Jak kupować jedzenie?
Żywnościowa biblia smart shoppingu dietetycy.org.pl
Kupuje jedzenie każdy z nas, nie każdy jednak robi to w ten sam sposób. Często stojąc przy kasie taksujemy wzrokiem koszyki innych osób, patrząc co kupują. Chociaż każdemu wydaje się, że kupuje mądrze, to większość z nas kieruje się przyzwyczajeniami wyniesionymi z domu albo wygodą podczas zakupów.
Czasami błędem jest kierowanie się tylko i wyłącznie tylko jednym kryterium zakupów – jak na przykład tylko jakość – bądź przeciwnie – tylko cena. Inteligentny kupujący zwraca uwagę na pewne niuanse, które po przyswojeniu ich sobie – są naprawdę łatwe w użyciu codziennym i sprawiają, że żywnościowe zakupy będą udane i niekoniecznie droższe.
Sztuka czytania etykiet
Bardzo istotne jest to, co znajdziemy na każdym opakowaniu jedzenia – czyli etykieta. Wymogi prawne sprawiają, że producenci żywności muszą skrupulatnie wypisać każdy z produktów jakie znajdują się w żywności. Są one posegregowane od tych z największym udziałem (pozycja pierwsza) aż do tych z zawartością śladową.
Prawdziwym odstraszaczem dla wielu osób są dodatki E – jednak nie wszystkie są groźne – przeczytaj:
Wciąż nie wszyscy rozróżniają tak istotne definicje jak data przydatności do spożycia:
A co jeśli kupujemy żywność na targu, gdzie takich etykiet nie ma?
Jak kupować zdrowo ale tanio?
Taniość to nie oznaka słabej jakości. Jest możliwe kupowanie jedzenia taniego niewiele gorszego (a czasem lepszego), niż jedzenie drogie. Zasada numer 1 – jedzenie przetworzone jest zwykle mniej zdrowe a droższe. Jakie są inne zasady i gdzie szukać tanich źródeł wartości odżywczych?
Sklepy ekologiczne
Część osób jest zagorzałymi zwolennikami żywności ekologicznej. Chociaż spory naukowców są wciąż żywe w sprawie tego, czy żywność ekologiczna i organiczna pomaga czy też jest tylko i wyłącznie droższa – to warto poznać najważniejsze zasady dotyczące kupna w sklepach ekologicznych:
- Prawda czy mit – zdrowe jedzenie jest za drogie
- O badaniach żywności ekologicznej
- Jak omijać żywność GMO?
Jak kupować…
Każdy z rodzajów żywności ma swoje specyficzne haczyki czekające na kupującego. Sprzedawcy o nich wiedzą. Sprawdź czy znasz je również Ty !
CHLEB
Chleby pełnoziarniste, ciemne, fitness, wieloziarniste, zdrowe i pyszne… 1000 gatunków i bardzo bliskie sobie nazwy, które wiele osób przyprawiają o zawrót głowy, kończący się tym, że zwykle kupimy to, co zazwyczaj a nie to co najlepsze i najzdrowsze.
JAJKA
Kupowanie jajek nie jest trudne – pod warunkiem, że przyswoimy sobie drobne zasady symboliki stosowanej na skorupkach jajek oraz wiemy jak znaleźć te najświeższe i najlepsze.
MIĘSA
Mięso mięsu nierówne. Wiadomo – wielu sprzedawców ulepsza wędliny i mięsa w sposób o których dla spokoju wolimy nie myśleć. Ale nie tylko sprzedawcy powinni mieć wyrzuty sumienia – MOM, którego większość ludzi się brzydzi wydaje się wciąż wszechobecne.
PŁATKI ŚNIADANIOWE
Zdrowe płatki śniadaniowe to dobry start na każdy dzień. Czy na pewno? I czy w przypadku każdych płatków? Jak wybrać takie, żeby faktycznie to stwierdzenie było faktem a nie tylko ładnym sloganem reklamowym?
RYBY
„Ryba wpływa na wszystko!”. To wiemy. Ale też bardzo dużo rzeczy wpływa na to, czy ryba będzie faktycznie taka dobra i smaczna jak byśmy chcieli. Wiele osób jest świadomych tego, że ryby warto jeść. Prawda jest taka, że często nie potrafimy ich dobrze wybierać w sklepie…
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Jak kupować jedzenie?