Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO – Hanna Szpunar-Radkowska [Recenzja]
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO to kompendium na temat SIBO. Od momentu diagnozy po leczenie i zapobieganie nawrotom choroby. Jest to pozycja, po którą może sięgnąć nie tylko dietetyk czy lekarz, ale również — dzięki przystępnemu językowi — sam pacjent. Publikacja została wydana w 2023 roku nakładem wydawnictwa lekarskiego PZWL.
Tytuł: Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO |
Autor: Hanna Szpunar-Radkowska |
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
Rok wydania: 2023 |
Ilość stron: 294 |
O książce
Redaktorka zaprosiła do współtworzenia tej monografii innych ekspertów. Znaleźli się wśród nich dietetycy, lekarze, fizjoterapeuci i trycholodzy. Książka składa się z kilku części, z których każda opisuje inny problem.
Na wstępie dowiadujemy się o epidemiologii, przyczynach powstawania i diagnostyce SIBO. Poruszony zostaje również temat osi mikrobiota-jelito-mózg. Zostaje również wyjaśniona praca układu pokarmowego oraz rola różnych organów w trawieniu pokarmu. Dzięki zobrazowaniu problemu pacjentom łatwiej zrozumieć, że SIBO dotyczy nie tylko jelit, ale również funkcjonowania całego organizmu.
W kolejnym rozdziale poruszono kwestię leczenia SIBO i IMO. Czytelnicy dowiadują się, jak przebiega antybiotykoterapia i dlaczego jest tak istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego. Poruszono również temat probiotykoterapii. Opierając się na najnowszych badaniach, autorzy wykazują korzystny wpływ probiotyków na mikrobiom jelita. Zaobserwowano wyższą częstość ustępowania objawów SIBO w grupie pacjentów przyjmujących probiotyki, lecz okazały się one nieskuteczne w profilaktyce nawrotów. Co ciekawe zwrócono uwagę na zastosowanie preparatów ziołowych jako element wspomagający m.in. olejek z mięty pieprzowej, berberyny czy olejku goździkowego.
Rozdział trzeci – diagnostyka różnicowa, zawiera istotne informacje na temat rozpoznawania SIBO w stanach współistniejących z SIBO np. endometrioza, celiakia, nieswoiste choroby zapalne jelit czy zespół jelita drażliwego. Zawarte informacje pozwalają oszacować czynniki ryzyka wystąpienia choroby i objawy alarmowe.
Kolejny rozdział został poświęcony interwencjom dietetycznym. Podstawą leczenia SIBO jest kompleksowa opieka różnych specjalistów, w tym lekarza rodzinnego, gastroenterologa i dietetyka. Autorzy zwracają uwagę na to, że nie ma uniwersalnej diety w tym schorzeniu. Interwencja dietetyczna powinna być dopasowana indywidualnie do pacjenta. Przedstawiono jednak najważniejsze i najczęściej stosowane założenia w dietoterapii pacjenta z SIBO czy przerostem metanogenów. W tym rozdziale poznajemy podstawowe zasady diety o niskiej zawartości FODMAP, diety elementarnej, diety SCD itp.
Z monografii dowiadujemy się o suplementacji w SIBO oraz z jakimi problemami zmagają się pacjenci z SIBO i przerostami metanogenów.
Kolejno przedstawiono temat osteopatii wiscelarnej jako elementu zintegrowanego leczenia SIBO. Jest to dość świeża dziedzina diagnozowania i leczenia wykorzystująca badanie manualne, dla której podstawą jest holizm – postrzeganie organizmu jako integralnej całości. Utrzymanie równowagi organizmu, czyli homeostazy to główna zasada osteopatii.
Publikacja zawiera kompleksowe informacje na temat LIBO – nadmiernego rozrostu bakterii w jelicie grubym. Poruszono również kwestie związane z problemami trychologicznymi pacjentów z SIBO. Na koniec przedstawiono kilka ciekawostek np. czy cierpiąc na SIBO, można pić kawę? Oraz czy popularny obecnie post przerywany to trafiony pomysł w kontekście SIBO? Nie zabrakło również w podsumowaniu przykładowego jadłospisu low-FODMAP dla chorego.
Podsumowanie
Ta publikacja to cenne źródło wiedzy na temat SIBO i chorób pokrewnych. Dla dietetyka czy lekarza książka stanowi doskonałe uzupełnienie wiedzy. Pacjenta wprowadza krok po kroku w temat SIBO. To kompleksowe opracowanie, powinno stanowić obowiązkową pozycję w biblioteczce każdego zainteresowanego tematem mikrobioty i problematyką zdrowia przewodu pokarmowego.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO – Hanna Szpunar-Radkowska [Recenzja]
Magister dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych. Uczestniczy w licznych konferencjach i projektach badawczych. Autorka licznych monografii naukowych m.in. Alergie i nietolerancje pokarmowe oraz Diety Alternatywne a mikrobiota jelitowa. Główne zainteresowania to: gastroenterologia i dietetyka funkcjonalna. Na co dzień pracuje na stanowisku dietetyka w cateringu dietetycznym, a także prowadzi własną stronę - Dietetyka od kuchni.