Warzywa o najmniejszej kaloryczności. Które warzywa mają najmniej kalorii?

Avatar photo
warzywa

Zazwyczaj zależy nam na tym, by nasza dieta była bogata w witaminy i składniki odżywcze. Podczas odchudzania jednak potrzeby się zmieniają. Jak wiadomo warzywa są produktem mile widzianym w diecie redukcyjnej przez swoją niską kaloryczność oraz zawartość błonnika. Możemy też zadać sobie pytanie, które warzywa są najmniej kaloryczne?

Popularne warzywa o niskiej kaloryczności

W poniższej tabeli zebraliśmy warzywa o niskiej kaloryczności. Nie są to rekordziści, ale to te warzywa, które są łatwo dostępne w supermarketach i lokalnych targowiskach. Dlatego bez problemu będziemy mogli je włączyć do codziennej diety.

Niskokaloryczne warzywa

WarzywoKcal / 100 gram
Sałata12 kcal
Ogórek świeży15 kcal
Rzodkiewki16 kcal
Cukinia17 kcal
Pomidory20 kcal
Kapusta pekińska20 kcal
Papryka zielona20 kcal
Szpinak23 kcal
Kalarepa27 kcal
Brokuły35 kcal

Pamiętaj o składnikach odżywczych

Pamiętajmy, że witaminy i składniki odżywcze są kluczem do zdrowia. Dlatego nie skupiaj się wyłącznie na niskiej kaloryczności produktów w trakcie odchudzania.

Swojego czasu amerykański magazyn Healthy Self [1] zajął się sprawdzeniem jakie warzywa powinny znaleźć się w naszej diecie – a jakie z powodzeniem można częściowo zastąpić bardziej bogatymi w składniki warzywami.

Pamiętajcie, że zgodnie z dietetycznymi wszystkie te warzywa, jak i inne są niezbędne w naszej diecie. Przede wszystkim nawet jeśli nie mają uderzeniowej dawki witamin to mają kluczowy dla zdrowia błonnik. Jednym słowem traktujcie słowa amerykańskiego serwisu z mocnym przymrużeniem oka.

O ile za pewnik stawia się, że wszystkie warzywa są dla człowieka zdrowe, to pamiętać trzeba, że nie ma między nimi znaku równości. Zdaniem autorów produktami, które nie mają zbyt dużo wpływu na pokrycie zapotrzebowania na składniki, wśród warzyw są te trzy warzywa:

Seler

Seler to popularne warzywo na naszych stołach. Nie dość, że zawiera bardzo skromny ładunek kaloryczny (zaledwie kilka kcal!), to również zaspokoimy nim ledwie niecałe 2% zapotrzebowania dziennego na wapń i witaminę C. Na obronę można powiedzieć, że jest on bogaty w witaminę K, wspomagającą m.in. krzepliwość krwi.

Ogórek

Ogórek to kolejny bardzo popularny na naszych stołach element diety. Podobnie – niska kaloryczność ale też brak pokrycia zapotrzebowania na witaminy.

Sałata lodowa

Oczywiście tak jak w przypadku dwóch poprzedników – sałata lodowa nie jest niezdrowa – wręcz przeciwnie: jest zdrowa i mało kaloryczna. Natomiast jeśli zależy nam na zaopatrywaniu ciała w mikroelementy – lepiej poszukać innych sałat.

Przypisy:

  1. Paturel A., „3 Veggies With the Least Nutritional Value „, Self Magazine, 13.07.2011, self.com
  • Data pierwotnej publikacji: 15.07.2011
  • Data ostatniej aktualizacji: 29.12.2024