Zdrowe odżywianie – poznawaj jedzenie i skomponuj swój zdrowy talerz

Zdrowe odżywianie to podstawa zdrowego stylu życia. Wpływa nie tylko na nasze ciało, ale także na samopoczucie i energię każdego dnia. Na tej stronie znajdziesz nie tylko oficjalne zalecenia organizacji zdrowotnych, ale także bogatą bazę kilkuset artykułów na temat, jak konkretne produkty na naszym talerzu wpływają na zdrowie. Nigdy więcej zgadywania, czy ten produkt jest zdrowy. Odpowiedź znajdziesz poniżej!

JAK SKOMPONOWAĆ ZDROWĄ DIETĘ

Zdrowe odżywianie zaczyna się od poznania tego co jemy

Codzienne wybory żywieniowe wpływają na to, jak się czujemy, jak wyglądamy i czy będziemy zdrowi i samodzielni w dalszych etapach życia. Na tej stronie poznasz praktyczne zasady żywienia i odkryjesz jak poszczególne elementy diety wpływają na zdrowie Twoje i Twoich Najbliższych. Dzięki temu zbudujesz swój własny, zdrowy talerz.

POZNAJ ZASADY KOMPONOWANIA ZDROWEJ DIETY

POZNAJ PRODUKTY NA SWOIM TALERZU

Owoce i warzywa

Połowa zdrowego talerza

5 porcji zdrowia dziennie pełne witamin i cennych składników mineralnych. Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę codziennej diety. Poznawaj poszczególne produkty. Zadbaj o to, by 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców towarzyszyły Ci każdego dnia.

Produkty zbożowe

Najlepiej z pełnego ziarna

Drugie piętro piramidy żywienia zajmują produkty zbożowe. Wybieraj najlepiej produkty pełnoziarniste. To zdrowe źródło węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.

Zboża i mąki

Pozostałe

Nabiał

Zdrowe źródło białka i składników mineralnych

Nabiał stanowi cenne źródło białka, wapnia i witamin z grupy B, wspierając zdrowie kości, mięśni oraz funkcje układu nerwowego. To cenne uzupełnienie codziennej diety.

Mleczne

Sery

Jaja

Mięsa

Wybieraj chude mięsa oraz ryby, ograniczaj produkty przetworzone

Mięso jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza hemowego i witamin z grupy B, zwłaszcza B12. Jego spożycie, szczególnie mięsa czerwonego warto ograniczać. Zamiast niego lepiej sięgać po mięso chude oraz tłuste ryby morskie i owoce morza.

Tłuszcze

Zwiększaj w diecie udział tłuszczy roślinnych. Pamiętaj o umiarze.

Oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, wspierają zdrowie serca i układu nerwowego, podczas gdy tłuszcze zwierzęce dostarczają energii oraz witamin A i D, jednak ich spożycie warto ograniczać na rzecz zdrowszych alternatyw roślinnych.

Oleje i oliwa

Zwierzęce

Przekąski i słodycze

Czyli jedzenie rekreacyjne

Przekąski i słodycze, choć je uwielbiamy za smak, zwykle są ubogie w składniki odżywcze i jednocześnie kaloryczne. Ich nadmierne spożycie może prowadzić do nadwagi, próchnicy i zaburzeń metabolicznych.

Cukier i słodziki

Fast food

Słodycze i desery

Napoje

Sięgaj po wodę i napoje bez cukru i słodzików

Napoje odgrywają ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu, a w diecie warto stawiać na wodę, herbaty i napary bez dodatku cukru, jednocześnie ograniczając spożycie słodzonych napojów, energetyków i alkoholu, które niekorzystnie wpływają na zdrowie.

Woda i napoje

Alkohole

Zioła i przyprawy

Czas na wzbogacenie smaku!

Zioła i przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale także dostarczają cennych substancji bioaktywnych. Ich wykorzystanie to także znakomity sposób na ograniczenie w diecie soli, której nadmiar powoduje nadciśnienie.

Przyprawy