Czy żywność organiczna jest zdrowsza? Co mówi o tym nauka?
Czy jedzenie ze sklepu ekologicznego jest zdrowsze od jedzenia konwencjonalnego? Czy żywność organiczna przynosi coś więcej poza spokojem ducha? O kontrowersjach związanych z zaletami żywności ekologicznej pisaliśmy wcześniej w artykule „sklepy ekologiczne – mit zdrowia?”. Naukowcy z międzynarodowego zespołu, prowadzonego przez Newcastle University starali się dowieść w szeroko zakrojonym badaniu, że nie jest to żaden mit zaś jak oceniają badacze – ilość dowodów jest przytłaczająca [1]. Jakie to dowody i na co wskazują?
W czym żywność organiczna jest lepsza?
Według wyników badań żywność organiczna miała stwierdzoną:
- o 18-69% większą zawartość antyoksydantów
- 4-krotnie niższą zawartość pestycydów
- o 48% niższą zawartość kadmu
- niższe stężenia związków azotowych
Co za tym idzie żywność organiczna powinna mieć znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie niż jedzenie konwencjonalne. I co podkreślają badacze – dostarczymy organizmowi cennych składników mineralnych, na które musielibyśmy normalnie poświęcić dodatkowy posiłek z porcją owoców i warzyw.
🔎W przeprowadzonej w 2023 roku chińskiej meta-analizie [2] dodatkowo stwierdzono, że spożywanie żywności organicznej ma korzystny wpływ w zakresie zmniejszenia narażenia na pestycydy, a ogólny efekt na choroby i zmiany funkcjonalne (wskaźnik masy ciała, jakość spermy u mężczyzn) był znaczący. Sami badacze zastrzegli jednak, że wymagane są długoterminowe badania, zwłaszcza dotyczące pojedynczych chorób.
Skąd rozbieżności w ocenie żywności organicznej?
W ostatnim czasie pojawiło się kilka poważnych badań i opracowań przeczących zdrowotnym właściwościom żywności organicznej i ekologicznej. Głównym zarzutem był brak dostatecznych dowodów na te pozytywne właściwości tego typu jedzenia.
Przeglądy badań każą zachować dystans
🔎 Aktualne dane zebrane przez zespół Komatu [3] nie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że dieta bogata w organiczne owoce i warzywa jest zdrowsza od diety opartej na konwencjonalnych produktach. Konieczne są lepiej zaprojektowane badania interwencyjne, aby uzyskać bardziej klarowne wnioski.
Niemniej reakcje wobec tych doniesień są podzielone – i niektórzy zarzucają im nie tylko brak dowodów na to, że inna zawartość niektórych wspomnianych związków wpływa na zdrowie lecz również, że składy produktów naturalnych zawsze się między sobą różnią.
Bibliografia:
- Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses, Marcin Barański et al., British Journal of Nutrition, published 15 July 2014, DOI:10.1017/S0007114514001366.
- Jiang B, Pang J, Li J, Mi L, Ru D, Feng J, Li X, Zhao A, Cai L. The effects of organic food on human health: a systematic review and meta-analysis of population-based studies. Nutr Rev. 2023 Oct 31:nuad124. doi: 10.1093/nutrit/nuad124. Epub ahead of print. PMID: 37930102.
- Komati N, Cravedi JP, Lecerf JM, Belzunces LP, Tailliez D, Chambrier C, Calvarin J, Amiot MJ. Potential Health Benefits of a Diet Rich in Organic Fruit and Vegetables versus a Diet Based on Conventional Produce: A Systematic Review. Nutr Rev. 2024 Aug 5:nuae104. doi: 10.1093/nutrit/nuae104. Epub ahead of print. PMID: 39101594.
- Data pierwotnej publikacji: 16.07.2014
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 6.08.2024
Dietetycy.org.pl » ✔ » Czy żywność organiczna jest zdrowsza? Co mówi o tym nauka?