Zdrowo przez supermarket. Jak robić dobre zakupy – Anna Reguła

Avatar photo
zdrowo przez supermarket

Edukacja konsumentów w Polsce jest na opłakanym poziomie. Szkoła nie oferuje praktycznie żadnych zajęć związanych z zasadami prawidłowego żywienia, higieny ani profilaktyki zdrowotnej. Statystyki dotyczące dzieci, jak i dorosłych wskazują, że jako naród tyjemy w zastraszającym tempie. Model diety zachodniej zagościł w naszym kraju na dobre, co w widoczny sposób odbija się na zdrowiu starszych i młodszych.

Konsumenci, zdając sobie sprawę z istotnego wpływu sposobu żywienia na zdrowie, poszukują informacji o prawidłowej diecie. Media jednak nie dają jednoznacznych wytycznych. Panuje szum informacyjny – celebryci w roli edukatorów żywieniowych, diety alternatywne jako droga do zdrowia, przemysł suplementacyjny posługujący się językiem marketingu. Poprawy sytuacji nie przynoszą również niezweryfikowane merytorycznie strony pasjonatów żywienia bez wykształcenia kierunkowego. Wszystko to sprawia, że klienci sklepów spożywczych czują się zdezorientowani.

Dla osób poszukujących rzetelnej wiedzy warto polecić książkę Anny Reguły „Zdrowo przez supermarket”. Autorka jest dyplomowaną dietetyczką o dużej wiedzy i wieloletniej praktyce. Wywiad możecie przeczytać tutaj. Książka jest poradnikiem konsumenckim, skierowanym do każdego, kto robi zakupy i chce to robić świadomie.

Tytuł:Zdrowo przez supermarket. Jak robić dobre zakupy?
Autor:Anna Reguła
Wydawnictwo:Publishing Group Szymański & Bączkowski
Ilość stron:344
Rok wydania:2021

Zdrowo przez supermarket

To sztuka czytania etykiet

Anna Reguła podzieliła treść książki na trzy główne części. W pierwszej omówiła najważniejsze informacje dotyczące makroskładników, sposobu czytania etykiet oraz najczęstsze niedopowiedzenia na temat „E” dodatków do żywności.

To umiejętność wyboru produktów

W drugiej części autorka zrobiła pogłębiony przegląd towaroznawczy najważniejszych grup produktów spożywczych. Opisała wiele podpowiedzi jak dokonać dobrego wyboru z oferty handlowej warzyw owoców, nabiału, produktów zbożowych, mięs, ryb tłuszczów, przekąsek napojów i dań gotowych.

Szum informacyjny sprawia, że wiele osób traci rozeznanie w tym, które produkty rzeczywiście korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Do głosu dochodzą mody żywieniowe i komunikaty marketingowe. Dzięki książce Anny Reguły łatwiej będzie dostrzec te niuanse. Czy koktajl jest w stanie zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy superfoods są rzeczywiście takie super i czy zdrowe odżywianie jest drogie i czasochłonne? Jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania – zajrzyjcie do „Zdrowo przez supermarket”.

Zobacz również

To mądra lista zakupów

Na koniec autorka podała bardzo przydatne informacje dotyczące sporządzania listy zakupów z przykładowym rozwiązaniem. Dla tych, którzy chcą podążać za sezonowością warzyw i owoców, Anna Reguła przygotowała sezonowy kalendarz. Pozwala on łatwiej śledzić zmieniającą się ofertę rynkową. Zaś dla tych, dla których ważna jest czysta etykieta – autorka przypomniała funkcje dodatków do żywności – nie każde E jest złe!

Podsumowanie

Książka „Zdrowo przez supermarket” jest wartościowym przewodnikiem dla każdego świadomego konsumenta. Dla osób bardziej wtajemniczonych to cenne przypomnienie najważniejszych informacji z dziedziny towaroznawstwa żywności.

Książka dostępna jest na stronie zdrowoprzezsupermarket.pl