Zielona Kawa & Odchudzanie | Green Coffee

Avatar photo
zielona kawa

Od czasu do czasu natknąć można się na reklamy zielonej kawy, której producenci kuszą przede wszystkim łatwym zrzuceniem zbędnych kilogramów. Na ile te obietnice są wiarygodne, czym jest tajemnicza „zielona kawa” oraz jak powstaje i jak działa – opowiemy w poniższym artykule.

Czym jest zielona kawa?

Kawa zielona powstaje z zielonych ziarenek kawy, nie poddanych procesowi wypalania.

Czy zielona kawa naprawdę pomaga w odchudzaniu?

Kawa otrzymana z takich właśnie zielonych ziaren ma mieć właściwości pomagające w odchudzaniu. Jest to możliwe dzięki efektowi, który widoczny jest w nieco mniejszym stopniu w przypadku herbaty zielonej, która przyspiesza metabolizm. Niektóre badania wskazują na to, że zielona kawa posiada również tę zdolność.

Sekretem zielonej kawy nie jest kofeina, którą zawiera także palona kawa, lecz składnik o nazwie kwas chlorogenowy (ACG). Kwas ten wytracany jest w czasie palenia kawy. Jest on również antyoksydantem. Jego działanie polega na obniżeniu wchłaniania cukrów oraz „nakłonieniu” organizmu do większego korzystania ze zgromadzonych zapasów.

Niezależnie od tych właściwości wspomagających odchudzanie, nie będzie możliwe utrzymanie niższej masy ciała w długim okresie bez zmiany stylu życia i odżywiania. Nie należy więc wierzyć w bezwysiłkowe zrzucenie zbędnych kilogramów podczas spożywania zielonej kawy, jak obiecują niektórzy producenci.

Jak spożywać zieloną kawę?

Na polskim rynku zielona kawa jest dostępna najczęściej w formie suplementów diety. Spożywa się ją w odpowiednim czasie przed jedzeniem. Podstawą tego rodzaju suplementów jest ekstrakt zawierający kwas chlorogenowy.

Na półkach sklepowych znaleźć można od niedawna również zieloną kawę w postaci kawy rozpuszczalnej – przy czym w tym przypadku kawa zielona jest jedynie domieszką do kawy palonej.

W drogeriach dla odmiany napotkać można kosmetyki z wyciągiem z ziaren zielonej kawy, które mają mieć między innymi właściwości wyszczuplające oraz antycellulitowe.

Na ile wszystkie te obietnice producentów są prawdą, a na ile chwytem marketingowym – nie ma prostej odpowiedzi – na pewno jednak warto przeczytać dokładniej etykietę produktu, żeby zobaczyć ile dany preparat tak naprawdę zawiera ekstraktu.

Smak zielonej kawy…

Niestety dla kawoszy nie mamy dobrych wieści. Pozytywne właściwości zielonej kawy mają niestety swoją ciemną stronę – to dzięki paleniu kawa otrzymuje swój charakterystyczny, ceniony smak i aromat. Ziarna bez tego procesu są pozbawione zapachu, a ich smak jest gorzkawy, choć znajdują się koneserzy również ziaren niepalonych.