Wpływ długości i jakości snu na nawyki żywieniowe
Spanie dłużej każdej nocy to prosta metoda, która może pomóc w zmniejszeniu spożycia słodkich pokarmów i doprowadzić do utrzymywania ogólnie zdrowszej diety, wynika z badania King’s College London. Takie doniesienia opublikowano w „American Journal ofClinical Nutrition”. Długość i jakość snu jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka dla różnych schorzeń, w tym otyłości i chorób układu krążenia oraz chorób metabolicznych. Istnieją dane, które sugerują, że ponad jedna trzecia dorosłych w Wielkiej Brytanii nie śpi wystarczająco długo.
Charakterystyka badania:
Randomizowana kontrolowana próba, przeprowadzona przez zespół badawczy, dotyczyła możliwości wydłużenia godzin snu u dorosłych, którzy zwykle spali mniej niż zalecane minimum dla dorosłych – siedem godzin. Oprócz tego naukowcy przeprowadzili pilotażowe badanie, w którym oceniano wpływ wydłużenia godzin snu na przyjmowanie składników odżywczych. Okazało się, że wydłużenie czasu snu spowodowało zmniejszenie spożycia monosacharydów o 10 g w porównaniu do poziomów wyjściowych. Naukowcy zauważyli również tendencje do zmniejszania spożycia węglowodanów ogółem.
Fakt, że przedłużanie snu prowadzi do zmniejszenia spożycia monosacharydów, a więc cukrów, które są dodawane do żywności przez producentów lub podczas przygotowania posiłków w domu, a także cukrów prostych w zawartych miodzie, syropach i sokach owocowych, sugerują, że prosta zmiana stylu życia może pomóc ludziom stosować zdrowszą dietę.
21 uczestników zostało przydzielonych do grupy, której wydłużono czasu snu nawet o 1,5 godziny na dobę. 21 uczestników grupy kontrolnej nie zmieniło swoich nawyków dotyczących snu. Każdy uczestnik grupy wydłużania czasu snu otrzymał listę z minimum czterema odpowiednimi zachowaniami higieny snu, które zostały dostosowane do ich stylu życia, takie jak unikanie kofeiny przed odpoczynkiem nocnym, wprowadzenie metod relaksacyjnych, (np. odprężająca kąpiel przed snem) i spożywanie posiłku na odpowiednią ilość godzin przed snem oraz zalecany czas snu.
Przez siedem kolejnych dni badani wypełniali zalecenia. Naukowcy przeprowadzili również analizę dzienniczków żywieniowych badanych. Wykorzystano także czujniki ruchu, które mierzyły czas jaki uczestnicy eksperymentu spędzili zasypiając, a jaki śpiąc.
Wyniki badania:
86% osób, które otrzymały poradę dotyczącą snu, wydłużyło czas spędzany w łóżku i zwiększyło o połowę czas snu (o 52-90 minut). Trzech uczestników osiągnęło tygodniową średnią zalecanych siedmiu do dziewięciu godzin snu. Nie wykazano istotnych różnic w grupie kontrolnej. Dane sugerują jednak, że wydłużony czas snu mógł być gorszej jakości niż u grupy kontrolnej i tym samym naukowcy uważają, że może być wymagany okres dostosowania do nowych nawyków.
Wyniki sugerują również, że wydłużenie czasu spoczynku nocnego o godzinę lub dłużej może prowadzić do zdrowszych wyborów żywieniowych. To jeszcze bardziej wzmacnia związek pomiędzy krótkotrwałym snem a gorszymi jakościowo nawykami żywieniowymi, które już zaobserwowano w poprzednich badaniach.
Naukowcy mają nadzieję zbadać to odkrycie w dalszych eksperymentach długoterminowych badających spożycie składników odżywczych i dalsze przestrzeganie zachowań związanych z wydłużaniem snu bardziej szczegółowo, szczególnie w populacjach zagrożonych otyłością lub występowaniem chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło: Haya K Al Khatib et al. Sleep extension is a feasible lifestyle intervention in free-living adults who are habitually short sleepers: a potential strategy for decreasing intake of free sugars? A randomized controlled pilot study. American Journal of Clinical Nutrition, 2018. / https://www.medicalnewstoday.com/articles/320566.php
[quiz-cat id=”31515″]
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wpływ długości i jakości snu na nawyki żywieniowe
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl