Wino i czekolada w walce z cukrzycą
Aby obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. przydatne może okazać się wzbogacenie diety między innymi w wino, czekoladę, herbatę, owoce jagodowe, czerwone winogrona, zioła – produkty zawierające wysokie stężenie flawonoidów. Wyniki te potwierdzone zostały przez najnowsze badanie opublikowane w The Journal of Nutrition.
Brytyjscy badacze (University of East Anglia oraz Kings College London) wskazują, że flawonoidy pomagają zmniejszyć insulinooporność i poprawiają regulację poziomu glukozy. Badanie obejmowało grupę 2000 kobiet w szerokim spektrum wiekowym. Choć potwierdzona została sama zależność to nie udało się jeszcze ustalić poziomu dawki, która wspomagałaby walkę z cukrzycą typu 2.
Gorzka czekolada jak i wino wykazują wiele zdrowotnych właściwości pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Polecamy artykuły o czekoladzie i jej właściwościach antyrakowych, wspierania zdrowia serca oraz wpływie czekolady na zawartość tłuszczu w ciele. Warto też poznać wpływ wina na ryzyko zachorowania na raka piersi oraz działanie zawartego w nim resveratrolu.
Źródło: mirror.co.uk
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wino i czekolada w walce z cukrzycą