Zdrowe cukry – czy istnieją, gdzie ich szukać?
Melchior Wańkowicz był autorem przedwojennego hasła „cukier krzepi”. Natomiast w PRL-u hasła głosiły: „Matko nie żałuj dziecku cukru, cukier wzmacnia kości. W każdej postaci: cukierki, marmeladki, czekolada, konfitury, sok – cukier daje siłę i zdrowie”. Dziś już wiemy, że to nieprawda. Nadmiar cukru powoduje wiele chorób dietozależnych: próchnicę, nadciśnienie. Jest główną przyczyną otyłości i nadwagi. Czy wiedziałeś jednak, że słodki smak jest jedynym smakiem, który każdy człowiek zna od momentu narodzin? I pomimo szkodliwości cukru w diecie nie musimy z niego rezygnować? Na szczęście naprzeciw wychodzą nam zdrowe zamienniki cukru.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest to podział produktów spożywczych w zależności od podatności na trawienie i czas wchłaniania węglowodanów do krwi. Wartość IG wyliczana jest na podstawie wzrostu poziomu glikemii po spożyciu produktu zawierającego 50 g węglowodanów przyswajalnych. Pokarmy, które są bogate w węglowodany i szybko wchłaniane do krwiobiegu klasyfikowane są jako żywność o wysokim IG. Szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Pokarmy o niskim IG trawione są powoli więc ich wpływ na poziom glukozy, jest mniejszy i wolniejszy [1].
Klasyfikacja indeksu glikemicznego
Ze względu na wartość indeksu glikemicznego produkty spożywcze dzieli się na [2]:
Produkty o niskim indeksie glikemicznym | IG < 55 |
Produkty o średnim indeksie glikemicznym | IG 55-70 |
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym | IG > 70 |
Cukier – biała śmierć?
Cukier może nasilać stany zapalne i stres oksydacyjny. Jest jedną z głównych przyczyn otyłości i nadwagi. Nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią, powoduje problemy zdrowotne takie jak [3]:
- podwyższenie ciśnienia tętniczego
- odkładanie tłuszczu w jamie brzusznej
- insulinooporność
- zespół metaboliczny
- rozwój próchnicy
- zaburzenia gospodarki lipidowej
- cukrzycę typu 2
- stres oksydacyjny
- nasilenie trądziku
Cukier jest produktem wysokoenergetycznym, ponieważ 100 g dostarcza 405 kcal. Jednocześnie nie jest on źródłem żadnych istotnych składników odżywczych. Wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy i wydzielania insuliny [4].
Lista zamienników cukru
Istnieje wiele zamienników cukru, które możemy włączyć do diety. Charakteryzują się one niską wartością energetyczną i porównywalną do cukru słodkością. Jednak czy faktycznie możemy uznać je za zdrowe?
Do zamienników cukru zaliczamy [6,8,11,14,17,18,20]:
Fruktoza
Fruktoza należy do cukrów prostych i występuje głównie w owocach i miodzie. Swoją budową przypomina glukozę, jednak posiada odmienny od niej mechanizm wchłaniania i metabolizm. Prowadzi to do niekorzystnych zmian w organizmie. Jest znacznie słodsza od sacharozy i glukozy. Wolniej się wchłania, przez co jej IG jest znacznie niższy. Wydawałoby się, że dzięki temu jest lepszą alternatywą dla cukru. Jednak jej wartość energetyczna jest nadal duża, 100 g fruktozy dostarcza 400 kcal [5]. Nadmiar fruktozy w diecie wiąże się z wyższym ryzykiem powstania wielu chorób m in.:
- nadciśnienia tętniczego,
- cukrzycy,
- zespołu metabolicznego,
- otyłości [6].
Melasa
Syrop powstający po wykrystalizowaniu się cukru nazywamy melasą. Charakteryzuje się on gęstą konsystencją i niską zawartością cukru przy jednoczesnej dużej zawartości składników mineralnych. Melasa bogata jest w składniki takie jak:
- niacyna
- witamina B6
- kwas pantotenowy
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- mangan
- miedź
Pomimo swoich cennych właściwości IG melasy jest bardzo zbliżony do cukru rafinowanego. Dochodzi wtedy do gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Z tego względu melasa nie jest zalecana dla osób z cukrzycą typu 2 [7, 8, 9].
Syrop glukozowo—fruktozowy
Wysokofruktozowy syrop kukurydziany lub częściej nazywany syropem glukozowo — fruktozowym wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej. Tę substancję słodzącą znajdziemy głównie w wysoko przetworzonych produktach spożywczych:
- Napojach gazowanych
- Płatkach śniadaniowych
- Słodyczach
- Dżemach
- Lodach
- Produktach mlecznych
Spowodowane jest to czynnikami ekonomicznymi, ponieważ produkcja syropu jest tańsza od produkcji sacharozy [10].
Syrop glukozowo-fruktozowy tak jak sacharoza składa się z glukozy fruktozy. W syropie występują one w postaci wolnej. Nie stwierdza się różnic pomiędzy odpowiedzią metaboliczną, jak i hormonalną w porównaniu do sacharozy. Szkodliwe działanie syropów glukozowo-fruktozowych wynika głównie z wysokiej zawartości fruktozy. Powoduje ona nasilenie lipogenezy wątrobowej, niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze. Ponadto syropy wysokofruktozowe posiadają wysoki indeks glikemiczny. Powodować mogą zmiany w odczuwaniu głodu oraz sytości. Prowadzić mogą także do otyłości oraz cukrzycy typu 2. Uznaje się, że syropy wysokofruktozowe nie są zalecane dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2 poprzez właśnie wysoki IG [11].
Stewia
Intensywnie słodki posmak stewia zawdzięcza ekstraktowi pozyskiwanemu z dziewięciu różnych glikozydów stewiolowych. Organizm człowieka nie wydziela enzymów zdolnych do hydrolizy stewiozydów. Nie są one wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dopiero w obecności bakterii rozkładane są do stewiolu w jelicie grubym. Według aktualnych rekomendacji glikozydy stewiolowe nie są szkodliwe dla organizmu, więc stosowanie jest całkowicie bezpieczne [12].
Stewia stanowi rezerwuar składników odżywczych takich jak:
- Aminokwasy egzogenne
- Fruktooligosacharydy
- Potas
- Magnez
- Wapń
- Fosfor
- Miedź
- Selen
- Cynk
- Witaminę C
- Kwas foliowy
- Flawonoidy
- Polifenole
Stewia wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka, działa:
- przeciwbakteryjnie
- przeciwwirusowo
- przeciwgrzybicznie
- antyoksydacyjne
- obniża stężenie cholesterolu LDL
- zwiększa stężenie HDL [13].
Ponadto spożywanie stewii nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Glikozydy stewiolowe mają właściwości zwiększające sekrecję insuliny i poprawiają insulinowrażliwość tkanek oraz tolerancję glukozy. Posiada również właściwości diuretyczne, natriuretyczne i wazorelaksacyjne, dlatego zalecana jest osobom z chorobami nerek [14].
Ksylitol
Ksylitol, czyli cukier brzozowy jest substancją o smaku bardziej słodkim niż sacharoza. Naturalnie występuje w owocach i warzywach. Znajdziemy go w dyni, kalafiorze, truskawkach, śliwkach, malinach. Aktualnie pozyskiwany może być nie tylko z brzozy, ale również z buka, owsa i kukurydzy [15].
Ksylitol znany jest ze swoich korzyści stomatologicznych, takich jak zmniejszenie ryzyka próchnicy zębów. Uważa się, że odpowiadają za to trzy mechanizmy:
- zastępuje próchnicogenną sacharozę
- stymuluje wydzielanie śliny
- hamuje działanie Streptococcus mutans (główny drobnoustrój wywołujący próchnicę zębów)
Poza produktami stomatologicznymi ksylitol może znaleźć zastosowanie w produktach kosmetycznych i dematologicznych. Ma właściwości nawilżające, zapobiega utracie wody. Redukuje ilość Staphylococcus aureus, który wpływa na pogorszenie stanu skóry w przypadku AZS [16].
Cukier brzozowy pierwotnie był przeznaczony dla diabetyków. Bardzo wolno podnosi poziom glukozy we krwi, ponieważ jego metabolizm odbywa się niezależnie od insuliny. W porównaniu do cukru jest o wiele zdrowszym zamiennikiem, ponieważ jego IG wynosi zaledwie 7. Dodatkowo zarówno smakiem, jak i wyglądem przypomina zwykły cukier [17].
Erytrol
Zalicza się do naturalnych substancji słodzących. Jest mniej słodki od sacharozy, oddaje 60-70% słodkości odczuwalnej. Daje poczucie chłodzenia i pomaga zachować zdrowie jamy ustnej. Nie powoduje dolegliwości trawiennych. Erytrol zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ może obniżać stres oksydacyjny. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi 0, dlatego może być spożywany przez diabetyków. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi [18].
Słodziki syntetyczne
Sztuczne substancje słodzące ukryte pod nazwą aspartam, acesylfam-K, sukraloza, sacharynian czy cyklaminian mają liczne zalety:
- nie podnoszą poziomu glikemii i insulinemii poposiłkowej, dlatego są chętnie rekomendowane, osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej
- zapewniają intensywny smak i nie dostarczają dodatkowej energii.
Aspartam
Apartam jest to substancja około 200 razy słodsza od sacharozy a jej 1g dostarcza 4 kcal. W ostatnim czasie uznana została za mocno kontrowersyjną. Aspartam może powodować problemu neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, nastroju, bóle głowy, a nawet depresję. Oszacowano jednak, że dopuszczalne ADI na poziomie 40 mg/kg m.c jest dawką bezpieczną niepowodującą niekorzystnych zmian w organizmie [19].
Sacharyna
Sacharyna jest substancją 300-500 razy słodszą od sacharozy i ma gorzki smak. Nie jest trawiona w organizmie i zostaje całkowicie wydalona w niezmienionej postaci. ADI dla tej substancji wynosi 5 mg/kg m.c.
Acesulfam K
Acesulfam K jest 200 razy słodszy od sacharozy a sukraloza nawet 300-800 razy. W przypadku obu tych substancji ADI wynosi 15 mg/kg m.c. Podobnie jak sacharyna substancje te nie zostają stawione w organizmie i są wydalone w niezmienionej postaci. Nie zawierają kalorii [20].
Jakich informacji szukać na etykietach – oznaczenia substancji słodzących
Na etykietach w składzie produktów spotkać się możemy nie tylko z pełną nazwą produktu, ale również z jej symbolem [21].
Nazwa substancji słodzącej | Symbol |
Acesulfam K | E 950 |
Aspartam | E 951 |
Cyklominiany | E 952 |
Sacharyny | E 954 |
Sukraloza | E 955 |
Stewia | E 960 |
Ksylitol | E 967 |
Erytrol | E 968 |
Przedziały cenowe substancji słodzących
Cukier kryształ można kupić za około 2,5 zł za kilogram. Jakich cen możemy się spodziewać, kupując zamienniki cukru? Widełki cenowe substancji słodzących: stan na maj 2021.
Nazwa | Przedział cenowy |
Fruktoza | 7-15zł /400g |
Melasa | 10-22zł /400g |
Syrop glukozowo-fruktozowy | 20-28zł /400g |
Stewia | 15-58zł /400g |
Ksylitol | 18-40zł /400g |
Erytrol | 12-20zł /400g |
- Ceny różnią się w zależności od oferty sklepu. Opracowanie własne.
Porady praktyczne
Wybierając produkty, należy dokładnie czytać ich skład i sprawdzać zawartość substancji słodzących. Podana zawartość cukrów może odnosić się zarówno do naturalnie występujących w produkcie (owoce), jak i dodawanych przez producenta. Zatem, gdy mamy do czynienia z etykietą produktu zawierającego w swoim składzie owoce i nie ma wzmianki o żadnej substancji słodzącej dodatkowej. Możemy być pewni, że cukier jest pochodzenia naturalnego. Sytuacja komplikuje się, gdy mamy produkt z dodatkiem owoców oraz substancji słodzącej. Wówczas określenie „cukier dodany” jest sumą zawartości cukrów ogółem. Pamiętajmy, że w owocach występuje głównie fruktoza. Takie produkty również mogą szybko podnosić poziom glukozy we krwi u diabetyków. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie produktów z krótkim i prostym składem.
Podsumowanie
W przypadku gdy musimy ograniczyć w swojej diecie cukier, zastąpić go możemy zdrowymi zamiennikami. Pamiętać należy, że nie każda substancja słodząca będzie odpowiednia. Dobrym wyborem będą te produkty, które mają niski indeks glikemiczny. W przypadku osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej najlepszym rozwiązaniem będzie wybór erytrolu, stewii czy słodzików syntetycznych. Nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi. W przypadku ksylitolu poziom glukozy podnosi się bardzo wolno.
Bibliografia:
- Vlachos, D., Malisova, S., Lindberg, FA., Karaniki, G., Glycemic Index (GI) or Glycemic Load (GL) and Dietary Interventions for Optimizing Postprandial Hyperglycemia in Patients with T2 Diabetes: A Review. Nutrients. 2020;12(6):1561.
- Ostrowska, L., Orywal, K., Stefańska, E., Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,2018 strona 162-164.
- Gupta, L., Khandelwal, D., Dutta, D., Kalra, S., Lal PR., Gupta, Y., The Twin White Herrings: Salt and Sugar. Indian J Endocrinol Metab. 2018;22(4):542-551.
- Kunachowicz, H., Madolna, I., Iwanow, K. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa 2006, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Ciok, J., Tacikowski, T., Wyrobek, I. Fruktoza jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób metabolicznych. Żyw Człow Metabol, 2004 1, 88-95.
- Nakagawa T, Johnson RJ, Andres-Hernando A, et al. Fructose Production and Metabolism in the Kidney. J Am Soc Nephrol. 2020;31(5):898-906.
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current Diabetes Reports,2018 18(6).
- Johnson, RJ, Sánchez-Lozada, LG, Andrews, P, Lanaspa, MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017;8(3):412-422.
- Temple, N. Fat, Sugar, Whole Grains and Heart Disease: 50 Years of Confusion. Nutrients, 2018 10(1), 39
- Bocarsly, M., Powell, E., Avena, N., Hoebel, B. High fructose syrup causes characteristic of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels. Pharmacol Biochem Behav, 2010; 97, 101-106.
- Lelis, DF., Andrade, JMO., Almenara, CCP., Broseguini-Filho, GB., Mill, JG., Baldo, MP. High fructose intake and the route towards cardiometabolic diseases. Life Sci. 2020.
- Goya,l SK., Samsher, Goyal RK. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int J Food Sci Nutr. 2010 Feb;61(1):1-10.
- Lemus-Mondaca, R., Vega-Galvez, A., Zura-Bravo, L., Ah-Hen K.: Stevia rebaudiana Bertoni, Skurce of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chem. 2012; 132 (3): 1121-1132.
- Gregersen, S., Jeppesen, P.B., Holst, J.J., Hermansen, K. Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabol., 2014; 53(1), 73-76.
- Ur-Rehman, S., Mushtag, Z., Zahoor, T., Jamil, A., Martuza M.A. Xylitol: A review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2015; 55, 1515-1528.
- Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019;11(8):1813.
- Joseph, J. Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. J. Nat. Sci. Biol. Med., 2017 8, 16-21.
- De Cock P. Erythritol Functional Roles in Oral-Systemic Health. Adv Dent Res. 2018 Feb;29(1):104-109.
- Soffritti, M., Belpoggi, F., Esposti, D., Lambertini, L. Aspartame includes lymphomas and leukaemias in rats. Eur J Oncol, 2005; 10, 107-116.
- Koszonowska A., i wsp. Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi? Nowa Medycyna. 1/2014, 36-41.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. w sprawie dodatków do żywności.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Zdrowe cukry – czy istnieją, gdzie ich szukać?
Jestem absolwentką studiów magisterskich oraz inżynierskich na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka ze specjalizacją - żywienie człowieka. Obecnie kontynuuję naukę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na kierunku Dietetyka. Specjalizuję się w wyższych systemach zapewniania jakości HACCP, IFS, BRC, GLOBAL GAP. Natomiast to właśnie dietetyka jest moją pasją. W pracy zawodowej chciałabym skupić się na pracy z osobami zmagajacymi się z insulinoopornością, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, chorobami tarczycy.