Żywność o niskiej wartości odżywczej według skali FSAm-NPS a ryzyko występowania nowotworów
Spożywanie żywności o wysokim wyniku według skali British Food Standards Agency Nutrient Profiling System (FSAm-NPS), odzwierciedlające niską wartość odżywczą, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, jak wynika z badań opublikowanych w „PLOS Medicine” .
Badanie przeprowadzone przez zespół dr Mélanie Deschasaux z French National Institute for Health and Medical Research we Francji, we współpracy z Międzynarodową Agencją Badań nad Rakiem (IARC), sugeruje szeroki potencjał stosowania etykietowania opakowań opartych na skali FSAm-NPS (np. Nutri-Score), w celu promowania zdrowych wyborów żywieniowych w krajach europejskich.
Zdrowsze wybory żywieniowe, prewencja nowotworów
Pomaganie konsumentom w podejmowaniu zdrowszych wyborów żywieniowych jest kluczowym wyzwaniem w prewencji nowotworów i innych chorób przewlekłych. Władze europejskie rozważają wprowadzenie unikalnego znaku wartości odżywczej jako systemu odzwierciedlającego jakość odżywczą produktów spożywczych.
Takim znakiem jest pięciokolorowy wskaźnik Nutri-Score, stosowany we Francji i ostatnio zatwierdzony przez władze belgijskie. Sposób, w jaki spożycie żywności o wysokim/ niskim wskaźniku FSAm-NPS odnosi się do ryzyka zachorowania na nowotwory, został zbadany w kohorcie krajowej i regionalnej, ale nie został scharakteryzowany w różnych populacjach europejskich.
Badanie
W badaniu Deschasaux i jej współpracownicy przeanalizowali dane na temat spożycia żywności u 471495 dorosłych osób z European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC, 1992-2014), wśród których zdiagnozowano 49794 przypadków raka (główne lokalizacje: pierś -12063 osób, prostata – 6745 osób, okrężnica – 5806 osób). Do sposobu odżywienia się każdego uczestnika przypisano wskaźnik dietetyczny FSAm-NPS. Wysoki FSAm-NPS oznaczał niską wartość odżywczą pożywienia, natomiast niski wskaźnik- wysoką. Za pomocą analizy statystycznej obliczono powiązania między wynikiem w tej skali a ryzykiem zachorowania na nowotwór.
Bezwzględne wskaźniki zachorowalności na nowotwory u osób z wysokim i niskim wskaźnikiem (czyli wynik 5 i 1) FSAm-NPS wynosiły odpowiednio 81,4 i 69,5 przypadków/10 000 osób. Naukowcy odkryli, że wyższy FSAm-NPS DI, odzwierciedlający niższą wartość odżywczą spożywanej żywności, wiązał się z wyższym ryzykiem nowotworu. Wyższe wskaźniki FSAm-NPS były szczególnie związane z wyższym ryzykiem raka okrężnicy, górnego odcinka przewodu pokarmowego i żołądka, płuc u mężczyzn i wątroby oraz piersi u kobiet po menopauzie. Głównym ograniczeniem badania było to, że naukowcy w analizie posłużyli się samodzielnie zgłoszonymi przez uczestników danymi na temat ich diety. Informacje te były zebrane jednorazowo na początku badania.
Autorzy stwierdzają: „Potwierdza to znaczenie FSAm-NPS jako podstawowego systemu profilowania składników odżywczych na etykietach produktów z przodu opakowania”.
Źródło: Mélanie Deschasaux, Inge Huybrechts, Neil Murphy, Chantal Julia, Serge Hercberg, Bernard Srour, Emmanuelle Kesse-Guyot, Paule Latino-Martel, Carine Biessy, Corinne Casagrande, Mazda Jenab, Heather Ward, Elisabete Weiderpass, Christina C. Dahm, Kim Overvad, Cecilie Kyrø, Anja Olsen, Aurélie Affret, Marie-Christine Boutron-Ruault, Yahya Mahamat-Saleh, Rudolf Kaaks, Tilman Kühn, Heiner Boeing, Lukas Schwingshackl, Christina Bamia, Eleni Peppa, Antonia Trichopoulou, Giovanna Masala, Vittorio Krogh, Salvatore Panico, Rosario Tumino, Carlotta Sacerdote, Bas Bueno-de-Mesquita, Petra H. Peeters, Anette Hjartåker, Charlotta Rylander, Guri Skeie, J. Ramón Quirós, Paula Jakszyn, Elena Salamanca-Fernández, José María Huerta, Eva Ardanaz, Pilar Amiano, Ulrika Ericson, Emily Sonestedt, Ena Huseinovic, Ingegerd Johansson, Kay-Tee Khaw, Nick Wareham, Kathryn E. Bradbury, Aurora Perez-Cornago, Konstantinos K. Tsilidis, Pietro Ferrari, Elio Riboli, Marc J. Gunter, Mathilde Touvier. Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlying the Nutri-Score label and cancer risk in Europe: Results from the EPIC prospective cohort study. PLOS Medicine, 2018; 15 (9)
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Żywność o niskiej wartości odżywczej według skali FSAm-NPS a ryzyko występowania nowotworów
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl