Wyciskarka wolnoobrotowa – na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?

pexels

Soki owocowe oraz warzywne to świetny sposób na urozmaicanie codziennej diety i dostarczanie organizmowi jeszcze więcej cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Należy jednak unikać spożywania gotowych produktów, które nierzadko obfitują w słodziki, konserwanty czy sztuczne barwniki, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Znacznie lepszym rozwiązaniem okazuje się przygotowywanie soków w domu, najlepiej przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Jak działa i czym się kierować przy jej wyborze?

Wyciskarka wolnoobrotowa – jak działa?

Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, które działa na zasadzie prasy, która powoli miażdży trafiające do niej owoce i warzywa, najczęściej przy pomocy specjalnego wałka ślimakowego. Cały proces składa się z kilku etapów, dzięki czemu jako produkty końcowe otrzymujemy pełnowartościowe i smaczne soki owocowo-warzywne, wyróżniające się znacznie wyższą zawartością substancji odżywczych w porównaniu do soków pozyskiwanych przy użyciu tradycyjnych sokowirówek.

Co ważne, do wyciskarki wolnoobrotowej możemy wrzucić żywność, która nie nadaje się do przetworzenia przez sokowirówkę. Mowa tutaj m.in. o warzywach liściastych czy owocach pestkowych, z którymi wyciskarka wolnoobrotowa z łatwością sobie poradzi. Warto też zaznaczyć, że dzięki wyciskarce wolnoobrotowej można wykorzystać każdy gram warzyw i owoców – również odpadki gromadzące się w specjalnym pojemniku. Przykładowo, skórki owocowe można dodawać do ciast, a resztki warzywne przerobić na zdrowe i pożywne pasty do chleba czy sosy do makaronów. Mając w kuchni wyciskarkę wolnoobrotową mamy pewność, że nic się nie zmarnuje.

Wyciskarka wolnoobrotowa – najważniejsze parametry

Jeśli chcemy wyposażyć swoją kuchnię w dobrej jakości wyciskarkę skrojoną na miarę własnych potrzeb, to musimy wiedzieć, na jakie parametry techniczne zwrócić uwagę w momencie zakupu. Jednym z najważniejszych okazuje się moc silnika, od której zależy wydajność urządzenia. Modele o niższej mocy mogą nie poradzić sobie z obróbką twardych lub pestkowych owoców. Nie bez znaczenia okazuje się również możliwość regulacji obrotów silnika (w zależności od charakterystyki owoców i warzyw), podobnie jak zastosowana technologia wyciskania (jednoślimakowa, dwuślimakowa).

Warto również zwrócić uwagę na rodzaj odpływu soku – część urządzeń dostępnych na rynku posiada pojemniki na sok o różnej pojemności, natomiast pozostałe modele wylewają wyciśnięty sok prosto do szklanki. Przed zakupem wyciskarki wolnoobrotowej warto też sprawdzić średnicę otworu podajnika (im szersza, tym wygodniejsza w użytkowaniu), a także poziom hałasu czy obecność dodatkowych funkcjonalności.