania, jest nieco inna niż zazwyczaj w gabinecie dietetycznym, to z całą pewnością warto posiadać w swojej ofercie rozwiązania, które nam ją ułatwią. Wśród usług dietetyka z powodzeniem może pojawić się możliwość współpracy z pacjentem stosującym catering dietetyczny oraz edukacja żywieniowa i zalecenia dietetyczne. Powstaje coraz więcej ciekawych rozwiązań, które pomagają utrzymać zdrową dietę nawet przy znacznym ograniczeniu czasu spędzanego w kuchni. Dietetycy mają okazję z nich skorzystać i zaproponować pacjentom, aby osoby, które niechętnie podchodzą do codziennego gotowania miały również okazję osiągnąć zdrową dietę i prawidłową masę ciała.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Twój Pacjent nie ma czasu gotować? A może po prostu nie lubi? 3 sprawdzone sposoby na leniuchów