Dietetyk z zamiłowania i wykształcenia. Trener personalny i Life Coach.
Bogate w energię, białko, tłuszcze, przeciwutleniacze, błonnik, witaminy i minerały.
Różnią się składem, ale wszystkie one oferują znaczące korzyści zdrowotne.
Pomagają zachować sprawność fizyczną jak i psychiczną.
Zalecane przez większość dietetyków jako znakomita przekąska.
Orzechy… Cudowne i pyszne, wspaniały dar dla ludzkości od Matki Natury.
Doskonałe dla sportowców i kulturystów, dostarczają białko roślinne i kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA). Pomagają obniżyć poziom LDL (złego cholesterolu) i podnieść poziom HDL (dobrego cholesterolu)
Badania naukowe wskazują, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w MUFA może zapobiegać chorobie wieńcowej i udarów mózgu.
Orzechy są bogatym źródłem wszystkich ważnych kwasów omega-3, takich jak kwas linolowy i kwas a-linolenowy (ALA). Zmniejszają one ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i raka piersi, raka okrężnicy i raka prostaty. Oferują pewne korzyści w warunkach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, w przypadkach schizofrenii, depresji i choroby Alzheimera.
Orzechy oprócz dużej dawki kalorii w porcji, są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor i selen.
Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, które pomagają w kontroli rytmu serca i ciśnieniu krwi.
Miedź jest wymagana do wytwarzania czerwonych ciałek krwi.
Żelazo jest wymagane do tworzenia krwinek czerwonych.
Fluor i Wapń są składnikiem kości i zębów i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu próchnicy.
Dostarczają dużą ilość witamin z grupy B, takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, witaminę B-6 . Witaminy te są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zaraz po nich jest witamina E, silny przeciwutleniacz . Witamina E jest konieczna dla utrzymania integralności błony komórkowej, błon śluzowych i skóry… w ten sposób, zabezpieczając go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Orzechy lub masło orzechowe są idealne w diecie redukcyjnej, zwiększają one uczucie sytości.
Jeśli Twoim celem jest utlenienie tkanki tłuszczowej, przygotowujesz się do pokazów, sesji zdjęciowej lub po prostu chcesz dobrze wyglądać na plaży – polecam porcję orzechów na przekąskę, na śniadanie i na posiłek przed snem.
Dodam jeszcze, że są doskonałe na posiłek w podróży. Możesz nosić je ze sobą, nie potrzebujesz specjalnych pojemników, nie psują się szybko, nie ma potrzeby nic z nimi robić…. po prostu je jedz :)
Przeczytaj także:
Dietetyk z zamiłowania i wykształcenia. Trener personalny i Life Coach.