Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2 [RECENZJA]

Avatar photo

Żywienie człowieka zdrowego i chorego” to druga w kolejności pozycja z trylogii żywieniowej Jana Gawęckiego. Podstawy opanowane w tomie 1 zatytułowanym: „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” pozwalają na bezproblemowe zrozumienie zagadnień poruszanych w kolejnej części. Skierowana jest ona przede wszystkim do studentów dietetyki oraz lekarzy, wśród których powinna zajmować jedno z pierwszych miejsc w domowych biblioteczkach.

Tytuł: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2
Autorzy: Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
Rok wydania: 2012
Wydawnictwo: PWN
Ilość stron: 472

Żywienie człowieka zdrowego i chorego PWN – tom 2

Drugi tom, będący autorstwem wielu fachowców z dziedziny żywienia, dietetyki, fizjologii, turystyki oraz sportu podzielony został na cztery części i zawiera 31 rozdziałów.

żywienie człowieka zdrowego i chorego

Co znajdziemy w środku?

Wskazówki w różnych okresach życia

Pierwsza część pt.: „Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia” zawiera w sobie treści na temat żywienia niemowląt, dzieci, osób starszych, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób aktywnych fizycznie. Autorzy w sposób prosty i zrozumiały najobszerniej przekazali wiedzę z zakresu zapotrzebowania na poszczególne makro- i mikroskładniki podczas wykonywanego wysiłku fizycznego, a także w aspekcie ekstremalnych warunków środowiska.

Żywienie w chorobie

Część druga zatytułowana: „Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób” jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat licznych zaburzeń, w leczeniu których żywienie i dieta odgrywają bardzo ważną rolę. Autorzy poszczególnych rozdziałów zwrócili uwagę na rolę spożywanych pokarmów w chorobach przyzębia, dyslipidemii, zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego, alergiach pokarmowych, a także chorobach tkanki łącznej.

Największym zainteresowaniem jednak cieszą się informacje odnoszące się do najczęściej występujących chorób XXI wieku: cukrzycy, niewydolności serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, chorób wątroby, trzustki czy też niewydolności nerek. Tom 2 „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” zawiera w sobie również treści na temat coraz częściej występującej wśród polskiego społeczeństwa nietolerancji laktozy, alergii pokarmowej, celiakii, choroby wrzodowej, ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki oraz nieswoistych zapalnych chorób jelit. Nie pominięto także wpływu sposobu żywienia dzieci na choroby charakterystyczne dla tego wieku (np. mukowiscydoza, celiakia).

Zobacz również

żywienie człowieka zdrowego i chorego

Żywienie pozajelitowe, dojelitowe, praktyczne wskazówki

Część trzecia (o żywieniu pozajelitowym oraz dojelitowym) i czwarta stanowią zakończenie drugiego tomu trylogii Jana Gawęckiego. Ostatnia część niesie ze sobą najwięcej praktycznych wskazówek na temat organizacji żywienia zbiorowego w szpitalach i uzdrowiskach, interakcji leków z żywnością, a nawet opis zalecanych procesów technologicznych podczas przygotowywania potraw.

Podsumowanie

Czytelnik ma możliwość wykorzystania wielu cennych porad zarówno w życiu studenckim z pacjentami, jak i w życiu codziennym.„Żywienie człowieka zdrowego i chorego” to bez wątpienia pozycja warta uwagi. Największym atutem według wielu czytelników jest to, że informacje przekazywane przez autorów są napisane językiem prostym i zrozumiałym dla każdego. Dodatkowo czytelnik ma poczucie, że sięgnął po pozycję popartą fachową literaturą i licznymi badaniami naukowymi.