4 superprodukty, które warto włączyć do diety

Od wieków żywność była uważana za skuteczne antidotum na wiele dolegliwości. Już w starożytności dowodzono, że żywność ma właściwości lecznicze.  Jednak w ostatnim stuleciu leki farmakologiczne –  uważane za cudowne pigułki na wszystko – sprawiły, iż zapomnieliśmy o właściwościach żywności. Kiedy nasze zdrowie, odporność czy samopoczucie zaczyna szwankować, większość z nas w pierwszej chwili myśli o lekach z apteki.

Powszechnie wiadomo, że spożywane produkty są ważne dla zdrowia, jednak nie jest już tak oczywiste prozdrowotne działanie żywności. Częściej myślimy o tym, jakiej żywności unikać, a rzadziej dbamy o to, jakie produkty warto włączyć do naszej diety. I nie chodzi tu tylko o produkty żywnościowe, które pomogą nam w naszych dolegliwościach, ale również takie, które zapobiegną różnym schorzeniom.

4 superprodukty

  1. Owies – to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Dostępny pod postacią płatków, mąki i otrąb. Zawiera lekkostrawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz minerałów takich jak wapń, magnez, mangan, selen, miedź i cennych związków (np. luteina). Jednak swoje główne zalety zawdzięcza beta-glukanowi, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika. Beta-glukan stanowi 8% ogólnej masy błonnika w produktach owsianych i jest to najwyższa ilość tej frakcji wśród wszystkich produktów zbożowych. Z tego względu owies jest przede wszystkim korzystny dla serca i naczyń. Wykazuje działanie silnie obniżające poziom “złego” cholesterolu we krwi. Spożywanie 50g otrąb owsianych dziennie obniża poziom „złego” cholesterolu LDL o 20% przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu HDL o około 15%. Produkty z owsa pomocne są też w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co ma znaczenie dla chorych na cukrzycę. Dodatkowo wpływa stymulująco na układ odpornościowy organizmu. Produkty owsiane są tanie, ogólnodostępne i łatwe do zastosowania w codziennych posiłkach. Najlepszy przykład to owsianka na śniadanie, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.
  1. Czosnek – spożywany w postaci surowej ma działanie bakteriobójcze (dzięki allicynie), wzmaga czynność układu odpornościowego i prawdopodobnie pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym. Natomiast czosnek ugotowany zachowuje zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszania lepkości krwi. Działa również wykrztuśnie, czyli przyda się w okresie przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Zaleca się więc jedzenie czosnku w każdej postaci. Na co zwrócić uwagę? Kupujmy czosnek polski a nie chiński. Chiński ma mniej allicyny i innych korzystnych substancji, za to może zawierać antybiotyki i chemiczne środki uprawy roślin. (O czosnku czytaj więcej w artykule: czosnek właściwości)
  1. Orzechy włoskiecenne głównie ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego i linolenowego, zaliczanych do NNKT. Dla porównania orzechy laskowe zawierają ich 6 razy mniej. Orzechy włoskie zawierają też dużo steroli roślinnych, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, a także są dobrym źródłem magnezu, białka i błonnika. Dzięki dużej zawartości witaminy E wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. Na co zwrócić uwagę – orzechy to produkt wysokokaloryczny i należy zachować umiar w ich spożyciu tak, aby nie przekreślić ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie poprzez wzrost wagi. (Czytaj więcej w artykule: orzech włoski właściwości)
  1. Brokuły – to warzywo o dużej gęstości odżywczej przy jednocześnie niskiej kaloryczności (1 brokuł to tylko 135 kcal). Są dobrym źródłem witamin, wapnia, żelaza, magnezu a także błonnika. W świecie zasłynęły brokuły, zajmując pierwsze miejsce wśród warzyw zapobiegających występowaniu chorób nowotworowych (głównie piersi, prostaty, jelita grubego, żołądka i układu oddechowego). Działanie to brokuły zawdzięczają obecności takich substancji aktywnych jak: chlorofil, sulforafan, izotiocyjany oraz indol-karbinol. Co ciekawe, kiełki brokuła zawierają więcej sulfofranu i ich siła antynowotworowa jest 20-30 razy silniejsza niż dojrzałej rośliny.

I więcej…

Oczywiście takich superproduktów jest więcej. I co najważniejsze – działają bardzo wszechstronnie, – bo jaka tabletka wzmocni naszą odporność jednocześnie dbając o prawidłowy poziom cholesterolu i zapobiegnie zaparciom? Warto zatem przed wizytą w aptece poszukać produktów spożywczych, które mogą pomóc nam w naszych dolegliwościach lub po prostu zadbać o nasze zdrowie.

Poznaj więcej superproduktów:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Loading...
Udostępnienia