Zdrowy grill. Jak grillować żeby nie załować! [RECENZJA]
Tytuł: Zdrowy grill. Jak grillować żeby nie załować! |
Autor: Magdalena Bilich, Anna Głowacka, Aneta Hyży, Victoria Kozaczkiewicz, Katarzyna Nowak |
Rok wydania: 2018 |
Wydawnictwo: Wydawnictwo M |
Ilość stron: 96 |
Poradnik został stworzony przez 5 znanych instagramerek, które podzieliły się swoimi pomysłami na aromatyczne, ale jednocześnie lekkie dania z grilla. Na samym wstępie dietetyczka Hanna Stolińska- Fiedorowicz radzi nam jak grillować, aby było przede wszystkim zdrowo i pysznie.
Przedstawiam Wam
DEKALOG ZDROWEGO GRILLOWANIA:
I Dobrze się przygotuj (wybieraj węgiel drzewny lub węgla drzew liściastych zamiast papieru, kartonów itp.)
II Wybierz chude rodzaje mięs (pierś z indyka będzie lepszym wyborem niż kiełbasa)
III Przygotuj marynaty do mięsa (dzięki temu podkreślimy smak mięsa oraz skróci się czas jego pieczenia)
IV Nie spiesz się (połóż mięso na ruszt, dopiero gdy wypali się podpałka)
V Bądź cierpliwy (pozwól opiekać się potrawom powoli)
VI Nie tylko mięso można grillować (ryby, wiele warzyw i owoców nadają się świetnie na grilla)
VII Pamiętaj o przyprawach (są zdrowe i dodadzą charakteru potrawie)
VIII Dodatki też są ważne ( kupny sos czosnkowy i majonez odstaw na półkę, a sięgnij po domowe sosy albo musztardę…)
IX Nie zapominaj o zdrowych przekąskach ( surowe warzywa i owoce będą idealnie pasować do letnich wypadów grillowych
X Uważaj na kaloryczne napoje ( skorzystaj ze zdrowych alternatyw kalorycznych napojów, które są zamieszone w poradniku. Cola albo piwo nie są dobrym rozwiązaniem)
Poradnik
W poradniku znajdziemy 3 rozdziały poświęcone przepisom na wszystkie rodzaje dań z grilla (mięsa, ryby, warzywa). Dodatkowo w kolejnych rozdziałach możemy zaczerpnąć inspiracji na pyszne sałatki, dodatki czy… słodkości z grilla! Nie ma tu miejsca na nudę. Po co można grillować indyka i zjeść go z chlebem i ketchupem, skoro z tego samego mięsa można przygotować burgery z indyka i cukinii ?!
Moja ocena
Książeczka stanowi świetną inspirację na cały weekend grillowania, a jej cena jest bardzo przystępna. Polecam ją wszystkim amatorom grillowania i dietetykom, którzy (szczególnie w okresie letnim) muszą zmierzyć się z wieloma pokusami swoich pacjentów. Okazuje się, że można zjeść ciastko i mieć ciastko!
Przykładowy przepis
Na koniec szybki przepis na słodkości z grilla: Brzoskwinie w miodzie i cynamonie
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon do smaku
- pokruszone orzechy
Przygotowanie:
Brzoskwinie wymieszać w odrobinie miodu i cynamonu, piec po kilka minut z każdej strony. Czas pieczenia nie powinien być zbyt długi. Podawać z pokruszonymi orzechami.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Zdrowy grill. Jak grillować żeby nie załować! [RECENZJA]
Dietetyk kliniczny. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Motto: Największe wynagrodzenie dostaniesz za pracę nad samym sobą. Kontakt: florczak.dietetyk@gmail.com